+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

5 étel, ami segít, ha ránk törne az éjszakai éhség

Étkezés - Számtalan oka lehet annak, ha éjszaka ránk tör az éhség a felborult bioritmustól kezdve a stresszes életmódig. Persze éjszaka enni teljesen ellentmond az egészséges táplálkozás alapszabályainak, de mindenkivel megesik, hogy egy-egy feszültebb időszakban a késői órában jön rá a nassolhatnék. Mutatjuk, mely ételekhez érdemes ilyenkor nyúlni, amelyek segítenek az elalvásban!

Sokszor megesik, hogy napközben nem jut elegendő idő a nagyétkezésekre és estére farkaséhesen esünk haza vagy olyan későn végzünk a napi teendőkkel, hogy a fáradtságtól már se kedvünk, se energiánk nincs vacsorát készíteni. Pár óra alvást követően azonban arra ébredünk, hogy mardossa a gyomrunkat az éhség és eszünkbe jut, hogy valamit csak kéne enni.

Ilyenkor nem túl jó ötlet elővenni a tegnapról megmaradt pörköltet vagy gyors megoldásként bekebelezni egy egész tábla csokit. Sara Leandro dietetikus szerint inkább a következő 5 étel közül érdemes választani, ha már muszáj ilyen későn valamit magunkhoz venni.

1. Pulyka, csirke

A felvágottak, főtt és sült húsok ilyenkor a legjobb barátaink. Lehetőleg sovány, fehér húsokat válasszunk, nem éjjel van itt az ideje a disznó- és marhahúsnak, vagy a kolbászoknak és szalonnáknak. A szakember szerint a pulyka a legjobb választás  éjszakai éhség ellen, mert olyan anyagokat tartalmaz, melyek segítik a könnyebb elalvást is amellett, hogy eltelítenek.

2. Hal

Ha a pulyka és csirke nem annyira a kedvencünk, inkább szívesebben eszünk halat, akkor éjszakára készítsük ki magunknak az olyan halféléket, mint a makréla, lazac vagy tonhal. Ezekben a halakban olyan anyagok vannak, melyek támogatják az egészségünket, az agyműködést és Omega-3 tartalmuknak köszönhetően még a szerotonintermelést is serkentik, így segítik az alvást éjszaka. A halak nem fognak éjjel ébren tartani, nem terhelik meg az emésztőrendszert sem, szóval mehet az éjszakai halevés nyugodtan.

3. Zabkása

Bár a zabkását reggelire tartogatjuk, valójában nagyon jó éjjeli étel, ugyanis a zab sok melatonint tartalmaz, ami az alvás egyik nagy támogatója. Ha lefekvés előtt eszünk egy tál zabkását, azzal a szénhidrátéhséget is elűzzük és még könnyebben is fogunk elaludni tőle.

4. Sajt és keksz

Válasszunk lehetőleg zsírszegény sajtot és teljes kiőrlésű, cukormentes kekszet, hogy ne hízókúrát tartsunk az éjszaka közepén. Az éjjeli éhezésnek általában a vércukorszint-ingadozáshoz van köze, amit a sajt és a teljes kiőrlésű keksz remekül ki tud egyensúlyozni. Ehhez még az is társul, hogy a sajtban lévő anyagok támogatják a melatonintermelést a szervezetben, úgyhogy az alvást is segíti egy kis éjszakai sajtnasi.

5. Tojás

A tojás fehérjében gazdag, ám kalóriában szegény éjszakai nassolnivaló, ha ránk tör váratlanul az éhség. Könnyen megfőzhető, gyorsan kész van, és jól kombinálható más ételekkel, akár a fent említett sajt és keksz mellé is bátran ehető. A tojásban található triptofán nevű aminosav ráadásul természetes támaszként szolgál a minőségi alvás biztosításában.

Nem baj, ha utóvacsorázunk, csak körültekintően kell meghozni a döntést, hogy mit veszünk elő a hűtőből éjnek-évadján, hogy tényleg a hasznunkra váljon a késő esti nassolás.

Forrás: nlc.hu; Via; Fotó: Pixabay

Sleepwell - 2024 március 05.
 

 

Ön is a „hétvégén majd kialszom magam” elvét vallja? Ezért ne tegye!

A szakértők szerint egy felnőtt napi alvásigénye 7-9 óra. Ez az az alvásmennyiség, amelyet minden nap biztosítanunk kell a testünknek ahhoz, hogy jól működjön. És van egy rossz hírünk: a kimaradt alvásórák nem pótolhatók!

Ne együnk későn. Mutatjuk, mit okozhat!

Étkezéseink időpontja befolyásolhatja, mikor éhezünk meg ismét, éppen ezért akik későn lakmároznak, nem járnak jól – derül ki egy friss tanulmányból.