+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ezért sújtják inkább a nőket az alvászavarok!

Egészség - A hazánkban élő nők csaknem 70%-a küzd alvásproblémával, de a teljes lakosságnak is több, mint felét érinti valamilyen alvászavar. De vajon miért a nőket sújtja jobban?

Miért a nőket sújtja?

A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy az inszomnia, más néven alváselégtelenség nagyobb mértékben érinti a nőket, mint a férfiakat. A kutatók szerint ennek több oka is lehet: a hormonális változások a menstruációs ciklus körül megszaporodnak, ez könnyen okozhat alváselégtelenséget. Leggyakrabban ezekkel a változásokkal együtt járnak hangulatingadozások, kifejezett rosszkedv, ingerlékenység, feszültség is, amik önmagában is rossz irányba befolyásolják pihenésünket.

A terhesség, vagy a menopauza során a menstruáció elmaradásával járó hormonális változás önmagában is elég ok az alvászavarok kialakulására. A terhesség alatti alvászavarok akár a nők háromnegyedét is érinthetik, főként a terhesség vége felé járva. Ekkor a hányinger, gyakori vizelési inger, derékfájás, vagy jósló fájdalmak okozhatnak alvásnehézségeket.A has növekedésével járó nehézkes légzés okozhat nyugtalan láb szindrómát, ami az elalvás pillanataiban újra és újra kizökkentheti a kismamát nyugalmából.

A hormonháztartáson túl a modern női teendők és a napi rutin is kedvezőtlenül hathat az alvásra. Egy anyának a gyereknevelésen túl ma már helyt kell állni a háztartásban és a munkahelyén egyaránt. Mindezek miatt a nők hétköznapi stressz szintje magasabb és gyakoribbak egyes, a hétköznapi stresszhez sokszor társuló betegségek is: a depresszió és szorongásos zavarok.

A kor előrehaladtával egyre több alvást negatívan befolyásoló társbetegség alakulhat ki (magas vérnyomás, szív-érrendszeri betegségek, depresszió), 55 pedig év felett gyengülhet a belső "biológiai óra" működése is.

Mit tehetünk, hogy jobban aludjunk?

  • Elsősorban, legyen napirendünk, amelyet a biológiai óránknak megfelelően alakítunk ki! Ne maradjunk csak azért fent késő éjszakáig, mert ez az elvárás. Ha fáradtságot érzünk, térjünk nyugovóra, hiszen az álmossággal a szervezetünk azt jelzi, szeretne végre pihenni.
  • Az étkezéseinket is próbáljuk mindig ugyanabban az időpontban tartani. Ez is segíti a testünket abban, hogy megfelelően működhessen.
  • Figyeljenek oda a lelki egyensúlyukra: a tudatos stresszkezelés mellett biztosítsanak maguknak rendszeres feltöltődési, kikapcsolódási lehetőséget is.
  • Mozogjunk rendszeresen - ez amellett, hogy enyhíti a premenstruációs tüneteket, a stressz levezetésének az egyik leghatékonyabb módja is, és csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát.
  • Egy hónapnál tovább fennálló alvászavar esetén mindenképp forduljunk orvoshoz, mert az alvászavar jelezhet más, komolyabb betegséget is. 
  • Akinek nem megfelelő az alvása - rendszeresen nem tud elaludni, pedig fáradt vagy éjszaka sokszor, esetleg már hajnalban felébred, napközben mindig kimerült- keressen fel szomnológus szakembert, aki  a megfelelő vizsgálatok elvégzése után olyan terápiát rendel el, amellyel valóban megoldódnak a problémák és nem csak a tünetek és a felszín kerül kezelésre (például ő állapíthatja meg, hogy van-e valamilyen szervi elváltozás, komoly betegség a háttérben).

 

Sleepwell - 2021 január 14.
 

 

Önnek megfelelő az alvása? Biztos benne!?

Aluszékony? Napközben nincs energiája és állandóan fáradtnak érzi magát? Lehet, hogy alvászavar okozza a problémáit! Ezek azok a tünetek, amelyekkel érdemes orvoshoz fordulni!

Csak 16 perc, de az egészségünk múlhat rajta!

Azzal eddig is tisztában voltunk, hogy az alvás mennyisége és minősége egyaránt fontos tényezője egészségünk megőrzésének. Egy új kutatás azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy már 16 perccel kevesebb alvás is veszélyt jelenthet az immunrendszerünkre, testi-szellemi fittségünkre.