+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Repülővel utazik? Így kerülje el a jetlag tüneteit!

Érdekességek - 10 tipp az átállás megkönnyítésére

A hosszú, több időzónán átívelő repülőutak, a távoli, egzotikus tájakra utazás komolyan felboríthatja testünk természetes bioritmusát. Míg más járművek esetében működnek a kompenzációs mechanizmusok, illetve az átállás folyamatos, hiszen az indulástól a megérkezésig eltelt idő elegendő ehhez, addig a viszonylag rövid idő alatt, nagy sebességgel, több időzónán áthaladás kihívások elé állítja szervezetünket. Vannak azonban bevált módszerek, melyekkel az átállás megkönnyíthető.

1, Utazás előtt egy héttel változtassunk alvásritmusunkon! Ha nyugatra megyünk, feküdjünk később a megszokottnál, ha keletre utazunk, akkor pedig érdemes korábban nyugovóra térni.
2. Viseljünk napszemüveget! A napszemüveg segít a cirkadián ritmust kordában tartani az erős fények kiszűrésével. Az út során használjunk szemfedőt, füldugót, hogy nyugodtan pihenhessünk!
3. Ha tehetjük, osszuk fel a hosszú repülőutat kisebb szakaszokra és iktassunk be egy-két napos megállókat!  Így a szervezet fokozatosan alkalmazkodik az időeltolódáshoz.
4. Utazás közben már az új úticél szerint étkezzünk, aludjunk, így könnyebb lesz megérkezéskor alkalmazkodni.
5. Kerüljük a gyógyszereket! Ha eddig nem használtuk, ne repülőúton kezdjük el az altató szedését, hiszen nem tudhatjuk, ránk milyen hatással van! Ha mindenképpen szeretnénk valamilyen szert, válasszuk a természetes összetevőjű, gyógynövényes hatóanyagúakat!
6. Folyamatosan hidratáljuk szervezetünket! Igyunk sok vizet, a dehidratáció ugyanis – különösen hosszú repülőutak alkalmával – súlyosbítja a jetlag tüneteit.
7. Figyeljünk oda testünk átmozgatására! Az aktivitás hosszú repülőutaknál elengedhetetlen. Érdemes időről időre nyújtózkodni, guggolni egyet-kettőt, és sétálni a fedélzeten.
8. A célállomáson érdemes minél több időt a szabadban tölteni, így az átállás gyorsabb és zökkenőmentesebb.
9. Bármennyire nem érezzük magunkat álmosnak, próbáljunk a helyi időnek megfelelően nyugovóra térni! Legalább négy óra éjszakai alvásra szükség van, méghozzá helyi idő szerint. Ha ez nem megy, pótoljuk az éjszakai alvást kisebb pihenőkkel, rövid szunyókálásokkal!
10. A jetlag kellemetlen tüneteinek csökkentésére a leghatékonyabb módszer a fényterápia, mellyel már az utazás kezdete előtt beállíthatjuk a belső óránkat. Mivel a modern fényterápiás készülékek kis méretűek és hordozhatók, fényükkel megérkezésünk után is tudjuk segíteni belső óránk alkalmazkodását.

+ 1 Tipp: Az időzóna átlépésre hatékonyan felkészülni és megszüntetni a 10. pontban említett fényterápián kívül melatoninnal, az alvási ciklust irányító hormonnal is lehet, de hogy pontosan melyik gyógyszert válasszuk és hogyan adagoljuk, abban kérjük szakember tanácsát!

Jean Orsolya - 2017 október 31.
 

 

Ezért is veszélyes az alváshiány!

Az alváshiány eddig ismert veszélyein kívül egy újabb problémára derült fény.

Egy rémisztő élmény: az alvásparalízis

Történt már olyan Önnel is, hogy arra riadt éjszaka, nem tud megmozdulni? Ez a jelenség az alvásparalízis, melynek okait máig kutatják. Mit kell tudni erről az ijesztő problémáról?