+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

Hofherr Albert utca 11/A
1195 Budapest

3 természetes stresszűző módszer a jó alvásért

Egészség - A masszázs, az illóolajok és a szaunázás jótékony hatásai

Masszázzsal a jó közérzetért

A masszázs az egyik legősibb és legtermészetesebb nemcsak gyógyászati célú, de a lélek, a test felfrissítésére, a stressz oldására, krónikus fájdalmak enyhítésére alkalmas módszer, amely akár az alvásproblémák megelőzésében is segíthet.

Mi is a masszázs? A test felületén alkalmazott mechanikus ingerek, melyekre a kialakult válaszreakció a fizikai gyógyulás. Ezen ingerek részben közvetlenül, részben pedig közvetve befolyásolják a sejtek, szövetek, izmok működését. A befolyásolás elsősorban lokális (azaz az izomműködésre, keringési rendszerre hat), de a távoli szervekre is kifejti hatását.

Egy szakképzett masszőr kezei elősegíthetik a fájdalmas állapotok megszüntetését, mivel olyan ingerületeket gerjeszt a szövetek idegvégződéseiben, amelyek ideiglenesen gátolják a krónikus fájdalmi ingerületek eljutását az agyba, ezen túlmenően fokozódik az endorfin kiválasztása, aminek természetes fájdalomcsökkentő hatása révén enyhül a fájdalom és a kellemetlen közérzet.

A hozzáértő szakember által végzett masszázs képes enyhíteni a stressz hatásait is. Tudományosan bizonyított tény, hogy a mindennapjaink során felgyülemlett stressz fokozza a betegségek kialakulását, az állandó magas feszültségi szint által kiváltott válaszreakciók (ingerlékenység, fej-, hát-, és nyakfájás, gyenge koncentrálóképesség, depresszió, harag, stb.) csökkenthetők akár már egyetlen masszázskezeléssel is. Ugyanis a masszázs révén aktiválódik a paraszimpatikus idegrendszer, ellensúlyozva a negatív reakciókat, optimalizálódik a szívritmus és a vérnyomás, javul a keringés, ami által javul a közérzet is.

A masszázs segít abban is, hogy jól aludjunk. Egy nyugtató masszázs révén megteremtődnek az alvás ideális feltételei, ugyanis az ingerek hatására az idegrendszer megnyugszik, csökken a vérnyomás, mélyebb és szabályosabb lesz a légzés, mindezek a test lelassulását eredményezik.

Alvást segítő illóolajok

Néhány csepp illóolaj az aromalámpába, a párologtatóba vagy a fürdővízbe segíti az ellazulást, ezzel támogatja az elalvást. A relaxáló hatású levendula mellé keverjen jázmin-, kamilla-, vagy rózsafa olajat, de választhat kész illóolaj keveréket is.
Ha nem párologtatásra használja az illóolajat, hanem lazító masszázshoz, akkor az alap olajhoz – ami lehet jojoba- vagy mandulaolaj- keverjen pár cseppet a fenti illóolajok egyikéből, vagy citromfű- geránium- vagy kubeba bors illóolajból, ezek mindegyike segíti az ellazulást, csökkenti a nyugtalanságot, szorongást. Fontos, hogy az illóolaj külsőleg, bőrre is használható legyen és teljes testfelületen alkalmazásuk előtt mindenképpen tesztelni kell, Önnél nem okoz-e irritációt, allergiát!

Szaunázással a stressz ellen

A szaunázás nem a mai kor vívmánya, ősidők óta alkalmazzák jótékony hatásai miatt. A szauna forrósága – azon felül, hogy segíti a méregtelenítést – kényszeríti a testünket és a szellemünket a pihenésre, a megnyugvásra, a relaxációra. Azzal, hogy csökkenti a stresszt, a stressz hormon (kortizol) mennyiségét is segít kordában tartani, ezáltal jó hatással van az egész immunrendszerre is.
Azzal, hogy fokozza a szervezet méregtelenítését és erősíti az immunrendszert, a szauna segít távol tartani a tél végi, tavasz eleji időszak mumusát, a megfázást és az influenzát. Testünknek alkalmazkodni kell a gyors hőmérséklet-ingadozáshoz, így szervezetünk megedződik, könnyebben viseli a megpróbáltatásokat.

Szaunázást követően van, aki felélénkül, ezért reggelre időzíti ezt a tevékenységet, míg mások nap végi levezetésként alkalmazzák és jóleső fáradtsággal térnek este nyugovóra. Egy azonban bizonyos, akár reggel, akár este szaunázunk, mindenképpen jótékony hatással van szervezetünkre és segít abban, hogy nappalaink és éjszakáink is kiegyensúlyozottabban teljenek.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2019 január 28.
 

 

Az éjszakai higiénia aranyszabályai

Ilyen gyakran cseréljünk ágyneműt, pizsamát az egészségünk megőrzése érdekében! Hasznos tanácsok allergiában szenvedőknek a nyugodt éjszakákhoz.

Meglepő tények az alvásról

Tudja, mi az a szomniofóbia? És arról hallott, hogy az ember az egyetlen élőlény, amely képes az alvás időpontját késlelteni? Összegyűjtöttünk pár alvással kapcsolatos érdekességet!