+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Veszélyes vagy sem a kicsivel egy ágyban aludni?

Egészség - Miért jó a gyerekeknek a szülőkkel való együttalvás és meddig egészséges? Az együttalvás pozitívumai és lehetséges negatívumai.

Miért jó a szülőkkel való együttalvás?

A családok 85%-ában a 6 év alatti kisgyerek átmenetileg vagy rendszeresen együtt alszik a szülőkkel. Van, aki már a baba születését követően az együttalvás mellett dönt. Sok baba az első időszakban gond nélkül elalszik a saját ágyában, de később, amikor megkezdődik a zűrös fogzási időszak, mégiscsak átkerül a szülők ágyába, és olyan is van, hogy a kisgyerek sokáig jól alszik a kiságyában és csak abból kikerülve kezd el éjszakánként átlátogatni a szülőkhöz.

A baba, a kisgyerek számára a szülő közelsége és a családi ágy a biztonság forrását jelenti. Nagyjából másfél-2 éves kor között a kicsi elkezd fantáziálni és emiatt olyan dolgoktól is fél, amitől addig sosem. Ő még nem tudja, hogy a képzelete által kivetített lények nem a valóság részei. Éppen ezért jó érzéssel tölti el és megnyugtatja, hogy a szülei ott vannak karnyújtásnyira tőle.

A kicsi biztonságban érzi magát, a szülő számára pedig sok esetben kényelmesebb ez a megoldás, mert nem kell este hosszasan altatni és éjszaka a számtalanszor ébredő babához rohangálni. A baba nyugodtabban alszik a szülei közelében, ritkábban ébred, különösen 1 éves kor után, emellett az együttalvó baba látja a szülői példát arra, hogyan kell aludni, ezért az alváshoz kellemes élményei kötődnek és így nagy valószínűséggel később is jobb alvó lesz.

Az együttalvás kétségtelen előnye, hogy csökkenti a bölcsőhalál kockázatát (az UNICEF több kutatás eredményeit összefogó ajánlása szerint), a baba ritkábban ébred fel teljesen, mert a mélyalvásból a felszínes alvási szakaszba kerülve csak meg kell keresnie az anyukáját és már alszik is vissza. Az együttalvó kisgyermekeknél ritkább a sötéttől, szörnyektől való félelem is, ami a különalvó gyerekeknél még óvodás-kisiskolás korban is gyakran jelentkezik.

Arra, hogy jó-e, ha a gyerek velünk alszik, egyszerűen nincs általános recept. Az embernek általában vannak bizonyos elvei arról, hogyan szeretné, hogy működjön majd az alvás, aztán a baba megszületik, és gyakran félrelökjük a terveket, mert nem biztos, hogy az adott élethelyzetben működnek. Természetesen adódhatnak szituációk, amikor a gyereknek igenis szüksége van a fizikai kötődésre – például, ha beteg, nem ártunk vele, ha néhány napig magunk mellett tudjuk-.

Jó-e a párkapcsolatnak, hogy a gyerekkel alszunk?

A párkapcsolat szempontjából a gyerekkel való együttalvás akkor nem egészséges, ha annak az alváson kívül egyéb funkciója, szerepe is kialakul a felekben – vagy csak az egyik félben –, például ha valamiért nem akarják a kettesben töltött időt vagy feloldatlan konfliktus van köztük, amit elnyomnak azzal, hogy a gyereket mintegy villámhárítónak használják. Minden ilyen esetben, amikor úgy érezzük, hogy ez a szokás a kapcsolat számára romboló, azt kell megvizsgálni, hogy valójában miről szól az, hogy a gyermekünket magunk közé helyezzük, mert a legtöbb esetben nem a gyerek igényeiről.

Egy kisgyerekkel eleinte persze rendkívül fontos, hogy kialakuljon a testi kötődés, és bizonyos esetekben az együttalvás nagyon is szükséges, például egy koraszülött csecsemő esetében, akinek még kapcsolódnia kellett volna hozzánk. A későbbiekben azonban engedni kell kicsit a testi kötődést lazulni, és inkább a lelkire erősíteni annak érdekében, hogy a gyermekünk képes legyen tőlünk függetlenül is létezni, leválni: így továbbra is meglesznek a gyökerek, amikbe kapaszkodhat, de közben fokozatosan önállósodhat.

