+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Az alvástól tényleg szebbek leszünk!

Érdekességek - A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás akár évekkel fiatalabbá varázsolhat bennünket!

Svéd kutatók első ízben bizonyították kísérletekkel, hogy az alvás időtartama pozitív hatással van az ember külsejére. A kipihent ember tényleg szebbnek és egészségesebbnek hat embertársai számára, mint a kialvatlan.

Kipihenten vonzóbbak vagyunk!

John Axelsson, a stockholmi Karolinska Intézet kutatója és csapata kutatásukkal hangsúlyozni kívánták az alvás jelentőségét, és felhívni a figyelmet az alvászavarok egyre fokozódó problematikájára. Eredményeiket a British Medical Journal című szaklapban tették közzé. Huszonhárom, 18 és 31 év közötti férfi és nő vett részt a kísérletben, amelynek során két különböző állapotban fényképezték le őket. Egyszer hét órával azután, hogy 23 és 7 óra közt aludtak, másodszor pedig miután csupán öt órát töltöttek alvással.

A második esetben a hatás fokozása végett a fényképezésig hátralévő 31 órában is ébren kellett maradniuk a résztvevőknek. Mindkét alkalommal ugyanúgy készítették elő és állították be őket, valamint lehetőleg azonos arckifejezést is kellett mutatniuk. A fényképeket a kutatók végül 65 személynek mutatták meg, minden képet mindössze hat másodperc erejéig. Egy skálán kellett megítélniük, mennyire vonzó, egészséges és kipihent a képen látható ember. Kialvatlan állapotban az alanyok összességében alacsonyabb értékelést kaptak, mint a nyolc órás alvást követően.

Az eredmény a kutatók szerint alátámasztja, hogy az emberek pontosan felismerik az arcon az alváshiányra utaló jeleket. Az alváshiány és az egészség romlása közti összefüggést már számos kutatás bizonyította, éppúgy, mint az egészségi állapot és a vonzerő közti párhuzamot. A kutatók tehát ebben a láncolatban látják azon képességünk hátterét, hogy felismerjük az alváshiányt, és az taszítólag is hat ránk.

Tényleg szépít az alvás?

A beauty sleep nyugodt, kiegyensúlyozott, ideális időtartamú alvást jelent, melyet követően frissen és szinte szó szerint kisimulva ébredünk. A beauty sleep jelenség alapja, hogy szervezetünk alvás közben regenerálódik, ekkor termelődnek a növekedésért és a sejtek megújulásáért felelős hormonok. Az alvás az egyik legjobb időszak a bőr táplálására, hiszen a test regeneráló funkciói ekkor a legerőteljesebbek.

A rendszeres kialvatlanság nemcsak fáradtságérzetet és kimerültséget okoz, de a szemünk alatt táskák, sötét karikák jelennek meg, bőrünk fakó, élettelen lesz, idővel veszít teltségéből és rugalmasságából. Ezek a jelenségek ugyan a kor előrehaladtával is bekövetkeznek, de egyáltalán nem mindegy, hogy már a harmincas éveinkben vagy csak sokkal később.

Aki mindig ugyanabban az időben fekszik le, felébredés nélkül, megfelelő mennyiségű időt tölt alvással (általában a 23.00 és 2.00 óra közötti időszakot tartják a legértékesebbnek, ez mindenképpen be kell kerüljön az alvásciklusunkba) esélyt ad szervezete számára, hogy a lehető leghatékonyabban végezze el a napi rutingenerált.

Egy, a British Medical Journalban 2010-ben publikált tanulmány is igazolja az alvás szépítő hatását.
A vizsgálatban önkéntesek segítségével tanulmányozták a kialvatlan és kipihent állapot közti különbségeket. Mindkét vizsgálatban ugyanazok az alanyok vettek részt, és mindenkinél fotókkal dokumentálták az éjszaka utáni állapotot. Habár a különbségek csekélynek tűntek, azonban a vizsgálaton kívül megkérdezett emberek határozottan kijelentették, hogy kevésbé találják vonzónak és egészségesnek azokat a vizsgálati alanyokat, akik keveset aludtak.

Forrás: MTI

Sleepwell - 2022 június 16.
 

 

Ezért fontos, hogy gyermeke mindig időben feküdjön le!

Ha gyakran rosszul alszik gyermeke, éjszaka többször felébred, este nehezen alszik el, lehet, hogy az alvási szokásaival vagy éppen azok hiányával van a gond. Végigvettük, mi minden állhat az alvással kapcsolatos problémák hátterében!

Ezért jó, ha együtt alszik anya és a baba!

Számtalan kutatás igazolja, hogy a baba és az anya számára is kifejezetten előnyös az együttalvás. Lássuk, mit mond Dr. James J. McKenna Ph.D, a téma szakértőjé és kutatója!