+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Rosszul alszik teliholdkor? Ez az oka!

Érdekességek - Bizonyítást nyert tudományosan is, hogy teliholdkor valóban rosszabbul alszunk!

A szakemberek sokáig nem adtak hitelt azoknak a népi megfigyeléseknek, melyek szerint a holdciklus befolyásolja alvásunk minőségét. A legújabb, Svájcban végzett kutatások szerint azonban tudományosan is bebizonyosodott, hogy telihold idején rosszabb az alvás minősége.

Nemrégiben Christian Cajochen, a Baseli Egyetem Pszichiátriai Kórházának kutatója munkatársaival, tudományos bizonyítékokkal is alátámasztotta, hogy a holdciklus tényleg befolyásolja az emberi alvást, még akkor is, ha nem is vagyunk tudatában az aktuális holdfázisnak. Ez a vizsgálat adott először megbízható, tudományos bizonyítékokat a holdritmus emberi alvásszerkezetre gyakorolt hatásáról.

A kutatók 33 önként jelentkezőt figyeltek meg alvás közben speciálisan felszerelt alváslaboratóriumukban. Rögzítették, majd elemezték alvás alatti agytevékenységüket (EEG), és melatonin valamint kortizol (stresszhormon) kiválasztásukat, majd az így kapott adatokat összevetették a holdciklussal. Az eredmények egyértelműen bizonyították, hogy a kísérleti alanyoknak teliholdkor átlagosan 5 perccel tovább tartott az elalvás és reggel 20 perccel korábban ébredtek, mint máskor. Tehát, csaknem fél órával kevesebbet aludtak! Azt is megfigyelték, hogy az EEG-n a mélyalvást jelző delta-aktivitás non-REM fázisban kb. 30%-kal csökkent.

A precíz orvosi műszerekkel, objektíven mérhető adatokat - EEG eltéréseket, és a csökkenő melatonin szintet - a kísérletben résztvevők szubjektív beszámolói is megerősítették, akik egyöntetűen azt állították, hogy a telihold negatív hatással van az alvásukra, nehezen alszanak el, többször felébrednek az éjszaka folyamán és reggel fáradtan ébrednek.

A kutatást vezető Cajochen szerint ez az úgynevezett cirkalunáris ritmus valószínűleg a régmúlt idők maradványa, amikor a Hold volt a felelős az emberi ritmusok szabályozásáért. Ez jól ismert más állatoknál, különösen a tengeri élőlényeknél, ahol a holdfény szabályozza a szaporodási ciklust. Napjainkban a modern élet különféle hatásai, például a villanyfény, elnyomja és módosítja a Hold ránk gyakorolt hatását. A tanulmány azonban kimutatta, hogy szigorúan ellenőrzött laboratóriumi környezetben újra láthatóvá tehető és mérhető ez a hatás.

A kutatók szerint érdekes lenne jobban megismerni a belső cirkalunáris óra agyi elhelyezkedését, működésének molekuláris és neurobiológiai hátterét. Könnyen lehet, hogy a Hold a kognitív teljesítményünkre és a hangulatunkra is hatással van.

Forrás: Current Biology, Cajochen:  „Evidence, that the lunar cycle influences human sleep”

Jean Orsolya - 2018 február 19.
 

 

7 alvássegítő praktika iskolás gyerekeknek

Későn fekszik, sokáig nem tud elaludni, reggel meg alig tud felkelni gyermeke? Nappal pedig fáradt, nem tud koncentrálni a suliban? Lehet, hogy nem elegendő számára az alvás mennyisége és a minősége sem megfelelő! Íme néhány praktika, ami segít megszüntetni az alvásproblémákat!

Ezért fontos, hogy gyermeke mindig időben feküdjön le!

Ha gyakran rosszul alszik gyermeke, éjszaka többször felébred, este nehezen alszik el, lehet, hogy az alvási szokásaival vagy éppen azok hiányával van a gond. Végigvettük, mi minden állhat az alvással kapcsolatos problémák hátterében!