+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Mi történik velünk alvás közben?

Érdekességek - Az alvás 5 fázisa

Egy alvásciklus kb. 90-120 perc, egy éjszaka így 4-5 alvásciklusból áll. Az éjszaka során a mély szakaszok rövidülnek, végül a ciklus már csak az első, második és ötödik szakaszból áll.

Első szakasz

Ez a szakasz nagyjából 5-10 perc szendergést jelent, miközben a szemmozgások lassulnak, az izmok elernyednek, és olykor izomrángás tapasztalható. Az ébrenlétre jellemző alfa-hullámok átváltanak théta-hullámokra.

Második szakasz

A 40-50 perces felületes alvás közben megszűnnek a szemmozgások, az izmok tónusa tovább csökken, a légzés és a szívverés lelassul, a testhő csökkenni kezd. Ebben a szakaszban is théta-hullámok tapasztalhatók.

Harmadik és negyedik szakasz

A harmadik szakaszt, amely mindössze 5-10 perces középmély alvást jelent, ugyanaz jellemzi, mint a 10-15 perces, nagyon mély alvást jelentő negyedik szakaszt: alacsony testhő, a külső ingerek érzékelésének gátlás alá kerülése, és a delta-hullámok megjelenése. Gyermekkorban ekkor áramlik ki a növekedési hormon a szervezetbe.

Ötödik szakasz

Míg az első négy alvási szakaszt ún. NREM (nem gyors szemmozgás) állapot jellemzi, addig az ötödik sajátja a REM (gyors szemmozgás). A 20-25 perces szakasz alatt a szívverés és a légzés felgyorsul, a vérnyomás megemelkedik, az agy pedig az éber állapotnál is aktívabbá válik (hőmérséklete pedig megnő). A végtagok izmai ernyedtek, a motoros rendszer gátlás alá kerül. A szemek gyors mozgást végeznek minden irányban. A legtöbb álom, amire ébren emlékszünk, ekkor születik. Ismét visszatérnek az alfa-hullámok.

 

Sleepwell - 2021 május 25.
 

 

5 alvással kapcsolatos tévhit, ami nem hogy segítene, inkább ront az alvási szokásainkon

Nagyanyáink a meleg, mézes tejre esküdtek, ezért azt adtak lefekvés előtt a gyerekeknek, mások azt vallják, kimerülésig kell edzeni, és akkor garantált az alvás. Vajon tényleg igaz, hogy egy pohár vörösbor segíti az elalvást vagy hogy napközben semmiképpen sem szabad sziesztázni, mert az éjszakánk látja kárát? Utánajártunk!

Vegyen egy esti fürdőt, hogy jól aludjon! Mutatjuk a pozitív hatásait!

Télvíz idején nincs jobb egy kád meleg fürdőnél. Kellemesen ellazít és a jól megválasztott hőfok még az alvásban is segíthet!