+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Aki nem akar megbetegedni, erre kell nagyon odafigyelnie!

Egészség - Egészség és erős immunrendszer nem létezik megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkül, így a koronavírussal szembeni védekezésnek is egyik fontos alappillére kell legyen!

Minden harmadik magyar alvászavarral küzd

Egy 2019-es uniós kutatás szerint az uniós felnőtt lakosság 29,6 százalékának, a magyarok 31,3 százalékának van valamilyen alvásproblémája. Ez azért nem túl jó hír, mert az alvás minősége kihat a testi és lelki egészségünkre.

Egy 20 ezer éjszakányi érzékelésre és mérésekre alapuló kutatás eredményei rámutatnak: a résztvevők kevesebb, mint 20 százaléka gondolta úgy, hogy kipihenve ébredt, az éjszakák kétharmada járt valamilyen alvásproblémával. Hazánkban átlagosan 7 óra 20 percet alszunk, ez az ajánlott 7-9 óra alvásidő minimuma, ezért tennünk kell, fókuszba kell helyezni az alvást, annak minőségét és mennyiségét, mert számos szomatikus betegség elidézője lehet. Az említett 7 óra 20 perc alvásidő csupán fele hasznosul ténylegesen, a többi fizikai kimerülésről árulkodik. Kérdés, mi a helyzet azokkal, akik ennél jóval kevesebbet alszanak, nem beszélve a váltott műszakról, amely nagymértékben megváltoztatja az alvási szokásokat és a WHO alapján rizikótényezőnek számít bizonyos daganatos megbetegedés kialakulásában.

Miért fontos a jó alvás?

Azért, mert alvás nélkül könnyebben megbetegszünk. Az immunrendszer megfelelő működéséhez ugyanis pihentető alvásra is szükség van. Aki keveset alszik, könnyebben kapja el a légúti betegségeket, a vírusok okozta fertőzéseket, így most, járvány idején különösen fontos, hogy megadjuk a testünknek a megfelelő mennyiségű és minőségű alvást.

Egy korábbi kutatás azt is igazolta, hogy összefüggés van az alváshiány és a krónikus betegségek – például a 2-es típusú diabétesz, magasvérnyomás betegség, szív-és érrendszeri betegségek- megjelenése közt is, amely jelenleg azért is veszélyes, mert tudjuk, hogy a covid-19 vírus leginkább az ilyen típusú betegséggel küzdőknél nagyon súlyos tüneteket és akár életveszélyes állapotot is okozhat.

Érdemes hát a megfelelő táplálkozás, rendszeres mozgás és stresszlevezetés mellett az alvásunkra is fokozottan odafigyelni és megadni a testünknek, amire szüksége van!

Sleepwell - 2022 október 11.
 

 

Csökkentse a koronavírus okozta megbetegedés kockázatát alvással!

A nem megfelelő minőségű vagy mennyiségű alvásnöveli az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri megbetegedések. Tudjuk, hogy ezek a krónikus betegségek különösen nagy kockázatot jelentenek a koronavírus-járványban, hiszen a vírus okozta Covid-19 betegségben elhunyt áldozatok majd mindegyike szenvedett valamelyiktől a felsorolt kórokból.

6 immunrendszer-romboló rossz szokás, amit járvány idején különösen kerüljünk!

Rendszeres alkoholfogyasztás, kevés alvás, egészségtelen táplálkozás - csak pár a sok rossz szokás közül, amellyel gyengítjük immunrendszerünket. Felsoroljuk a legtipikusabbakat, amelyeket érdemes kerülni egészségünk védelme érdekében, különösen most, koronavírus járvány idején, amikor az erős immunrendszer kulcsfontosságú!