+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Rosszul alszik teliholdkor? Ez az oka!

Érdekességek - Bizonyítást nyert tudományosan is, hogy teliholdkor valóban rosszabbul alszunk!

A szakemberek sokáig nem adtak hitelt azoknak a népi megfigyeléseknek, melyek szerint a holdciklus befolyásolja alvásunk minőségét. A legújabb, Svájcban végzett kutatások szerint azonban tudományosan is bebizonyosodott, hogy telihold idején rosszabb az alvás minősége.

Nemrégiben Christian Cajochen, a Baseli Egyetem Pszichiátriai Kórházának kutatója munkatársaival, tudományos bizonyítékokkal is alátámasztotta, hogy a holdciklus tényleg befolyásolja az emberi alvást, még akkor is, ha nem is vagyunk tudatában az aktuális holdfázisnak. Ez a vizsgálat adott először megbízható, tudományos bizonyítékokat a holdritmus emberi alvásszerkezetre gyakorolt hatásáról.

A kutatók 33 önként jelentkezőt figyeltek meg alvás közben speciálisan felszerelt alváslaboratóriumukban. Rögzítették, majd elemezték alvás alatti agytevékenységüket (EEG), és melatonin valamint kortizol (stresszhormon) kiválasztásukat, majd az így kapott adatokat összevetették a holdciklussal. Az eredmények egyértelműen bizonyították, hogy a kísérleti alanyoknak teliholdkor átlagosan 5 perccel tovább tartott az elalvás és reggel 20 perccel korábban ébredtek, mint máskor. Tehát, csaknem fél órával kevesebbet aludtak! Azt is megfigyelték, hogy az EEG-n a mélyalvást jelző delta-aktivitás non-REM fázisban kb. 30%-kal csökkent.

A precíz orvosi műszerekkel, objektíven mérhető adatokat - EEG eltéréseket, és a csökkenő melatonin szintet - a kísérletben résztvevők szubjektív beszámolói is megerősítették, akik egyöntetűen azt állították, hogy a telihold negatív hatással van az alvásukra, nehezen alszanak el, többször felébrednek az éjszaka folyamán és reggel fáradtan ébrednek.

A kutatást vezető Cajochen szerint ez az úgynevezett cirkalunáris ritmus valószínűleg a régmúlt idők maradványa, amikor a Hold volt a felelős az emberi ritmusok szabályozásáért. Ez jól ismert más állatoknál, különösen a tengeri élőlényeknél, ahol a holdfény szabályozza a szaporodási ciklust. Napjainkban a modern élet különféle hatásai, például a villanyfény, elnyomja és módosítja a Hold ránk gyakorolt hatását. A tanulmány azonban kimutatta, hogy szigorúan ellenőrzött laboratóriumi környezetben újra láthatóvá tehető és mérhető ez a hatás.

A kutatók szerint érdekes lenne jobban megismerni a belső cirkalunáris óra agyi elhelyezkedését, működésének molekuláris és neurobiológiai hátterét. Könnyen lehet, hogy a Hold a kognitív teljesítményünkre és a hangulatunkra is hatással van.

Forrás: Current Biology, Cajochen:  „Evidence, that the lunar cycle influences human sleep”

Jean Orsolya - 2018 február 19.
 

 

5 hibás alvási szokás, ami miatt fáradtan ébred

Ezek a leggyakoribb, alvással kapcsolatos rossz szokások és a megoldások, hogyan változtathatunk rajtuk!

Mit mikor csináljunk? Így alakítsa ki egészséges napirendjét!

Kövesse természetes bioritmusát! Eláruljuk, mikor sportoljon, pihenjen vagy tanuljon