+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Meglepő előnyökkel járhat, ha együtt alszunk a párunkkal

Egészség - Új kutatások szerint, ha az ágyunkat megosztjuk a szerelmünkkel, akkor valóban azt érezhetjük, hogy jobb volt az éjszakai pihenésünk.

Az egyedül alvó résztvevőkkel összehasonlítva azok, akik egy ágyban feküdtek a szerelmükkel, kevesebb fáradtságról számoltak be, emellett gyorsabban elaludtak és hosszabb ideig tudtak pihenni. Ebben a csoportban alacsonyabb volt a depresszió, a szorongás és a stressz pontszáma is.

A romantikus partnerrel vagy házastárssal való alvás komoly előnyökkel jár az alvás egészségére nézve, beleértve az alvási apnoe kockázatának csökkenését, az álmatlanság súlyosságát és az alvásminőség általános javulását – mondta Brandon Fuentes, az Arizonai Egyetem pszichiátere a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Nem világos, hogy a mentális egészség javulása az együttalvás előnyeinek vagy a romantikus kapcsolat minőségének köszönhető-e; de akár egy kicsit mindkettő is lehet.Hozzátette: általánosságban elmondható, hogy a kapcsolatokban élő emberek jobb testi és lelki egészséget mutatnak, mint az egyedülállók.

A szakemberek szerint nehéz megfejteni, hogy miért van ez így, de nagyon sok olyan változót kell figyelembe venni, amely egy életen át hatással van a testre és az elmére. Érdekes módon a témával kapcsolatos kutatások azt is kimutatták, hogy a párok nemcsak az alvás közbeni mozgásukat, hanem az alvási szakaszaikat is szinkronizálják.

A tudósok úgy vélik, hogy ez az interperszonális szinkronizáció a proszociális viselkedéshez, a szociális kötődéshez és a pozitív érzelmekhez kapcsolódik, amelyek mindegyike jótékony hatással bír a mentális egészségre. Ez lehet az oka annak, hogy a felmérések egyre több bizonyítékot találnak arra vonatkozóan, hogy a párok jobban alszanak.

A tanulmány azonban arra is rámutat, hogy az ehhez hasonló felmérések nem tudják azt megmondani, hogy a partnerrel való alvás hogyan javítja az ember alvását, csak azt bizonyítja, hogy létezik összefüggés. Előfordulhat, hogy valaki csak azt hiszi, hogy jobban aludt, pedig valójában nem. A tanulmányokat az Associated Professional Sleep Societies konferenciáján mutatták be.

Forrás: origo.hu; Fotó: Pixabay

Sleepwell - 2022 június 14.
 

 

Vegyen egy esti fürdőt, hogy jól aludjon! Mutatjuk a pozitív hatásait!

Télvíz idején nincs jobb egy kád meleg fürdőnél. Kellemesen ellazít és a jól megválasztott hőfok még az alvásban is segíthet!

Így hat a testünkre, ha zokniban alszunk

Az éjszakai zokniviselés megosztó téma: vannak, akik el sem tudják képzelni a ruhadarab nélkül az éjszakát, mások úgy érzik, még véletlenül sem tudnának elaludni benne. Arról is eltérnek a vélemények, hogy vajon egyáltalán egészséges-e a viselése az esti pihenés során. Utánajártunk, mi a tudomány álláspontja.