+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

Hofherr Albert utca 11/A
1195 Budapest

Állandóan fáradt? Nem csak az alváshiány okozhatja!

Egészség - Ezek az okok állhatnak fáradtsága, állandó kimerültség-érzése hátterében!

Sokszor nem is elsősorban fizikális jellegű a fáradtság, hanem lelki, érzelmi okok állnak a háttérben. Az ilyen jellegű kimerültség-érzés tünetei hasonlóak ugyan a fizikai fáradtsághoz, annyiban azonban mindenképpen különböznek, hogy míg az utóbbi egy kiadós alvással, pihenéssel könnyen orvosolható, addig az idegi-érzelmi kimerültség tartós maradhat, ráadásul akár alvásproblémákkal is együttjárhat.

Érzelmi kiürülés

Amit érzünk: Legszívesebben ki sem bújnánk az ágyból, ok nélkül levertek vagyunk.
Ami történik: Ha mindig kimerültnek, kedvetlennek érezzük magunkat, lehet, hogy érzelmi raktáraink ürültek ki. Sokszor a szomorúság hátterében egy régi esemény áll pl. szakítás, amelyet a mai napig nem tudtunk feldolgozni, de hasonló levertséget okoznak a megoldhatatlannak tűnő magánéleti vagy munkahelyi konfliktusok is, egy-egy kilátástalannak tűnő élethelyzet.

A megoldás: A közismert nassolási technikán kívül - miszerint csokival esszük a csipszet – próbáljunk ki mást is! A cél, hogy endorfin szabaduljon fel a szervezetünkben, mely az agyalapi mirigyben termelődik és nem csak a boldogságérzet kialakulásáért, de a fájdalomérzet csökkentéséért is felelős. A testmozgás, a tánc az egyik legjobb módszer az endorfintermelés beindítására.

Ha nem tudunk kikapcsolni

Amit érzünk: Kimerültek, ólmosan fáradtak vagyunk, mégsem bírunk pihenni és aludni.
Ami történik:A negatív érzelmek, félelmek, a stressz, a rossz gondolatok nem hagyják nyugodni az agyunkat, a fokozott agyműködés pedig álmatlanságot okoz, így a kiadós alvás helyett csak forgolódunk az ágyban.

A megoldás: Alvás előtt törekedjünk arra, hogy gondolataink nyugvópontra kerüljenek. Mindenkinek más segíthet abban, hogy ezt az állapotot el tudja érni: egy csésze citromfüves-levendulás-mézes tea, egy jó regény olvasása, jógagyakorlat vagy relaxációs zene hallgatása.
Semmiképpen se hanyagoljuk el az alvásproblémánkat, mert hosszú távon teljesen lemerül a szervezetünk és megbetegedünk!

Ha nincs energiánk

Amit érzünk: Egész nap álmossággal küzdünk és nem tudunk koncentrálni.
Ami történik:Ha eleget alszunk, mégis álmosság gyötör, lehet, hogy alacsony a vérnyomásunk vagy vérszegények vagyunk. Az is lehet, hogy a táplálkozásunkon kell változtatni, mert túl sok finomított élelmiszert fogyasztunk és nem viszünk be elegendő vitamindús tápanyagot.

A megoldás: Kávé helyett igyunk zöld teát és használjuk ki az olyan gyógynövények frissítő hatását, mint a Ginkgo biloba, amely javítja az agyi vérellátást vagy a ginzeng, amely az immunrendszert stimulálja. Fogyasszunk sok, vitaminban gazdag friss gyümölcsöt, zöldséget! Ezen kívül sportoljunk, tartózkodjunk sokat a friss levegőn, hogy a testünk, agyunk oxigénellátása javuljon!

Jean Orsolya - 2018 június 04.
 

 

Tesztelje tudását! Érdekességek az alvásról, melyeket nem biztos, hogy tudott!

Tudja, hogy melyik állat bír ki akár egy hónapot is huzamosabb alvás nélkül? És azt, hogy az állatoknál is előfordulnak alvászavarok?  Válaszoljon a 6 kérdésre és ellenőrizze a válaszait!

Ez történik velünk alvás közben!

Tudta, hogy számos komoly betegség kockázata csökkenthető megfelelő mennyiségű és minőségű alvással? Mégis hogyan? Ismerkedjünk meg szervezetünk éjszakai üzemmódjával!