+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Gyakran szenved migrénes feljfájástól? Ezt teheti ellene!

Egészség - A migrént kiváltó okok, tünetek és megelőzésük

 

A migrénes roham

A migrén kialakulásának pontos okát máig kutatják. Jellemzője a lüktető, pulzáló fejfájás, amely a mérsékelten súlyostól az elviselhetetlen fájdalomig fokozódhat, korlátozódhat a fej egyik oldalára, de érintheti mindkét oldalt is. Egyénileg változó, hogy a fájdalom milyen hatásokra erősödik: a legtöbbeknél mozgásra, fényre, hangra, szagokra vagy illatokra. A kínzó fejfájás és ingerérzékenység párosulhat hányingerrel vagy akár hányással is. Sokan arról számolnak be, hogy a migrénes rohamot úgynevezett aura kíséri – megelőzheti vagy követheti -, melynek tünetei egyénenként változóak, a leggyakoribbak: a látáskiesés, villódzó fények, sötét foltok érzékelése a látótérben, végtagzsibbadás, beszédzavar.
Viszonylag magas a migrén kialakulásának kockázata, ha a családban a felmenőknek, főként, ha mindkét szülőnek volt migrénje. A nők hajlamosabbak a migrénre, közöttük háromszor gyakoribb a krónikus fejfájás előfordulása, mint a férfiaknál.

Mi okozhat migrént?

Stressz

A stressz is hozzájárul a fejfájás felerősödéséhez, mivel leggyakrabban a nyakat, a csuklyás izomzatot terheli meg ez a fajta feszültség. Az egyik elmélet szerint az idegrendszer bizonyos tényezőkre - stressz, környezeti hatások - az agyalapon található, idegekben gazdag ütőerek görcsös összehúzásával válaszol. Ez a görcs pedig több ütőeret összeszűkít, aminek következtében a vér eloszlása megváltozik.

Alváshiány vagy nem megfelelő alvásminőség

Mind a kialvatlanság, mind a túl sok alvás provokálhat migrénes rohamot. A felborult alvás-ébrenlét ciklus is okozhat hasonló panaszokat (például külföldi utazás és időeltolódás, éjjeli munka, gyakori felébredés).

Hormonális okok

Hormonális okai is lehetnek a migrénes rohamnak: menstruáció migrénes rohamot provokálhat, hormonális fogamzásgátlók szedésekor pedig gyakrabban jelentkeznek ilyen panaszok.

Erős ingerek

A túl erős fény, a meleg, a napsütés és az erős időjárási frontok migrénes fejfájást idézhetnek elő. Hasonlóképpen az erős szagok - ideértve a kellemes illatokat pl. bizonyos parfümök és a kellemetlen szagokat is -, mind okai lehetnek a migrénes fejfájásnak.

Életmód

Bizonyos ételek, az alkohol (leginkább a vörösbor), a csokoládé, különböző sajtok és étel-adalékanyagok (például a natrium glutamát) szintén kiválthatnak migrént. A kávéfogyasztás is lehet bűnös. A kávé elhagyásának egyik kellemetlen velejárója lehet a koffeinmegvonás tüneteként jelentkező erős fejfájás, de a túlzott koffein bevitel is ugyanígy hathat. Szélsőséges fogyókúra, koplalás alatt a vércukorszint-ingadozás is provokálhat migrént.

5 tipp a migrén megelőzésére

1, Próbáljon meg napirendet kialakítani, rendszeres, tudatos étkezéssel és bőséges alvással! Figyeljen oda arra, hogy az étkezései ne legyenek megterhelőek, inkább többször egyen keveset!

2, Táplálkozzon vitaminban gazdagon! A migrén egyik oka ugyanis lehet krónikus ásványi anyag vagy nyomelem hiány is. 

3, Sajátítson el stresszlevezető technikákat, mozogjon rendszeresen! A legjobb, ha az edzései egy részét a szabadban végzi, sétáljon minden nap legalább 20 percet!

4, Kerülje az erős ingereket! Figyelje meg, hogy jellemzően mikor tör önre a kínzó fejfájás! Vezessen erről naplót, amiben leírja az aznap elfogyasztott ételeket, italokat, ha esetleg időjárás változás volt vagy netán sokat idegeskedett valami miatt. Egy idő után könnyebb lesz felfedezni az összefüggéseket a migrén és az azt kiváltó ingerek között.

5, Bizonyos gyógynövények – kamilla, veronika, zsurló, csalán - megelőzhetik a migrén kialakulását, illetve csökkenthetik a súlyosságát. Nagy dózisú B-2 vitamin, a koenzim Q-10 táplálék-kiegészítő is hatékony lehet.

 

Jean Orsolya - 2017 november 08.
 

 

Aludjunk jól a jó párkapcsolatért!

Ezért is fontos a kiegyensúlyozott, megfelelő mennyiségű és minőségű alvás! Az alváshiány mentális és szociális következményei és hatása a párkapcsolatunkra.

3 természetes stresszűző módszer a jó alvásért

A masszázs, az illóolajok és a szaunázás jótékony hatásai