+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Aludjunk jól a jó párkapcsolatért!

Egészség - Ezért is fontos a kiegyensúlyozott, megfelelő mennyiségű és minőségű alvás! Az alváshiány mentális és szociális következményei és hatása a párkapcsolatunkra.

Bár sokan azt gondolják, hogy az alvás egy passzív tevékenység, ám ez koránt sincs így, sokkal dinamikusabb folyamat, amelynek hiánya súlyos  mentális és szociális következményekhez vezethet.

Egyértelmű, hogy alvás nélkül nem tudunk megfelelően teljesíteni, mivel az összes olyan kognitív képességünk leromlik, amely szükséges lenne az iskolában vagy a munkahelyen. Ezenkívül egy másik fontos aspektus is sérül az életünkben: nevezetesen a szociális életünk.

Gordon és Mendes (2017) kutatása szerint összefonódik az alvás és a szociális élet. Amikor csökken az alvással töltött idő, romlanak a kapcsolataink, ez pedig rossz szociális élményeket szül, ami pedig azután szintén megakadályozza a jó alvást. Miközben alszunk, az agyi funkciók nagyon aktívak, újraelemzik az elmúlt nap történéseit, válogatnak az emlékek között, takarítanak és tisztázzák a zűrzavaros eseményeket, interakciókat, amelyekkel találkoztunk. Nem csak újratöltődés zajlik, hanem mentális karbantartás is.

Az alváshiány hatása a párkapcsolatunkra

Kutatott és ismert téma az alvási depriváció hatása a kognitív képességeinkre, ugyanakkor van egy szociális aspektus is, amire ugyanúgy kihathat. A három legnagyobb terület, amelyre befolyással van az alváshiány: a közeli kapcsolatok, az emberi észlelés és a szociális stressz.

Az alvásnak nagy hatása lehet a párkapcsolatunkra is. Ugyanis, ha az egyik fél rosszul aludt előző éjszaka, több konfliktus keletkezhet másnap. Ez azért lehet, mert az alváshiány miatt alacsonyabb lesz az empátiás szintünk, emiatt csökkenni fog a hatékony konfliktusmegoldó viselkedésünk. Egy ilyen esetben a kipihent fél is csökkent empátiát fog mutatni, amikor az alvásdeprivált partnerével kell foglalkoznia. Továbbá nehezebb a pároknak jól aludni éjszaka, ha azon a napon sok konfliktusuk volt. Ez viszont egy kapcsolati konfliktus-alváshiány ördögi körhöz vezethet.

Az alvás szociális aspektusa

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk bánni másokkal és megfelelően le tudjuk olvasni arckifejezésüket, szintén fontos az alvás. Ugyanis az előbb leírtak nehezebben mennek azoknak, akik kevesebbet alszanak. Egy kutatás szerint, a nem jól alvó résztvevők kevésbé pontosan észlelték a képeken lévő emberek boldogságát és haragját, mint kellemesen kipihent társaik. Nagyobb az esélye annak is, hogy sztereotip és előítéletes gondolkodásmódot vesznek fel azok az emberek, akik nem aludtak eleget. Az érzelmek pontos észlelése idegen és ismerős személyeknél, ezenkívül az előítéletmentesség nélkülözhetetlen egy jól működő munkahelyen. Tehát, az alváshiány a munkahelyi teljesítményt is befolyásolhatja.

Szociális stressz

Egy stresszes, megalázó vagy diszkrimináló helyzetbe kerülni munkatársunkkal vagy egy hozzánk közel állóval csökkenti annak esélyét, hogy jól fogunk aludni éjszaka. A stresszes szociális helyzetek sajnos elkerülhetetlenek, viszont az, hogy mi milyen sikeresen küzdünk meg velük, attól is függ, hogy milyen kipihentek vagyunk. Az alvás segít az érzelmek szabályozásában. Ilyenkor újraértékeljük érzelmeinket, illetve próbáljuk beilleszteni őket egy megfelelő perspektívában. Az érzelmi újraértékelés nagyfokú erőfeszítést igényel, amire nem biztos, hogy képesek vagyunk, ha nem aludtunk eleget.

Ha tehát azt szeretnénk, hogy kipihentek legyünk, jól pörögjön az agyunk, a szociális kapcsolataink pedig rendben legyenek és a párunkkal is harmonikus legyen a viszony, többek között arra is figyeljünk oda, hogy mindig kialudjuk magunkat és az alvásunk mennyisége és minősége is rendben legyen!

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2019 január 21.
 

 

Mit mikor csináljunk? Így alakítsa ki egészséges napirendjét!

Kövesse természetes bioritmusát! Eláruljuk, mikor sportoljon, pihenjen vagy tanuljon

7 depresszióűző tipp őszre

Így előzzük meg a rossz idő beköszöntével ránk törő depressziót!