+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Éjszakai szomjúság – Mi minden állhat a hátterében?

Egészség - Éjszaka gyakran ébred arra, hogy kiszáradt a szája és iszonyatos szomjúság gyötri? Érdemes figyelni a jelenségre, mert betegségre, egészségügyi problémákra is felhívhatja a figyelmet!

A nyugodt éjszakai pihenést több dolog is gátolhatja, a lábgörcs vagy a gyakori vizelési inger és az éjjel fellépő szomjúságérzet is mikroébredésekhez vezethet. Az éjszakai szomjúságérzetnek sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, ám nem árt felfigyelni a jelenségre, hiszen kezelést igénylő betegség, illetve egyszerűen megoldható probléma is meghúzódhat a háttérben.

Éjszakai szomjúság okai

Még azoknál is, akik egyébként nagyon odafigyelnek a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére napközben, előfordulhat, hogy olykor elfeledkeznek róla és csak este döbbennek rá, hogy aznap bizony alig ittak minőségi folyadékot (mert ugyebár a kávé nem számít annak).

Ilyenkor a szervezet kompenzál, hiszen szüksége van a folyadékra, így este fokozott szomjúságérzettel jelzi, még nem elegendő számára az aznap bevitt mennyiség. A szájszárazság, fáradtság, fejfájás a dehidratáció jelei, így ha gyakran ezekkel a tünetekkel küzdünk, érdemes elgondolkodnunk rajta, vajon eleget iszunk-e. Nagyon sok esetben az éjszakai szomjúságérzet hátterében is az áll, hogy kevés minőségi folyadékot kapott a testünk és ideje pótolni.

Amennyiben azonban gyakran ébredünk fel éjszaka arra, hogy szomjasnak érezzük magunkat, megébredve egyből a vizespohárért nyúlunk, érdemes lehet utánajárni, vajon a folyamatos dehidratáltságunknak – és szomjúságérzetünknek- nem-e valamilyen egyéb oka van.

Alvókörnyezet

Sokszor olyan prózai oka lehet a fokozott szomjúságérzetünknek, hogy az alvókörnyezetünk nem megfelelő paraméterekkel rendelkezik: meleg, száraz levegőjű, zajos és fényszennyezéssel terhelt hálóban bizony senkinek sem megy könnyen az elalvás és ezek a zavaró tényezők az éjszaka folyamán is felébreszthetnek bennünket.

Alvási apnoe

Az alvási apnoe egy sokakat érintő alvászavar, amely jelentősen megterheli a szervezetet. Lényege, hogy a légzés időnként abbamarad, kisebb-nagyobb légzésszünetek alakulnak ki. Egy-egy ilyen epizód során a vér oxigénszintje esik, lassul a pulzus, és csökken a vérnyomás, majd a szervezet stresszreakciója következtében újraindul a légzés. A horkolás mellett a betegség tipikus tünete a reggeli szájszárazság, esetleg torokfájdalom és fejfájás, de az érintettek hirtelen légszomjra is megébredhetnek, a szájszárazság miatt pedig szomjasnak is érezhetik magukat.

Perimenopauza, menopauza

A változókort megelőző, illetve a változókori hormonváltozások változatos tünetekkel járnak, a hangulatváltozások, dekoncentráltság mellett megjelenhetnek a hőhullámok, az éjszakai izzadás és a fokozott szomjúságérzet is.

Cukorbetegség

A cukorbetegség egyik legjellemzőbb tünete a megnövekedett szomjúságérzet. Amennyiben a szervezet nem tudja kellőképpen feldolgozni a cukrot, a vesék fokozott munkára kényszerülnek, hogy megszabaduljanak a véráramban lévő felesleges cukortól. Így aztán több vizeletet állítanak elő, ami szomjúságreakciót vált ki.

Gyógyszerek mellékhatása

Egyes gyógyszerek fokozott szomjúságérzet kialakulásához vezethetnek. Ilyenek például a kortikoszteroidok, az antipszichotikumok és az antidepresszánsok. Érdemes tanulmányozni a betegtájékoztatót, illetve szakemberrel konzultálni, ha valaki rendszeres gyógyszerszedés mellett állandóan szomjasnak érzi magát.

Ha a fokozott szomjúságérzetet állandó fáradtság, gyakori vizelési inger, esetleg zavaros látás és lassabb sebgyógyulás is kíséri, különösen fontos kivizsgáltatni a problémát.

Forrás: Femina.hu; Fotó: Pixabay

 

Sleepwell - 2022 december 15.
 

 

Reggel gyakran ébred kiszáradt szájjal és fejfájással? Alvási apnoe is lehet az oka!

Az alvás alatti légzészavart nem szabad félvállról venni, kezelés nélkül ugyanis több súlyos betegséggel is összefüggésbe hozható.

Súlyosbodó (vagy épp javuló) alvásproblémák nyáron

Nagy melegben általában romlik az alvás minősége, de nyáron a csökkenő terhelés, kevesebb stressz miatt javulhatnak is bizonyos alvászavarok.