+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Reggel gyakran ébred kiszáradt szájjal és fejfájással? Alvási apnoe is lehet az oka!

Egészség - Az alvás alatti légzészavart nem szabad félvállról venni, kezelés nélkül ugyanis több súlyos betegséggel is összefüggésbe hozható.

Mi az alvási apnoe?

Az alvási apnoe egy olyan alvászavar, amely során a légzés időnként abbamarad, és így kisebb-nagyobb légzésszünetek alakulhatnak ki. Ilyenkor a vér oxigénszintje esik, lassul a pulzus, és csökken a vérnyomás, majd a szervezet stresszreakciója következtében újraindul a légzés. Mindez pedig több százszor is megismétlődhet egyetlen éjszaka alatt és hosszú távon jelentős egészségkárosító hatással jár, nemcsak a pihenés megakadályozása, hanem a lehetséges szövődmények miatt is.

Melyek az alvási apnoe tünetei?

A kórképnek két főbb változatát különböztetik meg, a harmadik ezeknek a keveréke. Centrális alvási apnoe esetén az agy nem küld megfelelő jeleket a légzési izmokhoz, ez a ritkább. Az obstruktív alvási apnoe gyakoribb, ezt a torok izmainak szakaszos ellazulása, és így a légutak elzáródása okozza. A két típus fontosabb tünetei átfedést mutatnak, ezek a következők:

  • hangos horkolás, horkantások,
  • légzés nélküli epizódok alvás közben
  • légszomj éjszaka,
  • ébredést követő szájszárazság,
  • reggeli fejfájás,
  • alvási nehézség, gyakori felébredések,
  • napközbeni kóros álmosság,
  • figyelemzavar, ingerlékenység.

Az obstruktív alvási apnoéra jellemző, hogy háton fekve hangosabbá válik a horkolás, mint oldalt fekvő pozícióban. A horkolás nagyon hangsúlyos tünet, ám nem minden érintettnél fordul elő. Szerencsére az is elmondható, hogy a horkolás nem jelenti automatikusan a betegség meglétét, ám amennyiben a fenti tünetek közül többel együtt jelentkezik, megnő az alvási apnoe valószínűsége.

Kik a veszélyeztetettek?

Obstruktív alvási apnoe bárkinél kialakulhat, ám a túlsúly, a különböző okok, például a megnagyobbodott mandulák miatt beszűkült légutak, a krónikus orrdugulás, a magas vérnyomás, a dohányzás és a cukorbetegség növeli a kialakulásának kockázatát. Férfiak esetében kétszer olyan gyakori, mint a menopauza előtt álló nőknél, náluk a változókorban nő a gyakorisága.

Miért veszélyes?

Az állandó fáradtság hangulatzavarokhoz, romló teljesítményhez vezethet. A vér oxigénszintjében bekövetkező hirtelen esések hosszú távon megterhelőek a szív- és érrendszer számára, így a magas vérnyomás mellett szívritmuszavarok jelentkezhetnek, és a visszatérő szívroham és stroke rizikója is fokozódik. A kórkép inzulinrezisztencia és cukorbetegség, valamint metabolikus szindróma kialakulásához ugyancsak vezethet. A kutatások kapcsolatot mutattak az obstruktív alvási apnoe és a nem alkoholos zsírmáj, valamint a demencia között is.

Mit tehetünk?

A figyelmeztető jelek észlelésekor a komplikációk elkerülése érdekében orvos felkeresése javasolt. Poliszomnográfiás alvásvizsgálatra, valamint az alvási apnoe hátterében álló okok felderítésére is szükség lehet. Enyhébb esetben a szakember életmódbeli változtatásokat, például a túlsúly leadását vagy a dohányzásról való leszokást és a rendszeres mozgást ajánlhatja. Komolyabb, nem javuló esetekben műtét vagy alvásterápiás készülék (CPAP - folyamatos pozitív légúti nyomásterápia) lehet a megoldás, továbbá természetesen az alvászavart kiváltó problémák kezelése.

Forrás: Femina.hu

Sleepwell - 2021 október 12.
 

 

Éjszakai szomjúság – Mi minden állhat a hátterében?

Éjszaka gyakran ébred arra, hogy kiszáradt a szája és iszonyatos szomjúság gyötri? Érdemes figyelni a jelenségre, mert betegségre, egészségügyi problémákra is felhívhatja a figyelmet!

Ezek az alváshiány negatív hatásai!

A statisztikák szerint az emberek csaknem harmada szenved alvászavarban, de alváshiánya ennél jóval többnek van! Pedig az alváshiány nagyon alattomos, mert hosszú távon az egészségünket teljes alááshatja.