+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

6+1 tipp a nyári családi napirendhez

Érdekességek - Az ideális napirend a nyári szünetben és egyéb jótanácsok az egész családnak

A hosszú nyári szünet - bár komoly logisztikai fejtörést okoz a szülőknek- nagyon hasznos a gyerekeknek, akik ilyenkor tudják kipihenni a szellemi, idegi fáradtságot, az egész évi megterhelést. Míg fizikailag, testileg akár pár nap alatt is sikerül, az idegrendszernek hosszabb időre van szüksége a regenerálódáshoz.

Az első pár hétben adjunk lehetőséget gyermekeinknek a semmittevésre, hadd csinálják azt, amihez kedvük van: minél többet lustálkodjanak, pihenjenek, játsszanak, mozogjanak. Később azonban fontos, hogy legyenek feladatok és következetes napirend.

6+1 tipp a nyári napirendhez

  1. Főként a kicsiknek ne engedjük meg huzamosabb ideig, hogy nagyon későn feküdjenek le, és aztán átaludják az egész napot.
  2. Az étkezések legyenek nagyjából ugyanabban az időpontban, ez ugyanis keretet ad a napoknak.
    Minden nap adjunk valamilyen feladatot kicsiknek és nagyoknak egyaránt: viráglocsolást, portörlést, porszívózást, rendrakást a saját szobájukban, kimosott ruhák kiteregetését vagy a megszáradtak összehajtogatását, segédkezést az ebéd előkészületeinél… stb.
  3. A lefekvés időpontját is állítsuk be gyermekeink életkorának megfelelően: a legkisebbek legkésőbb 9 óráig kerüljenek ágyba, a nagyobbaknak a 10 óra lehet irányadó. Persze egy-egy összejövetel vagy a nyaralás idején ez a rendszer borulhat pár napra, de aztán érdemes visszaállni a megszokott ritmusra.
  4. Figyeljünk oda, hogy minden nap mozogjanak eleget a friss levegőn és korlátozzuk a „kütyüzést”. Ugyanez vonatkozik a tévézésre is.
  5. Szervezzünk közös programokat, biciklizzünk, túrázzunk, bográcsozzunk vagy társasozzunk, nézegessünk fényképalbumokat! A lényeg, hogy együtt legyen a család!
  6. Minden este legyen esti rituálé összebújással, meséléssel, beszélgetéssel és könyvolvasással!

+1 Tipp: Vezessünk nyáron élménynaplót, amibe minden családtag írhat, rajzolhat, fotót tehet! Nagyon jó móka, amikor karácsonykor újra előszedjük és jókat derülünk a kedves történeteken, fotókon.

 

Jean Orsolya - 2019 július 11.
 

 

7 alvássegítő praktika iskolás gyerekeknek

Későn fekszik, sokáig nem tud elaludni, reggel meg alig tud felkelni gyermeke? Nappal pedig fáradt, nem tud koncentrálni a suliban? Lehet, hogy nem elegendő számára az alvás mennyisége és a minősége sem megfelelő! Íme néhány praktika, ami segít megszüntetni az alvásproblémákat!

Hiába alszik eleget, mégis fáradt? Ez lehet az oka!

Nagyon kellemetlen, amikor hiába alszunk 7-8 órát éjjel, másnap mégis egész nap fáradtak vagyunk.