+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Itt a magyarázat, miért egészségesebbek a korán fekvők az éjszakázóknál!

Egészség - Az éjszakázás negatívan hat az általános egészségi állapotra, számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát növeli drasztikusan, de nem csak az alváshiány miatt! Íme a legújabb kutatások eredményei!

Vannak pacsirta és bagoly típusú emberek: míg az előbbi korán kel és korán fekszik, addig az utóbbiak képtelenek idejében lefeküdni, ezért a reggeli ébredés is igen kínkeserves számukra. A rendszertelenség, a mindig máskor kelés és fekvés extrém mértékben igénybe veszi a szervezetet, mindemellett állandó fáradtságérzetet és falásrohamokat is okozhat.

A napi rutint a bioritmus határozza meg, ami komolyan befolyásolja az étkezési szokásokat is - akik tovább fennmaradnak, több nassolnivalót és koffeint fogyasztanak. Ennek köszönhetően az éjszakázóknál nagyobb eséllyel alakul ki kettes típusú cukorbetegség vagy valamilyen szívelégtelenség.

A Northumbria Egyetem kutatásában a korán kelők és a későn fekvők egészségi állapotát vizsgálták, és érdekes dolgokra bukkantak: akik sokáig talpon vannak, nagyobb eséllyel nyúlnak különböző édességek, gyorsételek és egyéb egészségtelen élelmiszerek után, mint a korán fekvők.A jelenségre az előbb említett cirkadián ritmus, azaz a 24 órás belső óra hat, ami az étkezések, az alvás és az ébredés idejét is befolyásolja. Ez határozza meg, mennyire korán vagy későn fekszik valaki.

A kutatók több korábbi tanulmányt összevetve arra a következtetésre jutottak, hogy szívbetegség és kettes típusú cukorbetegség alakulhat ki azoknál, akik éjjelente sokáig fennmaradnak. Ennek oka szerintük az, hogy egészségtelenebbül táplálkoznak, több alkoholt, cukrot, koffeint és gyorsételt fogyasztanak.Ezenkívül jellemző rájuk a kutatók szerint, hogy kihagyják a reggelit, és csak valamikor később a nap folyamán pótolják az étkezést. Kevesebb gabonát, rizst és zöldségeket fogyasztanak, ritkábban esznek, de akkor nagy adagokat. Több koffeint, cukrot és rágcsálnivalót fogyasztanak az éjjeli ébrenlét érdekében, a kora reggel ébredők ezzel szemben inkább a gyümölcsöket, zöldségeket preferálják. Az életmódhoz társuló étkezési szokások magyarázzák a krónikus betegségek megnövekedett kockázatát.

A cukorbetegség kialakulásának esélye több mint a duplája az éjjeli baglyoknál, hiszen már eleve a későn étkezés is okozhatja. Ennek hátterében szintén a bioritmus áll, ami a szervezetben zajló glükóz és az anyagcsere-folyamatokra is hat. A glükóz szintje természetesen csökken a nap elejétől fogva, majd nap végére éri el a minimumot.Az éjjeli baglyok gyakran közvetlenül lefekvés előtt is bekapnak ilyen-olyan falatokat, ami megnöveli a glükózszintet alvás közben, ez pedig negatívan befolyásolhatja az anyagcserét.

Forrás: Femina

Sleepwell - 2021 január 21.
 

 

5 étel, ami segít, ha ránk törne az éjszakai éhség

Számtalan oka lehet annak, ha éjszaka ránk tör az éhség a felborult bioritmustól kezdve a stresszes életmódig. Persze éjszaka enni teljesen ellentmond az egészséges táplálkozás alapszabályainak, de mindenkivel megesik, hogy egy-egy feszültebb időszakban a késői órában jön rá a nassolhatnék. Mutatjuk, mely ételekhez érdemes ilyenkor nyúlni, amelyek segítenek az elalvásban!

Csak 16 perc, de az egészségünk múlhat rajta!

Azzal eddig is tisztában voltunk, hogy az alvás mennyisége és minősége egyaránt fontos tényezője egészségünk megőrzésének. Egy új kutatás azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy már 16 perccel kevesebb alvás is veszélyt jelenthet az immunrendszerünkre, testi-szellemi fittségünkre.