+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ezeknek a tápanyagoknak a hiánya okozhat alvászavart

Általános - Az alvászavarhoz bizonyos tápanyagok hiánya is hozzájárulhat, ezért érdemes gondoskodni róla, hogy vitaminokból és egyéb mikrotápanyagokból elegendő mennyiséget vigyünk be a szervezetünkbe.

Az alváshiány következményei

A krónikus alváshiánynak súlyos egészségkárosító hatásai lehetnek. Egyes tanulmányok szerint, ha rendszeresen hét óránál kevesebbet alszunk éjszakánként, az megduplázza, a hat óránál rövidebb alvás pedig megnégyszerezi a halálozás kockázatát. Az alvásproblémák gyakran figyelmen kívül hagyott tényezője a tápanyaghiány: megfelelő mennyiségű kulcsfontosságú tápanyagra van szükségünk a jó minőségű, tartós alváshoz. Következzen néhány a legismertebb vitaminok, ásványi anyagok és egyéb nélkülözhetetlen tápanyagok közül, amelyek segíthetik a nyugodtabb éjszakákat.

C-vitamin

Kutatások alátámasztják, hogy azok az emberek, akiknél alacsony C-vitamin-szintet mutattak ki, több alvásproblémával küzdenek, és hajlamosabbak felébredni éjszakánként.

Magnézium

Ez az alapvető ásványi anyag segíti a szervezetet a melatonin nevű alváshormon termelésében. A magnézium oldja az izomfeszültséget is, amely megakadályozhatja a pihentető alvást; sőt a GABA (gamma-amino-vajsav) nevű neurotranszmitter termelésének ösztönzésével segíthet a feszültség enyhítésében, az idegrendszer ellazításában.

B12-vitamin

Hozzájárul a szervezet ideg- és vérsejtjeinek egészségéhez, és segíti a szervezet energiatermelését. Az alacsony B12-vitamin-szint fáradtságot, alvászavarokat, zsibbadást és bizsergést is okozhat.

L-triptofán

Az L-triptofán esszenciális aminosav, amelynek legalapvetőbb funkciója a szerotoninszintézis támogatása. A szerotonin egy neurotranszmitter, amely elősegíti az alvást, illetve hozzájárul a stabil hangulathoz. A triptofán étrend-kiegészítő szedését meg kell beszélni az orvossal, mert az általános egészségi állapot ismeretében ő tudja meghatározni a megfelelő dózist.

Omega-3

Az omega-3 zsírsavak a szív, az érrendszer és az agy egészségére gyakorolt kedvező hatásukról ismertek. Egyes kutatások az ómega-3 pótlását a jobb alvással is összefüggésbe hozták.

D-vitamin

Tanulmányok szerint kapcsolat lehet az alacsony D-vitamin-szint és a rossz alvásminőség között. Mivel a szervezet csak akkor tudja előállítani ezt a zsírban oldódó vitamint, ha napfény éri a bőrünket, és az ételekből nehéz elegendő mennyiséget bevinni, a téli időszakban szükség lehet a pótlására. Fontos, hogy beszéljen orvosával az egyéni tápanyagszükségletről, mivel a túl sok D-vitamin székrekedéshez, hányingerhez, hányáshoz és vesekő kialakuláshoz vezethet.

Kalcium

Kísérletek igazolták, hogy a kalciumhiány megzavarhatja az alvás REM-fázisként ismert ciklusát, ez az a szakasz, amikor álmodunk. Amikor a kutatók a kalciumszintet a normálisra emelték, az önkéntesek visszanyerték a normális REM-alvást.

Vas

Aki állandó kimerültséget, gyakori szédülést, fejfájást, étvágytalanságot tapasztal, az gyanakodhat arra, hogy vastartalékai kimerülőben vannak. A vashiányt összefüggésbe hozták a nyugtalan láb szindrómával is, amely az alvásfüggő mozgászavarok csoportjába tartozik, a krónikus alváselégtelenség és napközbeni aluszékonyság gyakori oka.

Forrás; Fotó:Unsplash/Abbie Bernet

 

 

Gyerekmosoly - 2023 november 09.
 

 

Demencia: összefüggésben lehet az álmatlansággal, kialvatlansággal

A túl kevés és a túl sok alvás is szellemi leépüléshez vezethet - derült ki egy nemrég megjelent kutatásból.

Hány órakor kellene elaludnunk? Hallgassunk a testünkre!

Alvászavarra utal, ha bármikor is fekszünk le, még lefekvés után egy órával is csak forgolódunk és képtelenek vagyunk elaludni illetve ha ez a probléma már több hete fennáll. Érdemes ilyenkor kicsit jobban odafigyelni testünk jelzéseire, mert mutatja, mi a teendő.