+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ezért jó, ha együtt alszik anya és a baba!

Egészség - Számtalan kutatás igazolja, hogy a baba és az anya számára is kifejezetten előnyös az együttalvás. Lássuk, mit mond Dr. James J. McKenna Ph.D, a téma szakértőjé és kutatója!

A kisbabák nem szeretnek egyedül aludni, mert ösztönösen a másik emberi lény biztonságot adó közelségét keresik. A hivatalos ajánlások mégsem tesznek különbséget az együttalvás különböző formái között és "veszélyesnek" minősítik őket, ezt azonban nem lehet így általánosságban kijelenteni.

Az együttalvás veszélyes voltának hangoztatása helyett lássuk tehát, miért előnyös a biztonságosan kivitelezett együttalvás, és mi a funkciója! Így arra is magyarázatot kapunk, miért alszik az amerikai szülők nagyobbik része (a legfrissebb felmérések szerint több, mint fele) legalább az éjszaka egy részében kisbabájával együtt.

Csökkenti a betegségek kockázatát

Japánban, ahol az együttalvás és a szoptatás bevett gyakorlat, a nők pedig általában nem dohányoznak, a világon a legalacsonyabb a hirtelen csecsemőhalál (bölcsőhalál, SIDS) előfordulási aránya. A szoptató anyák számára az egy ágyban alvás könnyebbé teszi az éjszakai etetést és gyakorlatilag megduplázza a szoptatások számát, miközben mindketten tovább alhatnak. A gyakoribb éjszakai szoptatás során több anyai antitest jut át a kisbabába, ez pedig csökkentheti a megbetegedések kockázatát.

Csökkenti a mellrák kockázatát

Mivel az egy ágyban alvás megkönnyíti a szoptatást, a nők tovább szoptathatnak, állítja Dr. Helen Ball, a brit Durhami Egyetem kutatója. Ezzel csökken az anyai mellrák kockázata is. Éppen ezért nem lehet a szülőknek egyszerűen csak azt mondani, hogy ne aludjanak együtt kisbabájukkal, mint ahogyan nem mondhatjuk senkinek, hogy ne egyen zsírt és cukrot, mert elhízik és szívrohamban, cukorbetegségben vagy rákban fog meghalni.

Csökkenti a hirtelen bölcsőhalál kockázatát

Érdemes visszatérnünk ahhoz, hogy ahol a leggyakrabban alszanak együtt a szülők a gyerekekkel, ott a legalacsonyabb a csecsemőhalálozás, köztük a SIDS előfordulási aránya. Ezt többek között azzal is magyarázzák, hogy a baba felveszi a szülők légzésének ritmusát, ami megvédi őt attól, ami sok esetben a bölcsőhalál oka, hogy a baba, idegrendszeri és egyéb fejletlensége miatt "elfelejt lélegezni". Így megérthetjük azokat az összetett magyarázatokat, miért védő hatású az egy ágyban történő alvás (vagyis az együttalvás egyik formája) . Sok tényező határozza meg, hogy aludjunk-e együtt kisbabánkkal és hogy veszélyes-e, többek között az együttalvás körülményei és kivitelezése, továbbá a párkapcsolat minősége is szerepet játszik. 

Erősíti a kötődést

Az együttalvás erősíti a mama és a baba közötti kötődést, amely hosszútávon is előnyös mindkét fél érzelmi, pszichés kiegyensúlyozottsága szempontjából is. Életünk első három évében alapozódik meg igazán a szüleinkhez való kapcsolatunk. Az akkor tapasztaltak még felnőttkori viselkedésünket és párkapcsolati viszonyulásunkat is meghatározzák. Akinek az első élményei pozitívak, elfogadásban, intimitásban, figyelemben és sok szeretetben volt része, az felnőtt korára egészséges énképpel és kapcsolati mintával fog rendelkezni, képes lesz szeretetet adni és elfogadni és párkapcsolata is kiegyensúlyozottabb lesz.

Forrás: naturalchild.org

Sleepwell - 2021 december 21.
 

 

7 hasznos tipp a csecsemő altatásához

Egy újszülött, kisbaba altatása nem mindig egyszerű. Sokszor a kialvatlan anyuka a lehető leghatékonyabb – ám, nem feltétlenül a legegyszerűbb – módszert választja, de hosszútávon érdemesebb olyanra törekedni, ami az egész család számára kényelmes megoldást és pihentető éjjeleket jelent. A babafalva.hu szakértője javasol pár valóban hatékony tippet, hogy miként is jussunk el oda, hogy a kisbabánk a saját ágyában aludjon el és a lehető legkevesebbszer ébredjen fel.

5 tipp, hogy a baba jól aludjon

Mire lehet szüksége egy babának a nyugodt alváshoz? Elsősorban a szüleire, akik megfelelően gondoskodnak róla. De azért van más is, amivel elősegíthetjük, hogy az éjszakák ne forduljanak káoszba. Íme 5 tipp!