+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Az óraátállítás veszélyei egészségünkre

Egészség - A nyári időszámításra való áttérés, bár csak egy órás időeltolódásról van szó, mégis még a teljesen egészséges emberek szervezetét is megviseli.

A témában végzett kutatások tanulsága szerint elsősorban azokat sújtja az óraátállítás, akik rendszeres életet élnek. Náluk ugyanis ez az egy órányi eltérés - amit nem szabad elbagatellizálni- teljesen felboríthatja a rendszert.

A megszokott napirend szerint élőknél akár két-három hétig is eltarthat, mire a szervezet hozzászokik az új ritmushoz. Ezen kívül a kisgyerekek és az idősek azok, akiket nagyon megvisel az óraátállítás. A biológiai órát ugyanis nem lehet egy mozdulattal átállítani.

Néhány éve német kronobiológusok vizsgálták az időeltolódás emberi szervezetre gyakorolt hatását. Éveken át ötvenötezer embert vizsgáltak és megállapították, hogy a legtöbbjük heteken át, de akár hónapokig sem képes túltenni magát azon az ellentmondáson, ami a természetes biológiai órája és a hivatalos idő között keletkezik az óra-előreállítás miatt. Emiatt reggel nem tudnak hatékonyan dolgozni, esténként pedig súlyos fáradtságot éreznek.

Magyarországon minden harmadik felnőtt szenved alvászavarban, ami hosszú távon komoly egészségügyi, és sokszor szocializációs problémákhoz is vezet, hiszen a kialvatlan ember ingerlékenyebb, rosszabbul alkalmazkodik, dekoncentrált, így a munkában is kevésbé hatékony.Ezért a szakemberek fontosnak tartják, hogy különösen az óraátállítás idején jobban figyeljünk az elegendő alvásra.

Az óraátállítás számlájára azonban nem csak alvási problémák írhatók, mert gyakran okoz vérnyomás-ingadozást, hatására csökkenhet a munkavégzés hatékonysága, illetve nőhet a balesetek száma.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Jean Orsolya - 2019 április 04.
 

 

Kínzó fáradtság – Az óraátállítás az oka?

Múlt hétvégén ismét téli időszámításra tértünk át. Bár csak egy óráról van szó, ez a kicsinek tűnő módosítás is megzavarhatja a cirkadián ritmusunkat, ugyanakkor nagyon fontos tisztázni, hogy valóban csak erről van-e szó, vagy valami más áll állandó fáradtságunk háttérben.

Az álmatlanság 5 típusa – Önt melyik érinti? Ettől függ, hogyan mulaszthatja el!

Az álmatlanság kezelése, illetve kezeletlenül hagyása az egész életminőségre kihat. Járjunk utána a valódi okoknak! A Femina.hu cikke