+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

Hofherr Albert utca 11/A
1195 Budapest

Miért nem alszunk jól menzesz idején?

Érdekességek - Így hat a női ciklus az alvásunkra

Van, akinél már a menstruációt megelőző napokban - vagy akár egy héttel előtte is- elkezdődnek a kellemetlen, ún. premenstruációs tünetek: a feszültség, ingerültség, kedvetlenség és folyamatos hangulatingadozás, a puffadás, és a nyugtalan alvás.

A Nemzetközi Alvásdiagnosztikai Intézet 2007-es felmérése szerint a rossz alvás, a rémálmok és az éjszakai (akár többszöri) felébredések minden harmadik nőt érintenek. Hogy miért? Íme a magyarázat!

Megemelkedett testhőmérséklet

Köztudott, hogy minél melegebb a levegő, annál rosszabbul megy az alvás; az ovuláció (peteérés) bekövetkeztekor pedig 0,5 – 1 °C fokkal is melegebb lehet a test hőmérséklete.

Megoldás: A megemelkedett testhőmérsékletet csak a gyakori szellőztetéssel és hűtéssel lehet ellensúlyozni. A hálószobában ne legyen 20 foknál melegebb!

Hasfájás, görcsök

A hasfájás, a görcsök eleve megnehezítik az elalvást, de ha sikerül, akkor is gyakran felébredhetünk erre a kellemetlen érzésre.

Megoldás: Ne várjuk meg, amíg már annyira görcsöl a hasunk, hogy semmi sem hat rá! Amint érezzük, hogy kezd erősödni a fájdalom, vegyünk be kifejezetten menstruációs görcsökre ajánlott fájdalomcsillapítót!

Hormoningadozás

A legtöbb menstruációs probléma a hormonoknak tudható be: az ösztrogén (a legfontosabb női hormon) például jelentősen megemelkedik a peteéréskor, míg közvetlenül a ciklusunk előtt drasztikusan leesik. A progeszteron (a megtermékenyítésért felelős sárgatesthormon), ami pedig a „normál napokon” álmossá tesz, menzesz idején szintén lecsökken – ezért van, hogy a menstruációkor rosszabbul alszanak a nők.

Megoldás: A hormoningadozás természetes velejárója a női létnek, ez ellen tenni nem tudunk, de például laza sétával, kíméletes mozgással tudunk javítani közérzetünkön. Ha napközben aktívabbak vagyunk, estére jobban elfáradunk és könnyebb lesz az elalvás is. Segíthet a citromfű tea is, amit nyáron fogyaszthatunk behűtve, egy kis mézzel édesítve.

Nagyobb mennyiségű vérzés

Akinek erősebb a vérzése, főként a menstruáció első napjaiban, lehet, hogy azért nem tud nyugodtan aludni,  mert attól fél, hogy átázik a hálóinge, pizsamája. A nyugtalanság miatt nem tudunk mélyen aludni, időről időre felébredünk és forgolódunk, keressük a megfelelő és biztonságos alváspozíciót.

Megoldás: A menzeszes napokra szerezzünk be kényelmes, jól szellőző, természetes anyagból készült bugyit. Nem ilyenkor kell a legcsinosabb fehérneműt felvenni, legyen a kényelem az első! Ne idegeskedjünk, engedjük el ezt a problémát! Amint ezt megtesszük, az alvás is menni fog.

Jean Orsolya - 2019 július 08.
 

 

Ezért érintenek több nőt az alvászavarok, mint férfit!

A hazánkban élő nők csaknem 70%-a küzd alvásproblémával, de a teljes lakosságnak is több, mint felét érinti valamilyen alvászavar.

Mit tegyünk, ha nem tudunk aludni?

Ezért fontos, hogy alvásproblémáinkkal szakemberhez forduljunk!