+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ezért sújtják inkább a nőket az alvászavarok!

Egészség - A hazánkban élő nők csaknem 70%-a küzd alvásproblémával, de a teljes lakosságnak is több, mint felét érinti valamilyen alvászavar. De vajon miért a nőket sújtja jobban?

Miért a nőket sújtja?

A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy az inszomnia, más néven alváselégtelenség nagyobb mértékben érinti a nőket, mint a férfiakat. A kutatók szerint ennek több oka is lehet: a hormonális változások a menstruációs ciklus körül megszaporodnak, ez könnyen okozhat alváselégtelenséget. Leggyakrabban ezekkel a változásokkal együtt járnak hangulatingadozások, kifejezett rosszkedv, ingerlékenység, feszültség is, amik önmagában is rossz irányba befolyásolják pihenésünket.

A terhesség, vagy a menopauza során a menstruáció elmaradásával járó hormonális változás önmagában is elég ok az alvászavarok kialakulására. A terhesség alatti alvászavarok akár a nők háromnegyedét is érinthetik, főként a terhesség vége felé járva. Ekkor a hányinger, gyakori vizelési inger, derékfájás, vagy jósló fájdalmak okozhatnak alvásnehézségeket.A has növekedésével járó nehézkes légzés okozhat nyugtalan láb szindrómát, ami az elalvás pillanataiban újra és újra kizökkentheti a kismamát nyugalmából.

A hormonháztartáson túl a modern női teendők és a napi rutin is kedvezőtlenül hathat az alvásra. Egy anyának a gyereknevelésen túl ma már helyt kell állni a háztartásban és a munkahelyén egyaránt. Mindezek miatt a nők hétköznapi stressz szintje magasabb és gyakoribbak egyes, a hétköznapi stresszhez sokszor társuló betegségek is: a depresszió és szorongásos zavarok.

A kor előrehaladtával egyre több alvást negatívan befolyásoló társbetegség alakulhat ki (magas vérnyomás, szív-érrendszeri betegségek, depresszió), 55 pedig év felett gyengülhet a belső "biológiai óra" működése is.

Mit tehetünk, hogy jobban aludjunk?

  • Elsősorban, legyen napirendünk, amelyet a biológiai óránknak megfelelően alakítunk ki! Ne maradjunk csak azért fent késő éjszakáig, mert ez az elvárás. Ha fáradtságot érzünk, térjünk nyugovóra, hiszen az álmossággal a szervezetünk azt jelzi, szeretne végre pihenni.
  • Az étkezéseinket is próbáljuk mindig ugyanabban az időpontban tartani. Ez is segíti a testünket abban, hogy megfelelően működhessen.
  • Figyeljenek oda a lelki egyensúlyukra: a tudatos stresszkezelés mellett biztosítsanak maguknak rendszeres feltöltődési, kikapcsolódási lehetőséget is.
  • Mozogjunk rendszeresen - ez amellett, hogy enyhíti a premenstruációs tüneteket, a stressz levezetésének az egyik leghatékonyabb módja is, és csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát.
  • Egy hónapnál tovább fennálló alvászavar esetén mindenképp forduljunk orvoshoz, mert az alvászavar jelezhet más, komolyabb betegséget is. 
  • Akinek nem megfelelő az alvása - rendszeresen nem tud elaludni, pedig fáradt vagy éjszaka sokszor, esetleg már hajnalban felébred, napközben mindig kimerült- keressen fel szomnológus szakembert, aki  a megfelelő vizsgálatok elvégzése után olyan terápiát rendel el, amellyel valóban megoldódnak a problémák és nem csak a tünetek és a felszín kerül kezelésre (például ő állapíthatja meg, hogy van-e valamilyen szervi elváltozás, komoly betegség a háttérben).

 

Sleepwell - 2021 január 14.
 

 

Önnek megfelelő az alvása? Biztos benne!?

Aluszékony? Napközben nincs energiája és állandóan fáradtnak érzi magát? Lehet, hogy alvászavar okozza a problémáit! Ezek azok a tünetek, amelyekkel érdemes orvoshoz fordulni!

Kínzó fáradtság – Az óraátállítás az oka?

Múlt hétvégén ismét téli időszámításra tértünk át. Bár csak egy óráról van szó, ez a kicsinek tűnő módosítás is megzavarhatja a cirkadián ritmusunkat, ugyanakkor nagyon fontos tisztázni, hogy valóban csak erről van-e szó, vagy valami más áll állandó fáradtságunk háttérben.