+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ezek a szokások gátolják az elalvást gyermekkorban!

Egészség - 3 rossz szokás, amely negatívan befolyásolja a kicsik alvását és később komoly problémákhoz is vezethet

A napirend és az esti rutin mellőzése

Szinte mindenkinek vannak sajátos elalvási és alvási szokásai, melyek elősegítik az elalvást és zavartalanná teszik az alvást.  Ezek már csecsemőkorban kialakulhatnak. Néha bizonyos testhelyzet felvétele is elegendő az elalváshoz. Sok gyermeknek van kedvenc altató tárgya, - pelenka, plüss, alvóka, baba -, mely nélkül nem képes elaludni. Némelyik csemetének pedig cumira van ehhez szüksége.

A kicsiknek az étkezések és az alvások időpontja ad fogódzót, így alakul ki a  napirendjük. A napközbeni aktivitásból a lecsendesedésbe segít átvezetni őket a fürdés, az összebújás, a hátsimogatás, az altatódal, a ringatás és a mese. Az ezektől való megfosztottság makacs elalvási zavart okozhat. 

Késő éjszakai fekvés

Az ovis és kisiskolás gyerekeknek az optimális fejlődéshez elegendő alvásra van szüksége. Mivel az óvodában és az iskolában is időben ott kell lenni, reggel ehhez korán kell kelni. Ahhoz, hogy a gyerekek ki tudják  magukat aludni, nagyon fontos, hogy időben lefeküdjenek. Természetesen gyermeke válogatja, hogy mikor érkezik el az első álmossági hullám, de általánosságban elmondható, hogy ovisoknál ez este 8 óra körül, iskolásoknál pedig valamikor 8-9 óra között szokott bekövetkezni. Ha erre nem figyelünk oda és túlpörgetjük a kicsiket azzal, hogy nem tesszük le őket időben, akkor meg kell várni a következő álmosság-hullámot, az viszont már túl későn lesz ahhoz, hogy reggelig ki tudják magukat rendesen pihenni. Figyeljünk oda gyermekünkre és ha  látjuk, hogy álmos, dörzsöli a szemét, ásítozik, akkor irány az ágyikó!

Felpörgető tevékenységek este

Sok családban az apa késő este érkezik haza. Ha a gyerekek szeretnének még vele találkozni, biztosan fenntartják magukat. Ezzel nincs semmi baj, de kérjük meg apát, hogy ne ilyenkor mókázzon a kicsikkel, ne csikizze őket, inkább üljön oda az ágyuk mellé, meséljen egyet, adjon egy jó éjt puszit és hagyja, hogy a kicsik elszenderedjenek.

Nem jó az sem, ha este, lefekvés előtt hagyjuk a gyerekeket tévézni, számítógépezni, kütyüzni. Legyen ennek ideje a napirendben, hiszen a modern élethez ez is hozzátartozik. A legjobb, ha hazaérve -és megtanulva a leckét- a gyerekek mozognak egyet a szabad levegőn - minél többet, annál jobb-, játszanak és vacsora előtt kapnak fél-egy órát gépezésre, tévézésre. Legyen a vacsora a választóvonal! Utána már csak csendesítő, nyugtató tevékenységet végezhetnek: olvashatnak, beszélgethetnek, mesét hallgathatnak.

+1 rossz szokás: Sok családban a kicsiket arra szoktatják, hogy teli cumisüveggel aludjanak el. Ez nem csak a tejfogakra nézve lehet végzetes, de olyan rossz beidegződést is kialakíthat, amely későb étkezési problémákhoz vezethet. Picibabáknál anyatejen és tápszeren kívül ne kapjon mást a baba elalvás előtt közvetlenül, nagyobbaknak pedig vacsora után már csak vizet adjunk.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Sleepwell - 2020 december 28.
 

 

Ezért fontos, hogy gyermeke mindig időben feküdjön le!

Ha gyakran rosszul alszik gyermeke, éjszaka többször felébred, este nehezen alszik el, lehet, hogy az alvási szokásaival vagy éppen azok hiányával van a gond. Végigvettük, mi minden állhat az alvással kapcsolatos problémák hátterében!

Kiszámolták, hányat kell lépni ahhoz naponta, hogy tovább éljünk

A kutatók szerint közel négyezer naponta megtett lépés már nagyban csökkentheti a korai halálozás kockázatát, egy friss tanulmány szerint ezt azonban akár a helyes táplálkozással is kiválhatjuk – ugyanis a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs elfogyasztása ennek jótékony hatását is kiválthatja - írja az Index.