Ha úgy van elaltatva a gyerek, hogy körülötte van valami, amihez ragaszkodhat – ez pedig nem feltétlenül kell, hogy a szülő legyen –, például egy alvós kedvenc vagy egy kis rongytakaró, aminek otthon illata van, akkor azt fogja megtanulni, hogy minden alkalommal, amikor felébred, az a valami képes lesz biztonságérzetet nyújtani neki. Ellenben, ha a mi ágyunkban alszik el, de a sajátjában ébred, azt tapasztalja majd, hogy idegen helyen van és ugyanúgy a biztonságos fogódzkodóért fog nyúlni – ami mi volnánk –, azonban már nem leszünk ott. Fontos lenne, hogy egy számára biztonságot nyújtó szokásrendszerre álljunk rá, hiszen ezzel segítünk neki kialakítani a saját kis intim szféráját, erősíteni az önállóságát és az önbizalmát, amit azáltal szerez meg, hogy tudja, képes egyedül is elaludni.

Meddig aludhat a szülővel a gyerek?

Maga az együttalvás nem okoz semmilyen hátrányt a gyerek számára. Kétségtelen azonban, hogy amikor már nagyobb a csemete, kevésbé jól lehet elférni mellette az ágyban.
Nagyon gyakran kellemetlennek érzik az együttalvást azok is, akiket tartózkodóan neveltek, és nekik gyermekkorukban nem engedték meg, hogy bemenjenek a szülők ágyába. Az ilyen szülők általában furcsának és illetlennek érzik, hogy a gyermekük mellett aludjanak. Általában náluk szoktak előjönni olyan problémák és kifogások is az együttalvás kapcsán, mint hogy emiatt megy tönkre a házasélet, nem tudnak aludni, nehogy ráfeküdjenek a gyerekre, feszültek lesznek, ha ott alszik a gyerek, nyugtalanul alszanak. Ne érezzünk lelkiismeret-furdalást, ha az éjszakai nyugalmunk érdekében szeretnénk a saját ágyába szoktatni a kicsit! Az a legfontosabb, hogy az együttalvás senkinek se okozzon diszkomfort-érzetet.

Mikor ne költöztessük ki a kicsit a szülői ágyból?

Bizony van olyan eset, amikor érdemes még várni egy kicsit a gyermekünk kiköltöztetésével a szülői ágyból.

Ilyen eset, ha éppen költözik a család. Ilyenkor inkább várjunk egy kicsit a költözés után, amíg megszokja az új környezetet és, amikor már túl van a változás okozta nehézségeken, akkor kezdjük el fokozatosan a saját ágyba szoktatni!

Nem jó apropó a különköltözésre a testvér érkezése sem. Ez egyébként is nagy változás a kicsi számára, nem kell emiatt még a biztonságot nyújtó együttalvást is elvenni tőle. Egyébként van előnye is annak, ha a kicsi együtt aludhat velünk a tesó érkezését követően is: az ilyen gyerekek ugyanis jobban viselik a testvér születését és a testvérféltékenységgel kapcsolatos probléma is kevesebb náluk.

Amikor bölcsibe, oviba megy, az egyébként is nagy változás a számára. Sokan azt hiszik, ha otthon együtt alszik a szüleivel a gyerek, az oviban majd nem fog tudni külön aludni, de ez nem így van, a kicsik kiválóan el tudnak aludni az oviban anya és apa nélkül is, nem kell csak emiatt kiszoktatni őket a közös ágyból. Ha mégis bele akarunk vágni, vagy az ovikezdés előtt legalább 3 hónappal tegyük meg, vagy várjunk az ovikezdés után 3 hónapot!

 

Sleepwell - 2020 december 15.
 

 

Ezért jó, ha együtt alszik anya és a baba!

Számtalan kutatás igazolja, hogy a baba és az anya számára is kifejezetten előnyös az együttalvás. Lássuk, mit mond Dr. James J. McKenna Ph.D, a téma szakértőjé és kutatója!

Ezért fontos, hogy gyermeke mindig időben feküdjön le!

Ha gyakran rosszul alszik gyermeke, éjszaka többször felébred, este nehezen alszik el, lehet, hogy az alvási szokásaival vagy éppen azok hiányával van a gond. Végigvettük, mi minden állhat az alvással kapcsolatos problémák hátterében!