+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Vegyen egy esti fürdőt, hogy jól aludjon! Mutatjuk a pozitív hatásait!

Egészség - Télvíz idején nincs jobb egy kád meleg fürdőnél. Kellemesen ellazít és a jól megválasztott hőfok még az alvásban is segíthet!

Különösen hideg időben, egy fárasztó nap után kevés jobb dolog van egy kád meleg fürdőnél. Felmelegít, ellazít, nyugtat, főként ha még speciális fürdősókat és illóolajokat is bevetünk, melyek tovább fokozzák a pozitív hatásokat. Nagyon fontos azonban, hogy jól válasszuk meg a víz hőmérsékletét.

Az ideális hőmérséklet

A szakemberek szerint a fürdővíz ideális hőmérséklete néhány fokkal a testhőmérséklet felett van, azaz 40-45 Celsius-fok közötti. Ugyanakkor az egyéni preferencia mellett az életkor is befolyásolhatja az optimális tartományt, a csecsemők és idősek számára a hőmérsékletnek a testhőmérséklethez közelebb kell lennie, 37-38 Celsius-fok környékén.

Miért jó a meleg fürdő?

A lazító, nyugtató hatás az egyik legfőbb előnye a meleg fürdőnek: a megfigyelések szerint segít a stresszcsökkentésben, javítja a hangulatot, hozzájárulhat a stresszoldáshoz, lenyugváshoz. Az ízületi és izomfájdalmak enyhítésében is kifejezetten hasznos lehet a kádfürdő, nemcsak a nap végi, rossz tartásból eredő izomfeszüléskor lehet érdemes bevetni, hanem orvossal konzultálva egyes ízületi problémáknál is.

Talán a leggyorsabban észlelhető pozitív hatás a pihentető alvás támogatása. Az alvászavarok egyik leggyakoribb fajtája az álomba merülés nehezítettsége - ezen segíthet a lefekvés előtt egy-két órával vett meleg vizes fürdő. Ennek lehetséges magyarázata, hogy a testhőmérséklet és a szervezet biológiai órája, a cirkadián ritmus szorosan összekapcsolódik, az esti lefekvéshez közeledve csökken a testhőmérséklet. A meleg víz megemeli azt, a kádból kiszállva pedig törvényszerű a csökkenés, ami az értékek természetes, napszaki változását utánozza, így hozzájárul, hogy alvó üzemmódba kapcsoljon a test.

Mire figyeljünk?

Már diagnosztizált szív- és érrendszeri betegség esetén is egészségügyi szakemberrel ajánlott egyeztetni. A hideg víz csökkentheti a pulzust, de emelheti a vérnyomást. Ellenben a kutatások alapján valószínűsítik, hogy a meleg vizes fürdő előnyös a szív- és érrendszer számára. Akárcsak a szaunában, úgy a meleg vízben is csökkenhet a vérnyomás az erek kitágulása miatt - ez az egyébként is alacsony vérnyomással élők esetében szédüléshez vezethet. Egy 2020-as, japán férfiak bevonásával készült vizsgálat összefüggést talált a gyakori kádfürdőzés és a szívbetegségek alacsonyabb kockázata között.

Forrás: Femina.hu; Fotó: Pixabay

 

Sleepwell - 2023 január 19.
 

 

5+1 szokás a rohanó hétköznapokban, ami alvásproblémát okozhat

Hiába érezzük úgy a nap végén, hogy szinte összeesünk a fáradtságtól, mégsem jön álom a szemünkre, amikor végre ágyba kerülünk. Mert az agyunk még este sem áll át pihenő üzemmódba, egyre csak a feladatokon, a megoldandó problémákon, a határidőre teljesítendő projekteken pörög. Nem csoda, ha elkerül bennünket az álom.

Meglepő előnyökkel járhat, ha együtt alszunk a párunkkal

Új kutatások szerint, ha az ágyunkat megosztjuk a szerelmünkkel, akkor valóban azt érezhetjük, hogy jobb volt az éjszakai pihenésünk.