+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

Hofherr Albert utca 11/A
1195 Budapest

Mi történik velünk alvás közben?

Érdekességek - Az alvás 5 fázisa

Egy alvásciklus kb. 90-120 perc, egy éjszaka így 4-5 alvásciklusból áll. Az éjszaka során a mély szakaszok rövidülnek, végül a ciklus már csak az első, második és ötödik szakaszból áll.

Első szakasz

Ez a szakasz nagyjából 5-10 perc szendergést jelent, miközben a szemmozgások lassulnak, az izmok elernyednek, és olykor izomrángás tapasztalható. Az ébrenlétre jellemző alfa-hullámok átváltanak théta-hullámokra.

Második szakasz

A 40-50 perces felületes alvás közben megszűnnek a szemmozgások, az izmok tónusa tovább csökken, a légzés és a szívverés lelassul, a testhő csökkenni kezd. Ebben a szakaszban is théta-hullámok tapasztalhatók.

Harmadik és negyedik szakasz

A harmadik szakaszt, amely mindössze 5-10 perces középmély alvást jelent, ugyanaz jellemzi, mint a 10-15 perces, nagyon mély alvást jelentő negyedik szakaszt: alacsony testhő, a külső ingerek érzékelésének gátlás alá kerülése, és a delta-hullámok megjelenése. Gyermekkorban ekkor áramlik ki a növekedési hormon a szervezetbe.

Ötödik szakasz

Míg az első négy alvási szakaszt ún. NREM (nem gyors szemmozgás) állapot jellemzi, addig az ötödik sajátja a REM (gyors szemmozgás). A 20-25 perces szakasz alatt a szívverés és a légzés felgyorsul, a vérnyomás megemelkedik, az agy pedig az éber állapotnál is aktívabbá válik (hőmérséklete pedig megnő). A végtagok izmai ernyedtek, a motoros rendszer gátlás alá kerül. A szemek gyors mozgást végeznek minden irányban. A legtöbb álom, amire ébren emlékszünk, ekkor születik. Ismét visszatérnek az alfa-hullámok.

 

Sleepwell - 2019 november 14.
 

 

Az alvászavar nem éjszakai betegség!

Az alvászavarok többsége szerencsére gyógyítható. Nem mindegy azonban kihez fordulunk. Íme néhány jótanács, hogy elkerüljük az átverést!

10 kérdés és 10 válasz az alvásról

Mi történik velünk alvás közben? Mikor érezhetjük azt, hogy zuhanunk? Melyik hormon szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusunkat? Minderre megtalálja a választ cikkünkben!