+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ha jól akar aludni, kerülje ezeket az ételeket!

Érdekességek - Mit ne együnk vacsorára? 6 áloműző étel, amely akadályozza a nyugodt pihenést

Nagyon sok oka lehet annak, ha este nehezen alszunk el és sokáig csak forgolódunk. A feszült idegállapottól kezdve a kényelmetlen ágyon át a hangos zajokig számtalan dolog tönkreteheti az éjszakát. És az is lehet, hogy azért nem jön álom a szemünkre, mert a lefekvést megelőző órákban olyan táplálékot fogyasztottunk, amely a nyugodt alvás ellen hat. Íme a leggyakoribb áloműzők.

Szénhidrátban gazdag ételek

A kalóriadús, szénhidrátban gazdag ételek – mint amilyen a hamburger, sült krumpli - fogyasztása nem csupán azért nem javasolt lefekvés előtt, mert hizlalnak, hanem azért sem, mert a szervezetünk még éjjel is ezek emésztésével lesz elfoglalva. Rossz hír a tésztakedvelőknek, hogy a tésztafélék fogyasztása sem ajánlott késő este, mert nagyon magas a szénhidráttartalmuk és a glikémiás indexük, ami megemeli a vércukorszintet, ez pedig nyugtalan alvást és - a zsírrá alakuló szénhidrát miatt - pluszkilókat okoz.

Nehezen emészthető húsok

Magas fehérje- és zsírtartalma miatt a vörös hús kemény munka elé állítja az emésztőrendszert. Éppen ezért a marhahús semmiképpen sem ajánlott esti fogyasztásra, mert az egyik legnehezebben emészthető húsfajta. A csirke és a hal ellenben mindig jó választás, egy könnyű körettel tálalva kiváló vacsora, amely kellemesen eltelít, de nem nehezít el, nem gátolja a nyugodt alvást.

Koffeintartalmú italok

Tévedés, hogy csak a kávé tiltólistás ital estére. A fekete teában, az energiaitalokban is van koffein, sőt, még a forró csokinak is van koffeintartalma!

Fűszeres ételek

A fűszeres ételek az érzékenyebb gyomrúaknak gyomorégést okozhatnak, ezért néhány órával a lefekvést megelőzően már nem ajánlott a fogyasztásuk.

Cukros ételek

Köztudott, hogy a cukros ételek felpörgetnek. Ennél már csak az bizonyul rosszabb választásnak, ha az esti menü még sok zsírt is tartalmaz, amit a szervezet lefekvés előtt már nem tud elégetni. Rossz hír a fagyi- és jégkrémkedvelőknek, hogy a fagylaltban is rengeteg cukor van, de ugyancsak rossz választásnak bizonyulnak a bolti gyümölcsjoghurtok vagy az aszalt gyümölcsök is.

Vízhajtó hatású ételek és italok

Bár a zeller nagyon egészséges étel, este már érdemes kerülni, mivel természetes vízhajtó. Ez pedig azt jelenti, hogy többször fel kell kelni éjszaka, ami egyáltalán nem segíti elő a nyugodt, mély alvást. Bátran fogyasszon este zöldséget, de a zellert, uborkát, petrezselymet próbálja meg elkerülni! Ugyanez igaz a vízhajtó hatású teákra: a csalánra, a mezei zsurlóra, nyírfára, citromfűre és a hibiszkuszra is.

 

Jean Orsolya - 2020 július 30.
 

 

A leghatékonyabb gyógynövények alvásproblémára!

A gyógynövények és gyógynövényalapú készítmények rendkívül hatásosak lehetnek alvásprobléma esetén, szorongás- és feszültségoldásban. De azért ezek sem teljesen ártalmatlanok és vannak bizonyos szabályok, amelyeket érdemes betartani rendszeres fogyasztásuk előtt! Összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

Ki mondta, hogy az alvászavar éjszakai betegség?

Az alvászavaroknak számtalan oka lehet, ezért is mondják azt a szakemberek, hogy az alvászavar nem elsősorban éjszakai betegség. Nagyon fontos, hogy ne csak a tünetekre koncentráljunk, hanem a panaszok hátterében meghúzódó valódi okokat is feltárjuk és orvosoljuk.