+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Kiégés és depresszió – Egyre több középkorú férfit érint!

Egészség - Állandó fásultság, kedvetlenség, fáradtság, amin már a hétvégi pihenés sem segít? Egyre több férfinél jelentkezik a burn-out szindróma és a depresszió. Vajon mi okozza és hogyan gyógyítható? Cikkünkben megtalálja a választ!

D-vitaminhiány is okozhat depressziót

Meglepő lehet, de bizony a depresszió, a szorongás és a hasonló, romboló érzések és állapotok hátterében igen gyakran húzódik meg tápanyaghiányos állapot.

Ma már tudjuk, hogy a D-vitaminnak a hiánya bizonyíthatóan kapcsolatba hozható a depresszióval, és ami talán még rosszabb: depresszió hatására is felléphet a D-vitamin hiány, mely csak tovább ront a helyzeten.

De nem csak a D-vitamin olyan tápanyag, mely kapcsolatba hozható a depresszióval. A kalcium a mellékvesére, a magnézium pedig a mentális állapotra gyakorolt hatása miatt kerülhet be a felsorolásba. A vashiány is okozója lehet a depressziónak, hiszen krónikus fáradsággal és ingerlékenységgel jár. A cink is ide sorolható, mert bár többnyire a termékenységgel kapcsolatosan szoktuk emlegetni, a cink serkenti azon emésztőnedvek termelését, melyek a táplálékot bontják le, és segítenek megelőzni az ételallergia kialakulását, amely ugyanúgy kiválthat depresszív tüneteket.

A munkahelyi stressz

Na de hogyan alakulhat ki tápanyaghiány egy emberben, ha rendszeresen sportol, és kiegyensúlyozottan étkezik? Úgy, hogy a környezeti hatások igen sokat kivesznek belőlünk. A középkorú férfiaknál gyakoribb a kiégés, ami az elképesztő hajtásnak, a hosszan magas stressz-szintnek kitett életmódnak köszönhető. A stressz pedig egy olyan folyamat, mely sejtszinten roncsolja a szervezetet. Ezt a test kénytelen ellensúlyozni, hogy a komolyabb gondokat elkerülhesse, ehhez pedig tápanyagokat használ, nem is keveset.

Ha nincs meg a kellő mennyiség a bevitt tápanyagokkal, akkor bizony onnan vesz el, ahonnan tud, olyan rendszerek működését lerontva, melyek nem feltétlenül szükségesek az életben maradáshoz. Így jelenhet meg a tápanyaghiány nyomán a depresszió, a hormonális problémák, izomeredetű gondok, illetve igen sok esetben a terméketlenség.

Sajnos a depresszió a családi életre is komoly hatással van, hiszen ilyenkor a férfiak nem keresik a család társaságát, igyekeznek egyedül lenni. Ez pedig elkeseríti a családot, hiszen a hosszú munkanap után a gyerekek is szívesen játszanának apával, akinek igazából semmihez nincsen kedve.

A depresszió kezelése

A kiégés, depresszió kezelésére a tápanyagpótlás mindenképpen hatékony eszköz, de önmagában nem elegendő, a szakembert nem lehet kihagyni az egyenletből! Hiszen több olyan tényező is szerepelhet a szorongás és depresszió kialakulásában, melyek kezelése segítséget igényel.

A megfelelő tápanyagpótlással a kisebb kilengéseket - például a lényegesen komorabb téli időszakot - könnyen lehet kezelni, de hatalmas segítséget jelent a komoly problémák esetében is. A tápanyagpótlás azonban nem egyszerű!

A táplálkozással sok esetben nem vagyunk képesek fedezni a többlet igényeket. Ez nem azt jelenti, hogy ne lenne szüksége a kiegyensúlyozott étkezésre és a mozgásra, hiszen ez egészségünk alapja. A többlet igényt azonban ki tudjuk elégíteni a megfelelő vitaminkészítménnyel. Ehhez olyat válasszunk, mely komplex – hiszen láthatjuk, sok tápanyag hozható kapcsolatba a depresszió kialakulásával -, valamint a benne szereplő anyagok szerves kötéssel vannak jelen. Ez a legtöbb esetben -citrát és -glükonát kötéseket jelent (cink-citrát; vas-glükonát), aminek a jelentősége, hogy így az egyes anyagok hasznosulása akár 80%-kal is javul!

Persze kizárólag táplálkozással nem orvosolható a depresszió, az életmódváltás mellett szükség lehet olyan szakemberre is, aki mentálisan is segít visszaállítani az egészséges működést és ha a kiégés, depresszió alvászavarral is együttjár, akkor ajánlottt szomnológust is bevonni  a gyógyításba.

Forrás: EgészségKalauz

 

Sleepwell - 2023 március 21.
 

 

7 módszer a járványhelyzet miatt kialakuló fásultság, alvászavar és kiégés-érzés leküzdésére

Egyre többen panaszkodnak a régóta tartó járvány miatti fásultságról, motiválatlanságról, ingerültségről és alvásproblémákról. Nem is csoda, hiszen a munka, a stressz ellenpólusának számító minőségi pihenés lehetetlenedett el már jó ideje: se szórakozni nem mehetünk, se a barátainkkal nem találkozhatunk és még utazni is tilos.

Javul az alvás, kevesebb a stressz: mindezt ígéri a digitális detox

A digitális detox számtalan előnnyel jár: nem csak a hangulatunk válik kiegyensúlyozottabbá, de az éjszakáink is és a mindennapjaink is.