+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

Hofherr Albert utca 11/A
1195 Budapest

Tesztelje, hogy időjárás-érzékeny-e!

Érdekességek - Ezek a jelek utalnak arra, hogy Ön is időjárás-érzékeny. Így hatnak a frontok és időjárás-változások a szervezetére.

Az időjárás-érzékenység

Az időjárási folyamatokra a legtöbb ember érzékeny, minél idősebb, annál inkább, mivel a test nem képes olyan gyorsan alkalmazkodni, mint korábban. A frontok, a nagy hőmérséklet-ingadozások, a ciklonok, anticiklonok sokaknál okoznak alvási zavarokat, idegességet, fáradtságot, hangulatingadozásokat, szív- és keringési zavarokat, szédülést.

Az idős embereken kívül különösen az újszülöttek és a gyerekek reagálnak érzékenyen az időjárás változására. Zivatarok előtt, és fülledt melegben a kicsik különösen nyugtalanok, hisztisek. Az iskolások közül pedig minden ötödik gyermek időjárás-érzékeny.

Az időjárás-érzékenység ugyan nem tekinthető betegségnek, de az életminőséget jelentősen befolyásolják az olyan heves reakciók, mint például a migrén, a vérnyomás-ingadozás, szédülés. Az, hogy kit mennyire visel meg egy-egy időjárásváltozás, attól is függ, hogy milyen az idegrendszer általános állapota, mennyire kipihent vagy fáradt, stresszes valaki.

A nők érzékenyebbek

Míg fiatal korban a nők erősebben reagálnak a markáns időjárás-változásra, mint a férfiak, addig a változókorban és azon túl a férfiak és a nők közel egyenlő számban időjárás-érzékenyek.
A nők alkatilag is érzékenyebbek, ingerküszöbük alacsonyabb, ezért az időjárás-változásokat határozottabban érzékelik, és reakciójuk is kifejezőbb. Sokszor az igen gyenge időjárási változásokat is megérzik, azokat, amelyek a férfiaknál egyáltalán nem váltanak ki reakciót. Érdekes módon a férfiak inkább a melegfrontot viselik nehezebben, míg a nők inkább a hidegfrontra érzékenyek.

Amíg az időjárás-érzékeny fiatal hölgyek közérzete „csak” rossz, addig a változás korába lépő nőknél sokkal erősebbek a reakciók: hőhullámok, szédülés, erős szívverés, szorongás, alvási zavarok, belső feszültség, idegesség, és csökkenő fájdalomküszöb, az arra hajlamosaknál pedig ízületi fájdalom jelentkezik. Bár a klimax önmagában is ezeket a jelenségeket produkálja, az időjárás-érzékenység felerősítheti az egyes folyamatokat.

Mire vagyunk érzékenyek?

A levegő ionizációjának változására

A levegőben szüntelenül kavargó és lebegő apró részecskék - porszemek, korom-, kátrány- vagy virágporszemcsék, mikrobák, penészgombák - elektromosan feltöltődnek (ionozálódnak). A kisméretű negatív ionok eljuthatnak a tüdőig, a nagy pozitív ionok azonban már a felső légutakon reakcióba lépnek. A kis, negatív ionok a hidegfront esetén vannak túlsúlyban, a melegfront pedig a nagy, pozitív ionok többletét eredményezi. A negatív ionok gátolják, a pozitív ionok serkentik az úgynevezett "fáradtsághormon" (szerotonin) termelését, amely egyben fájdalomközvetítő anyag.

A frontokra

• A magas légnyomású álló front hűvös, illetve enyhe hőmérséklettel, száraz levegővel, jelentősebb éjszakai lehűléssel frissíti és élénkíti a szervezetet, enyhén emeli a vérnyomást.

• A meleg, enyhe és száraz idő, emelkedő hőmérséklettel kifejezetten jótékony hatású, mivel nem terheli meg a szervezetünket, fokozza a teljesítőképességet és jókedvre derít.

• A napos, meleg, száraz idő csökkenő légnyomással – amikor a hegyvidékek felől száraz, meleg szél érkezik – kifejezetten kedvez a fejfájásnak és a migrénnek, a szívpanaszoknak és a keringési zavaroknak.

• A szép, de erősen szeles idő sokaknál okoz fejfájást, fokozódó görcshajlamot, csökkenő vérnyomást és alvászavarokat.

• Tartós meleg esetén ugyancsak nehezített a nyugodt alvás, ilyenkor is gyakoriak az alvászavarok, emellett a hőség felerősíti a gyulladásos folyamatokat, növeli a szívinfarktus kockázatát. A nagy melegben csökken a koncentrációkészség, tompulnak a reflexek, így gyakoribbak a balesetek.

• Amikor nedves, meleg levegő érkezik fölénk, csökkenő légnyomással, felhősödéssel, a keringési rendszerünk fokozott terhelésnek van kitéve, ami problémát okozhat, és növeli a szívinfarktus veszélyét. Emellett alvászavarok, migrén, fejfájás, lehangoltság és alacsony vérnyomás is jelentkezhet.

• Alacsony légnyomású front érkezésével esőssé és hideggé válik az időjárás, ami növeli a fájdalomra való érzékenységet - különösen a reumásoknál. További reakciók: fejfájás, fokozódó görcshajlam, magasabb vérnyomás, ízületi gyulladások, reumás panaszok fokozódása, hasfájás, puffadás.

• Az egyik legkedvezőbb időjárási helyzet, amikor hűvös, száraz levegő érkezik, felszakadozó felhőzettel, emelkedő légnyomással. Ez ugyanis az emberi szervezet számára nem túl megterhelő, a panaszok ilyenkor többnyire enyhülnek vagy megszűnnek.

Jean Orsolya - 2018 április 17.
 

 

Ezeket a betegségeket kockáztatja, ha nem alszik eleget!

5 egészségügyi probléma, amit a kevés alvás okozhat

Viszket a bőre és nem tud aludni? Ez lehet az oka!

Okok, amelyek a bőrviszketés, kényszeres vakarózás hátterében állhatnak és hatékony módszerek a viszketés csillapítására