+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

A pihenés 5+1 típusa, amire mindannyiunknak szüksége van

Egészség - Valójában a pihenés mindegyik típusára szükségünk lenne ahhoz, hogy egészségesek és fittek maradhassunk.

Mindannyian éreztük már úgy, hiába igyekszünk betartani a 8 óra minimumot, valamiért ugyanolyan fáradtan ébredünk, mintha nem is aludtunk volna. Az alvás és a pihenés azonban korántsem jelentik ugyanazt. Mindaddig hiába várjuk a csodát, amíg nem tapasztaljuk meg a pihenés további formáit is, melyekre legalább akkora szükségünk volna, mint egy alapos szundikálásra.

1. és 2.: A fizikai és szellemi pihenés

A pihenés egyenlő alvás tévhitével önmagában talán nem is lenne gond, ám azzal, hogy azt hisszük, mivel eleget aludtunk, fitten is ébredünk, kizárunk minden egyéb lehetőséget, mely ténylegesen kibillenthetne a krónikus fáradtságból. A folytonos terhelés azonban csak tovább táplálja a kiégés kultúráját, és súlyosbítja problémáinkat, pedig elegendő lenne megértenünk a feltöltődés lényegét, mely komplexebb, mint azt elsőre gondolnánk. Saundra Dalton-Smith belgyógyász, nemzetközi wellness-szakértő szerint ugyanis a pihenésnek meg kell egyeznie életünk hét fő területének rehabilitálásával.

Ez azt jelenti, hogy a fizikai pihenésen túl – mely akár az alvás, lehet passzív is, ugyanakkor aktív is, mint például a jóga vagy a masszázs –, szellemi kikapcsolódásra egyaránt szükségünk van.

Legalább kétóránként tartsunk szünetet munkanapjaink során, amikor egy kicsit eltávolodhatunk attól a munkafolyamattól, amelyben éppen vagyunk. Olvassunk el egy-egy könyvfejezetet, főzzünk magunknak egy finom teát, vagy tegyünk egy rövid sétát, ha ülőmunkát végzünk. Amennyiben lefekvés előtt a napközbeni pihenőidő ellenére ugyanúgy cikáznak a gondolataink, készítsünk az éjjeliszekrényünkre egy jegyzetfüzetet, és inkább írjuk le a fontosabb teendőket – ezzel képzeletben szabadon is eresztjük aggodalmainkat. 

3. Pihentessük érzékszerveinket!

Időnként szüntessünk meg magunk körül minden fényforrást, kapcsoljuk ki a képernyőket, csökkentsük a háttérzajt, és engedjük, hogy túlterhelt érzékszerveink pihenjenek egy kicsit. A gyakorlatot segíthetjük azzal, ha behunyjuk a szemünket néhány pillanatra, vagy ha otthon vagyunk, besötétítünk pár percre a szobánkban.

4. Örömtevékenység, hobbi

A kreativitást alulértékelik, pedig ez is egyfajta relaxációnak tekinthető, melyben ráadásul fejlesztjük problémamegoldó készségünket, és arra sarkalljuk magunkat, hogy új ötleteken gondolkodjunk. Ha néhanapján megengedünk magunknak valamilyen alkotó hobbit, legyen az fotózás, rajzolás, kertészkedés vagy hímzés, máris esélyt adunk arra, hogy kiszabaduljunk a mókuskerékből és újból rácsodálkozhassunk az élet apró szépségeire.

5. Érzelmi pihenő

Ahogy fizikailag, úgy alkalomadtán érzelmileg is igényeljük, hogy fellélegezhessünk, és ne kelljen folyton-folyvást mások szolgálatába állítani önmagunkat. Az érzelmi pihenés alatt kérdezzük meg őszintén, hogyan is érezzük magunkat, majd a válaszadás után adjunk kellő időt a visszarendeződésre, hiszen olykor még az önazonos embereket is beszippanthatják a sűrű hétköznapok.

+1 A szociális pihenés szintén fontos

A szociális pihenés szorosan kapcsolódik az érzelmi szünet igényéhez, hiszen ha már az utóbbi megfogalmazódott bennünk, nagy valószínűséggel a kapcsolatok sokféleségében is kimerültnek érezzük magunkat. Ehhez a típusú feltöltődéshez támogató, pozitív személyekre van szükségünk, akik előtt őszintén felvállalhatjuk, hogy most inkább szeretnénk egy kicsit visszahúzódni a csigaházunkba, és csak önmagunkra koncentrálni.

Forrás; Fotó: Unsplash/Alexander McFeron

Sleepwell - 2024 január 04.
 

 

7 módszer a járványhelyzet miatt kialakuló fásultság, alvászavar és kiégés-érzés leküzdésére

Egyre többen panaszkodnak a régóta tartó járvány miatti fásultságról, motiválatlanságról, ingerültségről és alvásproblémákról. Nem is csoda, hiszen a munka, a stressz ellenpólusának számító minőségi pihenés lehetetlenedett el már jó ideje: se szórakozni nem mehetünk, se a barátainkkal nem találkozhatunk és még utazni is tilos.

Hatékony stresszoldó módszerek rossz alvóknak

Ezekkel a módszerekkel érdemes próbálkozni stresszes időszakban a szorongás oldására és a jó alvásért!