+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Hány órakor kellene elaludnunk? Hallgassunk a testünkre!

Egészség - Alvászavarra utal, ha bármikor is fekszünk le, még lefekvés után egy órával is csak forgolódunk és képtelenek vagyunk elaludni illetve ha ez a probléma már több hete fennáll. Érdemes ilyenkor kicsit jobban odafigyelni testünk jelzéseire, mert mutatja, mi a teendő.

Az alvászavar gyakori okai

Az alváshiánynak komoly szervi – és pszichológiai következményei is lehetnek és számos oka lehet. Van, amelyik életmódváltoztatással, egy kicsit több odafigyeléssel és tudatossággal is megszüntethető, míg mások kizárólag szakember segítségével oldahatók meg.

Alvási apnoe

Az alvási apnoe – alvás közbeni légzéskimaradás- oka lehet a stressz, az egészségtelen életmód illetve az elhízás (a garat beszűkül, így horkolás alakul ki). A légzésszünet azért veszélyes, mert oxigénhiánnyal jár, szívritmuszavart, esetleg következményes stroke-ot okozhat.

Nyugtalan-láb szindróma

Ez az alvásfüggő mozgászavar főként időseknél jelentkezik gyakran. A jelenség lényege, hogy amikor a beteg alváshoz készül, úgy érzi, meg kell mozdítani a lábát, meg kell vakarni. Ezek a kellemetlen ingerek hosszú távon komoly kialvatlanságot okoznak (a háttérben vashiány és fájdalomérző ideg-károsodás áll).

Narkolepszia

Fiatal felnőttekre jellemző, a beteg bármikor, bárhol, és bármilyen körülmények között képes elaludni, akár aktív tevékenység közben, ilyenkor beáll az alvásra jellemző tónustalan állapot is. Sokan nincsenek ezzel tisztában és nem tudják, hogy kezelésre szorulnak. Gyakoriak náluk pl. a tanulási nehézségek.

Pacsirta vagy bagoly?

Már vérvétellel -a melatonin-szint alapján – is megállapítható, hogy valaki melyik típusba sorolható: korai alvó/kelő, vagy éppen fordítva. A szervezet "alvás üzemmódba állásakor" a fény csökkenésével a retina üzen a tobozmirigynek és megnő a melatonin hormon termelése. Érdemes hallgatni a testünk jelzéseire és saját biológiai óránk szerint alakítani a napirendünket, melynek része, hogy nagyjából minden nap ugyanakkorra időzítjük az étkezéseket illetve azt is, mikor kelünk és fekszünk.

Amit ne tegyünk lefekvés előtt

Este már ne dolgozzunk, ne végezzünk olyan tevékenységet, ami felpörget és megzavarja testi-lelki nyugalmunkat. Kerüljük a lefekvés előtti nagy étkezéseket és az alkohol- valamint koffeintartalmú italokkal is legyünk óvatosak!

Bár a mozgás jótékonyan hat az egész testre, ne az alvás előtti órákra időzítsük az edzéseinket, mert a szervezetünknek szüksége van pár órára ahhoz, hogy visszatérjen nyugalmi állapotába és képesek legyünk elaludni.

Sokan késő éjszakáig tévéznek azért, hogy el tudjanak aludni. Igaz, hogy a tévé elterelheti a figyelmet a mindennapi gondjainkról, jó stresszűző lehet, ám a zaj, a fény egyáltalán nem ideális, ha pihentető alvásra vágyunk. Alváshoz ugyanis leginkább a sötét és csendes környezet lehet az optimális körülmény.

A belső óránk mutatja, mikor kellene elaludnunk

A belső óra segít, azaz a Föld forgásából adódó cirkadián ritmus, mely a vak emberek szervezetében is kifogástalanul működik. A belső óra az alvás kezdetét (felnőtteken) kb. 23 órára teszi, ekkor lassú hullámú mély alvás áll fenn, hormontermeléssel. Ha ezt a fázist vonjuk meg, pl. a hajnali 2-kor fekvők, az alvás rögtön a felületes alvás periódusával kezdődik, a szervezet azonban ezt nappal – visszaveszi. A legerősebb álmosság hajnali 3-kor és délután 3 körül észlelhető. Az éjszakai műszakok, ügyeletek ezért veszélyesebbek, nem beszélve a gépjárművezetés közben történő elalvásokról.

Ha az alvásunk nem kielégítő, ezért gyakran vagyunk napközben is fáradtak, aluszékonyak, ha éjszaka nehezen megy az elalvás és bármennyire is azt érezzük, nagyon álmosak vagyunk, mégsem tudunk elaludni és ezzel a problámával már több, mint két-három hete küzdünk, érdemes szakemberhez fordulni!

Forrás: Egészségkalauz; Fotó: Pixabay

 

 

Sleepwell - 2023 december 07.
 

 

Az álmatlanság 5 típusa – Önt melyik érinti? Ettől függ, hogyan mulaszthatja el!

Az álmatlanság kezelése, illetve kezeletlenül hagyása az egész életminőségre kihat. Járjunk utána a valódi okoknak! A Femina.hu cikke

Az alvászavarok fokozatai

Az alvási rendellenességek fokozatait általában a tünetek súlyossága, az alvás minősége és az életminőségre gyakorolt hatásuk alapján osztályozzák. Az alábbiakban néhány gyakori alvászavarról és azok fokozatairól tudhat meg többet.