+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

7 módszer a járványhelyzet miatt kialakuló fásultság, alvászavar és kiégés-érzés leküzdésére

Egészség - Egyre többen panaszkodnak a régóta tartó járvány miatti fásultságról, motiválatlanságról, ingerültségről és alvásproblémákról. Nem is csoda, hiszen a munka, a stressz ellenpólusának számító minőségi pihenés lehetetlenedett el már jó ideje: se szórakozni nem mehetünk, se a barátainkkal nem találkozhatunk és még utazni is tilos.

Mindenkit mélyen érint a járvány

“Szinte nem találni olyan embert, akit ne érintenének valamilyen szempontból a koranavírus alatt megváltozott munkakörülmények vagy az élettér nagyfokú beszűkülése.” – mondják a szakemberek.

Érzékelhető változások történtek a motivációban, a stressz-szintben, és sokaknál megjelentek a kiégés tünetei, továbbá az alvás minőségére is jelentős negatív hatással van a járvány.

“Sokféle helyzet létezik. Van, akinek a munkakörét képtelenség volt online térbe helyezni, ezért megszűnt a munkája, és egzisztenciálisan szorong. Vannak olyan háztartások, ahol mind a két kereső elvesztette az állását, és a létfenntartásért küzdenek. De olyan esetről is tudok, ahol ugyan megmaradt az illető munkahelye, de ugyanannyi fizetésért másfélszer-kétszer annyi munkát kell ellátnia az egyébként is túlterhelt munkaerőnek.” – mutat rá a szorongások sokféleségére a pszichológus.

Sokan jelzik azt is, hogy ugyan van munkájuk, de folyamatosan félnek attól, mi lesz, ha a főnökeik mégis megválnak tőlük? Emiatt rivalizálni kezdenek egymással a munkahelyen, amitől a hangulat is egyre rosszabb. Erre jön még rá a vírustól való szorongásunk: aggódunk a saját egészségünk miatt, hogy kieshetünk a munkából, aggódunk az idős szüleinkért vagy szeretteinkért, aztán azon, hogy a gyerekeinknek van-e iskola vagy nincs – ezek mind rányomják a bélyegüket arra, milyen az általános közérzetünk, lelkiállapotunk. Mert ezek a félelmek nem csupán egymásra rakódnak, hanem tovább növelik egymás negatív hatását.

Tippek, hogy a home office ne legyen olyan nyomasztó

  • A régóta fennálló járványhelyzet miatt sokan tapasztalják, hogy nehezebben tudnak összpontosítani, ingerlékenyebbek, este bármilyen fáradtak, csak forgolódnak az ágyban és nem tudnak elaludni.
  • Ha home office rendszerben dolgozunk, az alábbiakra figyeljünk, hogy csökkenteni tudjuk a stressz-szintünket és lehetővé váljon a valóban nyugodt pihenés:
  • Legyen az otthoni munkavégzésnek is rendje. Ne csak időben válasszuk el a munkát a privát tevékenységeinktől, hanem a lakásnak egy bizonyos pontjára tegyük a munkát, máskülönben soha nem fogunk kiszakadni a munkafeladatok közül.
  • Tartsunk szüneteket, mert a többórás gép előtt ülés aláássa az egészségünket. Kutatások azt mutatják, hogy már heti 2,5 óra mozgás rendkívül pozitívan hat a mentális-fizikai jóllétünkre, ami mindössze napi 20 percet jelent.
  • Soha ne a gép előtt csipegessünk, hanem tartsunk rendes, legalább 20 perces ebédszünetet, szánjunk időt az étkezésekre.
  • Keressünk a világhálón relaxációs gyakorlatokat, ezek nagyon sokat tudnak segíteni. Ismerkedjünk meg a mindfulness-szel, ami arra tanít, hogy fogadjuk el a negatív érzéseinket, ha ki vagyunk merülve és torkig vagyunk mindennel!
  • Írhatunk hálanaplót, rendszeresen papírra vetve mindazt, amiért aznap hálásak lehettünk. A stressznapló is segíthet, amiben azt rögzíthetjük, hogy aznap mi váltott ki belőlünk stresszt, mi történt előtte, tudunk-e rajta változtatni. Mindez kontrollt ad az ember kezébe még olyankor is, amikor szinte minden befolyásolhatatlannak tűnik.

Hasznos tanácsok, ha be kell járnunk a munkahelyünkre

  • Ha be kell járnunk a munkahelyünkre és nap mint nap rengeteg stresszhelyzetbe futunk bele, tanuljuk meg a relaxációs légzéstechnikát, amelynek elvégzésére elegendő 5 perc és segítségével sikerül a stressz-szintünket lentebb vinni!
  • Tartsunk a munkahelyünkön is rendszeresen szünetet: álljunk fel, sétáljunk egyet a környéken.
  • Érdemes többet kommunikálnunk és a tapasztalatainkat megosztanunk a kollégákkal. A kommunikáció azonban váljon el a munkától: csevegjünk filmekről vagy bármi másról! Fontos, hogy maradjanak meg a kapcsolataink, ne izolálódjunk.

Forrás: hvg.hu

Sleepwell - 2021 november 12.
 

 

Kiégés és depresszió – Egyre több középkorú férfit érint!

Állandó fásultság, kedvetlenség, fáradtság, amin már a hétvégi pihenés sem segít? Egyre több férfinél jelentkezik a burn-out szindróma és a depresszió. Vajon mi okozza és hogyan gyógyítható? Cikkünkben megtalálja a választ!

Vegyük észre magunkon a kiégés jeleit!

Már egy ideje semmi sem tudja felvidítani? Motiválatlan és fáradt? Lehet, hogy Önt is a burnout szindróma fenyegeti! Vegye észre a jeleket és előzze meg a bajt!