+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

8 étel, amely megzavarja a nyugodt alvást

Étkezés - Ezeket az ételeket kerüljük, ha jól akarunk aludni!

Amit eszel, úgy alszol!

Bizonyos élelmiszerek fogyasztása az esti időszakban megzavarhatja az emésztőrendszer működését vagy az idegrendszert izgathatja, ezáltal gátolja a pihentető alvást.

Egyre több kutatás talál összefüggést az alvás minősége és a késő délutáni, esti órákban elfogyasztott ételek között. Nem csak azt bizonyították, hogy lefekvés előtt 3 órával már nem szabad nehéz ételeket és sokat enni, hanem azt is, hogy az éjszakai pihenést a bélrendszer, a bélflóra állapota is befolyásolhatja.Míg bizonyos élelmiszerek segítik a nyugodt és ébredésmentes, folyamatos alvást, addig mások éppen ellenkezőleg, gátolják.

Lássuk, mely ételeket érdemes kerülni, ha jól akarunk aludni!

A kutatók szerint több olyan élelmiszer létezik, amely befolyásolhatja az alvás-ébrenlétet szabályozó bioritmust, sőt, az alvást befolyásoló hormonháztartást is. Ezzel kapcsolatban még további kutatások szükségesek, a következő ételekről és italokról azonban már születtek érdekes tanulmányok.

Csípős, fűszeres ételek

Egy kutatásban  felnőtt férfiakkal erősen csípős, fűszeres ételeket etettek elalvás előtt: az alanyok álmatlanságról és a megfelelő alvópozíció megtalálásának problémájáról is beszámoltak a kísérlet végén. A fűszeres ételek a szomjúságérzetet is fokozzák, a nagy mennyiségű folyadékfogyasztás pedig ugyancsak gyakori éjszakai ébredéssel járhat.

Alkohol

Az alkohol átmenetileg talán segít álomba szenderülni, de az éjszakát szinte biztosan fejfájás, gyakori felébredések, fokozott szomjúságérzet, esetenként rémálmok kísérhetik. Nem érdemes hát altatóként rendszeresen bort inni, és kifejezetten káros a rövid italok fogyasztása is.

Epeizgató ételek

Akinek érzékeny az epéje, az kerülje este a túlzott tejfogyasztást, és nem célszerű fokhagymás, nyers hagymás ételeket sem fogyasztani, mint ahogy a fűszerekkel is érdemes csínján bánni vacsoraidőben. Ezek nem csak az epét izgatják, de gyomorégést is okozhatnak.

Magas zsírtartalmú ételek

Potenciális alvásszabotőrök a bő olajban sült ételek, így a hasábburgonya, a rántott hús, de ide sorolható a magas kalóriatartalmú és nehezen emészthető hamburger vagy sajtburger is. Magas zsírtartalmuk miatt kerüljük este a lágy sajtokat és az olyan típusú sajtokat is, mint a trappista vagy a parenyica.

Magas sótartalmú ételek

A magas zsírtartalom mellett a magas sótartalom is árthat az éjszakai pihenésnek, megterhelik a gyomrot és fokozott szomjúságérzetet okoznak.

Nyers zöldségek

Lehet, hogy sokak számára meglepő, mégsem egészséges alternatívája a vacsorának a nyers zöldség. Lefekvés előtt három-négy órával érdemes mellőzni ezek fogyasztását, egyrészt puffasztó, másrészt vízhajtó hatásuk miatt.

Koffeintartalmú ételek

Az étcsokoládéban, az energia- és szénsavas italokban  rejtett koffein van, ami puffadást okozhat, vízhajtó hatású és emellett nehezíti az elalvást, és lerövidíti a mély alvás szakaszait.

Magas cukortartalmú ételek

A cukor, csokoládé, fánk, péksüti nem túl jó választás vacsorára, mert nagyon megdobja a vércukorszintet és ezért képtelenek leszünk elaludni. Az aszalt gyümölcsök sem kifejezetten ideálisak esti nassoláshoz, ezeknek is magas ugyanis a cukortartalma, egyebek mellett puffasztanak, ezáltal meggátolhatják a nyugodt éjszakai pihenést.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2020 június 16.
 

 

5 tipp, hogy a baba jól aludjon

Mire lehet szüksége egy babának a nyugodt alváshoz? Elsősorban a szüleire, akik megfelelően gondoskodnak róla. De azért van más is, amivel elősegíthetjük, hogy az éjszakák ne forduljanak káoszba. Íme 5 tipp!

Súlyosbodó (vagy épp javuló) alvásproblémák nyáron

Nagy melegben általában romlik az alvás minősége, de nyáron a csökkenő terhelés, kevesebb stressz miatt javulhatnak is bizonyos alvászavarok.