+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Rosszul alszik? Így változtathat rajta!

Egészség - A jó alvás 5 feltétele


Vannak olyan tényezők, amelyek megnehezítik a pihenést. Az egyik ilyen a folyamatos stressz. Ha a munkánkban elakadtunk, vagy nagy felelőséggel járó megbízást kaptunk, esetleg megoldhatatlannak tűnő érzelmi problémáink vannak –legyen az akár egy szakítás, válás, gyermekkel kapcsolatos gondok-gyakran előfordul, hogy még éjszaka is ezen „kattog” az agyunk, keresve a megoldást. Az idegi túlterheltség, a túlfáradtság is megnehezíti a nyugodt pihenést, sokszor annak ellenére nem vagyunk képesek elaludni, hogy hullafáradtnak érezzük magunkat.

Mit tehetünk a jó alvás érdekében?

1, Teremtsünk megfelelő körülményeket az alváshoz!

Legyen a szoba csendes, nyugodt, és kellően sötét, amikor alszunk! Sokszor a minimális zaj, például egy óra ketyegése is zavaró lehet. Zárjuk ki ezeket, amennyire lehet. A fekhelyünk minősége is nagyon fontos: legyen kényelmes, egyéni igényeinknek megfelelő. A szobában, ahol alszunk, ne legyen túl meleg! Télen tekerjük le a fűtést, alváshoz az ideális hőmérséklet 18-20 C°.

2, Legyen napirendünk!

A természetes bioritmus szerinti életmód segít, hogy jól aludjunk és kipihenten ébredjünk. Az, hogy ez kinél milyen napirendet jelent, egyénenként eltérő és mindig saját magunknak kell kitapasztalni. Az viszont mindenkinél egyaránt bevált módszer, ha minden este megközelítőleg ugyanabban az időben tér nyugovóra, reggel pedig ugyanakkor kel. Ha nagyon fáradtnak érezzük magunkat napközben, és megtehetjük, pihenjünk egy kicsit ebéd után, de ez ne legyen sosem hosszabb, mint 45 perc, mert az már az esti alvás rovására mehet.

3, Kerüljünk bizonyos ételeket!

Négy-hat órával azelőtt, hogy aludni térünk, koffein tartalmú italokat, csokoládét ne fogyasszunk! A cukros vagy fűszeres ételeket, cigarettát és a túlzott alkoholfogyasztást szintén kerüljük! Este már csak könnyű ételeket együnk, melyek nem terhelik a gyomrunkat. Ha ugyanis este teleesszük magunkat, szervezetünknek a pihenés helyett komoly munkát kell végeznie és ez bizony nehéz elalvást, forgolódást és rémálmokat eredményezhet. Nem ajánlatos közvetlenül lefekvés előtt jelentős mennyiségű folyadékot sem magunkhoz venni, és kerülni kell a vizelethajtó tulajdonsággal rendelkező teákat is!

4, Lefekvés előtt pár órával már ne eddzünk!

A napi edzésünket – bármilyen testmozgás legyen az –, ne közvetlenül lefekvés előtt végezzük, mert túlzottan felpörgeti szervezetünket, amikor inkább a megnyugvásra lenne szüksége a jó alváshoz. Sportolásra a legalkalmasabb időszak a reggel és a délelőtt, de ha ezt nem tudjuk beilleszteni a napi rutinba, mozoghatunk délután is, csak arra figyeljünk oda, hogy az edzést legkésőbb este 7-ig fejezzük be.

5, Kerüljük a mesterséges fényt!

Ha egész nap a monitor előtt ülünk, ne terheljük tovább azzal a szervezetünket, hogy még az ágyban is a telefonunkat, laptopunkat babráljuk! A belőlük jövő fényerő egyrészt terheli a szemet, másrészt megzavarja a szervezetünket és kiűzi az álmot a szemünkből. Ha éjszaka felébredünk, lehetőség szerint kerüljük a lámpagyújtást. Érdemes a lakásban több apró, tompa fényforrást elhelyezni, melyek segítenek az orientálódásban. Így nem ébredünk fel teljesen és könnyebben megy a visszaalvás.

+1 Tipp: Lehetőleg még télen is töltsünk legalább fél órát a szabadban, minden nap!

Sleepwell - 2020 szeptember 01.
 

 

Ezek a szokások gátolják az elalvást gyermekkorban!

3 rossz szokás, amely negatívan befolyásolja a kicsik alvását és később komoly problémákhoz is vezethet

Így teheti tönkre a folyamatos netezés az egészségünket!

Az elektronikus eszközök túlzott és éjszakai használata kimondottan káros az egészségre, az agyra és az idegrendszerre. A sok netezés, mobilozás nem csak az éjszakáinkat teheti tönkre, de teljesen átállíthatja a napirendünket és rossz hatással van a cirkadián ritmusunkra is.