+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ezek az alváshiány negatív hatásai!

Egészség - A statisztikák szerint az emberek csaknem harmada szenved alvászavarban, de alváshiánya ennél jóval többnek van! Pedig az alváshiány nagyon alattomos, mert hosszú távon az egészségünket teljes alááshatja.

A legtöbb embernek legalább hét-nyolc óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy kipihent legyen és napközben jól tudjon teljesíteni a munkájában, hosszú távon pedig ennyi alvás kell ahhoz, hogy az egészségük ne szenvedjen csorbát.

Sajnos a legtöbben hajlamosak vagyunk a hiányzó időt az alvásunkból elcsípni és inkább később fekszünk, korábban kelünk. Hogy ez miért veszélyes hosszú távon, elmagyarázzuk!

Éjszakai nassolások, elhízás

Nem elegendő alvás esetén az étvágyat és az anyagcserét szabályozó hormonok egyensúlya felborul és egyre gyakoribbá válnak az éjszakai nassolások. Az éhségérzetet szabályozó leptin szintje virrasztás hatására ugyanis drasztikusan lecsökken és az éhségérzet megnő.Ezzel szemben a ghrelin nevű rossz hormon szintje megemelkedik. Ezt a hormont a zsírsejtek termelik és ezek azt a jelzést küldik, hogy több zsírból származó kalóriára van szüksége a testünknek. Minél több a ghrelin hormon, annál nagyobb az éhségérzet.

Magas vérnyomás, szívbetegségek

A kevés alvás és az alvászavarok több stresszhormont termelnek a testben, ami hosszú távon ártalmas a szívre. A stresszhormonok károsíthatják a véredényeket, ami magas vérnyomást és szívproblémákat okozhat. Akinek eleve magas a vérnyomása, annak az állapotán az alváshiány még tovább ronthat.

Különösen azok a férfiak vannak veszélyben, akiknek alvási apnoéjuk van, az ugyanis méginkább megemeli a szívbetegségek kockázatát.

Cukorbetegség

Egy alvás nélkül töltött éjszaka vagy sok 5-6 óránál is kevesebb alvás naponta a test vércukorszintet szabályozó rendszerét károsítja. Ha mindehhez hozzáadjuk, hogy káros ghrelin termelődik és csökken az étvágyszabályozásért felelős leptin szintje, szinte egyenes út vezet a cukorbetegség kialakulásáig.

Fejfájás, depresszió

Az alváshiány az arra hajlamosaknál fejfájást is kiválthat, fokozza a migrénes tünetek intenzitását és gyakoriságát. Ezen kívül hangulatunkat, energiaszintünket és koncentráló képességünket is negatív irányba befolyásolja.

Ne kockáztassuk az ingadozó vércukorszint kialakulását, a hormonrendszer és az anyagcsere felborulását, magas vérnyomást és szívbetegségeket! Egészséges életmódunk része legyen a kiegyensúlyozott táplálkozáson, rendszeres mozgáson kívül a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is! Csak így lehetünk biztosak abban, hogy öt vagy tíz év múlva is tökéletes egészségnek örvendhetünk!

 

 

Sleepwell - 2019 október 21.
 

 

Éjszakai szomjúság – Mi minden állhat a hátterében?

Éjszaka gyakran ébred arra, hogy kiszáradt a szája és iszonyatos szomjúság gyötri? Érdemes figyelni a jelenségre, mert betegségre, egészségügyi problémákra is felhívhatja a figyelmet!

Jól szeretne aludni? Akkor bizony nem mindegy, mit eszik napközben!

Bár azt gondolhatnánk, csak a lefekvéshez legközelebb eső étkezés számít alvásunk minősége szempontjából, ám bebizonyosodott, hogy ez nem így van. Mert bizony a reggeli, az ebéd, a nasik és minden, napközben elfogyasztott ital is hatással van arra, milyen lesz az éjszakánk!