+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Gyógyszerek hatóanyagai, melyek negatívan hatnak az alvásra

Egészség - Ezeknek a gyógyszereknek a mellékhatásaként jelentkezhet alvászavar!

Az alvásproblémák hátterében sokféle ok meghúzódhat: krónikus betegség, alvási apnoe, nyugtalan láb szindróma, allergia, pszichés vagy lelki problémák, stressz, rossz szokások – például a helytelen táplálkozás - vagy az egészségtelen, mozgásszegény életmód. Átmeneti alvászavart okozhatnak az életünkben bekövetkező nagy váltások, változások, melyek önmagukban is stresszt, feszültséget váltanak ki, emellett hatással vannak éjszakai pihenésünkre is.
Létezik azonban az alvászavaroknak egy speciális csoportja, amelyek kiváltói bizonyos gyógyszerek, pontosabban azok egy-egy hatóanyaga. Ha már hosszabb ideje alvásproblémával küzdünk, érdemes megvizsgálni, milyen gyógyszereket szedünk.

Gyógyszerek, melyek alvásproblémát okozhatnak

• Álmatlanságot és alvászavarokat okozhatnak a szívbetegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek, a vérnyomáscsökkentők és a koleszterinszint kezelésére alkalmazott szerek is (béta-blokkolók).
• Bizonyos asztma elleni szerek, a bennük lévő élénkítő hatóanyagok miatt.
• Az antidepresszánsokat szedők közel egyötödénél jelentkezhetnek alvászavarok (a paroxetin hatóanyag miatt). A MAO-gátló hatóanyagok közül a lítium és a szelegilin is hasonló hatással bír.
• A pajzsmirigyproblémák fokozott álmosságot okozhatnak, így az ez ellen alkalmazott gyógyszerek is okozhatnak mellékhatásként alvászavarokat, éjszakai nyugtalanságot (L-tiroxin).
• Bizonyos, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóban, a megfázás kellemetlen tüneteit enyhítő komplex szerekben élénkítő hatóanyagok, például koffein is lehet.
• A vízhajtók hatóanyagai (pl. furoszemid) a gyakori vizelési inger miatt okozhatnak zavart alvást.

Aludjon jól a gyógyszerek mellett is!

Elsősorban azt kell kideríteni, hogy valóban a gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik-e az alvászavar, esetleg valamilyen más betegség vagy pszichés ok áll-e annak hátterében. Mindenképpen beszéljünk az orvosunkkal, ha álmatlanságot tapasztalunk. Előfordulhat, hogy a gyógyszereink cseréjére van szükség, de az is lehetséges, hogy csak az adagot kell csökkenteni.
Nemcsak a gyógyszer típusa vagy adagolása lehet a „felelős” az alvászavarokért, hanem az is, hogy mikor vesszük azt be: lehetséges, hogy a probléma gyorsan megoldódhat, ha egyszerűen máshogy időzítjük a gyógyszerszedést.
Nagyon fontos, hogy sose kísérletezzünk egyedül, mindig forduljunk kezelőorvosunkhoz, aki a gyógyszert felírta, és kérjük ki az ő szakvéleményét vagy keressünk fel alvásszakértőt!

Vannak olyan betegségek, melyeknél elhagyhatatlanok bizonyos gyógyszerek, de sokan indokolatlanul sokszor nyúlnak a gyógyszeres dobozhoz!

Ezek a gyógynövények rendkívül hatékonyan képesek javítani az alvásminőséget!

 

Sleepwell - 2022 november 10.
 

 

Ki mondta, hogy az alvászavar éjszakai betegség?

Az alvászavaroknak számtalan oka lehet, ezért is mondják azt a szakemberek, hogy az alvászavar nem elsősorban éjszakai betegség. Nagyon fontos, hogy ne csak a tünetekre koncentráljunk, hanem a panaszok hátterében meghúzódó valódi okokat is feltárjuk és orvosoljuk.

Segíthet-e az alvásfigyelő applikáció?

Egyre több olyan applikáció létezik, melynek célja a prevenció, egészségmegőrzés. Segítségükkel számolhatjuk a bevitt kalóriát, a megtett lépéseket, folyamatosan ellenőrizhetjük a pulzusunkat, vérnyomásunkat. Okostelefonunkra már letölthetők alvásmérő- és elemző appok is, melyek azzal kecsegtetnek, hogy mérik alvásunk minőségét.