+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Nem tud aludni? 5 módszer, ami hatásosan csökkenti a stresszt

Egészség - Ha az életünkben egyre csak nő a stressz faktor, folyamatos nehézségekkel küzdünk, érdemes megtanulni, hogyan tudjuk levezetni a felgyülemlett feszültséget. Ha nem hagyjuk, hogy az életünkön eluralkodjon a stressz, ezzel az egészségünket is támogatjuk, ugyanakkor kellemesebben érezzük majd magunkat a bőrünkben, és a megoldások is könnyebben jönnek majd.

1. módszer: Gondoljuk végig, mi a problémánk lényege!

A stressz kivédésére a legjobb módszer, ha megszüntetjük az azt kiváltó okot. Persze vannak olyan élethelyzetek, amikor ez nem opció: egy jól fizető állást általában nem adunk fel azért, mert időnként stresszes, mint ahogy az emberi kapcsolatokat sem dobjuk el az első problémánál. Ilyen szituációkban érdemes végiggondolni, valójában mi okozza a frusztrációnkat. Ha erre rájöttünk, megvizsgálhatjuk a problémát abból a szempontból, hogy tudunk-e változtatni rajta vagy sem. Ha van rá mód, hogy változtassunk, akkor az energiánkat összpontosítsuk arra és gondoljuk át, milyen kiutat választhatunk, és tegyük meg a szükséges lépéseket. Ha erre nincs lehetőség, mert rajtunk kívül álló okok idézik elő a problémát, akkor érdemes arra koncentrálni, hogy miért csináljuk, mi vele a célunk és miért van értelme a kitartásnak!

2. módszer: Vértezzük fel magunkat vitaminokkal és ásványi anyagokkal!

Ha stresszes életmódot folytatunk, vagyis folyamatosan dolgozunk, rohanunk, idegeskedünk és nincs időnk önmagunkra, akkor érdemes a szervezetünket belülről erősíteni, mivel az állandó igénybevétel nagyon megviseli a testünket és könnyen megbetegedhetünk. Az egészség megőrzésében az egészséges táplálkozás sokat segíthet. Ennek legyen része a gyümölcsök és zöldségek, rost- és vitamindús ételek fogyasztása, de tartós igénybevétel esetén szükséges lehet a vitaminpótlás is. Szenteljünk különös figyelmet a szív és érrendszer védelmét, az immunrendszer támogatását szolgáló vitaminoknak, ásványi anyagoknak, fitonutrienseknek (biológiailag aktív növényi anyagoknak)! A stressz káros hatásainak kivédésében segítenek a B-vitaminok, a C-, és D-vitamin, a kalcium, és a magnézium.

3. módszer: Éljünk aktív életet és mozogjunk!

A stressz levezetésének egyik legkiválóbb módja a rendszeres testmozgás. Mozgás hatására hasznos kémiai folyamatok indulnak el a testben, például endorfin nevű boldogsághormon szabadul fel, így edzés végére azt érezzük, hogy nyugodtabbak vagyunk, és gyakran rájövünk, hogy ami olyan nagy problémának tűnt, tulajdonképpen nem is az. A koncentrációt igénylő mozgás során az agyunkat is kikapcsolhatjuk, így az edzések alatt idegileg és szellemileg is újjászülethetünk.

4. módszer: Tanuljunk meg lazítani, relaxálni!

A stressz levezetésének számtalan módszere létezik, ám hogy számunkra melyik a legmegfelelőbb, leghatásosabb, azt magunknak kell kitapasztalni. Érdemes több lehetőséget is kipróbálni: lehet, hogy a futás vagy a jógázás, esetleg a természetjárás az a módszer, ami segít, de az is előfordulhat, hogy egy jó masszázs, vagy közös program a barátokkal, egy kellemes beszélgetés a családdal lesz az a módszer, ami beválik.

5. módszer: Pihenjünk eleget!

Az agy és az idegrendszer csak megfelelő mennyiségű és minőségű alvás esetén képes a regenerálódásra. Ha rendszeresen fáradtnak és kimerültnek érezzük magunkat, akkor lehet, hogy változtatni kell az alvási szokásainkon! Próbáljunk minden nap ugyanakkor nyugovóra térni, esti lefekvés előtt elalvást segítő rituálékat bevezetni! Kerüljük az idegrendszert irritáló tevékenységeket: a netezést, a tévézést, helyette olvassunk, hallgassunk kellemes zenét, vegyünk egy forró, aromaolajos, lazító fürdőt! Ha mégis nehezen megy az elalvás, megoldás lehet gyógynövénytartalmú, alvást segítő szerek alkalmazása is, amelyek a gyógyszerekkel ellentétben, nem okoznak függőséget és nem elnyomják, hanem segítik a szervezet öngyógyító funkcióit.

 

Sleepwell - 2023 május 09.
 

 

Kínzó fáradtság – Az óraátállítás az oka?

Múlt hétvégén ismét téli időszámításra tértünk át. Bár csak egy óráról van szó, ez a kicsinek tűnő módosítás is megzavarhatja a cirkadián ritmusunkat, ugyanakkor nagyon fontos tisztázni, hogy valóban csak erről van-e szó, vagy valami más áll állandó fáradtságunk háttérben.

Az alvás nem luxus, hanem létszükséglet - Egészségünk múlhat rajta, ha nem alszunk eleget!

Az alvást méltatlanul alábecsüljük, pedig a testi és lelki egészségünk múlhat azon, milyen minőségben és mennyit alszunk.