+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

5 alvással kapcsolatos tévhit, ami nem hogy segítene, inkább ront az alvási szokásainkon

Egészség - Nagyanyáink a meleg, mézes tejre esküdtek, ezért azt adtak lefekvés előtt a gyerekeknek, mások azt vallják, kimerülésig kell edzeni, és akkor garantált az alvás. Vajon tényleg igaz, hogy egy pohár vörösbor segíti az elalvást vagy hogy napközben semmiképpen sem szabad sziesztázni, mert az éjszakánk látja kárát? Utánajártunk!

A tévézés vagy a telefon nyomkodása majd elálmosít...

Bár azt érezhetjük, hogy elfáraszt a kütyük nyomkodása, az idegrendszerünket ez a tevékenység éppen hogy stimulálja és nem hagyja, hogy az alváshoz nélkülözhetetlen melatonin elkezdjen termelődni. A tévékészülék és az okoseszközök képernyője által kibocsátott kék fény ugyanis akadályozza ennek az alvást segítő hormonnak a termelődését.

Egy pohár bor segíti a pihentető alvást.

Kisebb mennyiségű alkohol, például egy pohár bor elfogyasztása még talán segít az elalvásban, azonban az alkohol hatására éjszaka rendszeresen felébredhetünk – többek között azért is, mert a szervezetünk dehidratálttá válik-, hosszú távú fogyasztása pedig alvászavarokhoz vezethet.

Ha nappal alszunk, akkor majd éjjel nem jön álom a szemünkre.

A napközbeni szundikálás lehet kifejezetten pihentető és hasznos is, arra viszont ügyeljünk, hogy ne tartson órákon át. Akkor járunk legjobban, ha legfeljebb 20-30 percet szundítunk ebéd után.

Elalvás előtt már tilos a testmozgás!

Ez leginkább a megerőltető, a pulzust jelentős mértékben megnövelő edzésekre igaz, ám például egy kellemes esti séta még segíthet is, hogy elálmosodjunk és jólesően elfáradjunk.

Meleg hálószobában jó aludni.

Bár mindenki számára más az ideális hőmérséklet, mégis jobban járunk, ha inkább hűvös, 18-19 fokos szobában alszunk. A test elalvás közben lehűl, ébredés után pedig felmelegszik, ezért a pihentető alvást jobban segíti, ha a hálószobánk hűvösebb.

Forrás: Egészségkalauz; Fotó: Pixabay

Sleepwell - 2024 január 09.
 

 

5+1 szokás a rohanó hétköznapokban, ami alvásproblémát okozhat

Hiába érezzük úgy a nap végén, hogy szinte összeesünk a fáradtságtól, mégsem jön álom a szemünkre, amikor végre ágyba kerülünk. Mert az agyunk még este sem áll át pihenő üzemmódba, egyre csak a feladatokon, a megoldandó problémákon, a határidőre teljesítendő projekteken pörög. Nem csoda, ha elkerül bennünket az álom.

Ez a legjobb alvási pozíció, ami pozitív hatással van az egészségünkre: azt is eláruljuk, milyen pózban ne aludj soha!

Nem elég, ha lefekvés előtt kikapcsolod a mobilodat, és az sem, ha legalább hét órát szundikálsz éjszakánként. A minőségi alváshoz ugyanis a tökéletes pózra is szükséged van!