+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Az álmatlanság 5 típusa – Önt melyik érinti? Ettől függ, hogyan mulaszthatja el!

Egészség - Az álmatlanság kezelése, illetve kezeletlenül hagyása az egész életminőségre kihat. Járjunk utána a valódi okoknak! A Femina.hu cikke

Az álmatlanság olyan gyakori tünet, amely nem csak nappali fáradtsághoz, de akár fizikai betegségekhez és depresszióhoz is vezethet. Éppen ezért foglalkozott a jelenséggel egy holland kutatás is, amely az inszomnia öt típusát különböztette meg.

Elaludni és átaludni is nehéz lehet

A Netherlands Institute for Neuroscience kutatói több ezer önkéntes adatait elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy az inszomnia nem egyetlen alvászavar, inkább öt hasonló, de jól elkülöníthető probléma. A differenciálás szerint az öt altípust a különböző személyiségjegyek, a depresszió kockázata, az agyi aktivitás és a kezelésre adott válasz szerint lehet elkülöníteni egymástól. A szakemberek abban látják a tipizálás jelentőségét, hogy a jövőben így a kezelés is személyre szabottabb lehet.

Az álmatlanság az egyik leggyakoribb probléma, amivel az emberek orvoshoz fordulnak. Leginkább az elégtelen és rossz minőségű alvást, az elalvási nehézséget és a gyakori megébredést nevezik meg tünetként. Az inszomnia miatt gyakori a distressz érzése, a szorongás, az ingerlékenység és a nappali teljesítmény csökkenése is. Teljesen érthető, ha kialvatlanul a fókuszálás, a koncentráció és a memória is zavart szenved. Az érdekes az, hogy az inszomniára jelenleg használatos módszerek némelyeknél beválnak, míg másoknál kevésbé. Ez a megfigyelés sarkallta arra a holland kutatókat, hogy alcsoportokat különböztessenek meg az inszomnián belül, a már létező akut - néhány napig vagy hétig tartó -, a krónikus - hónapokig vagy tovább tartó - felosztáson kívül.

Az inszomnia 5 típusa

A szakértők 4322 alvásproblémákkal küzdő önkéntes kitöltött kérdőívét elemezték, amellyel azokat a személyiségjegyeket mérték fel, amelyeket a tudósok az agyműködésben és az agyszerkezetben mutatkozó különbségekkel hoztak összefüggésbe.

A válaszok alapján az inszomnia öt típusát különböztették meg, és ezt az eredményt erősítették meg az öt évvel későbbi utánkövetésben is:

Erősen szorongó típus

Ebbe a csoportba azok tartoztak, akik magas pontszámot értek el a szorongásra, feszültségre, levertségre utaló személyiségjegyeknél.

Mérsékelten szorongó, de jutalomra érzékeny típus

Ehhez a csoporthoz sorolták azokat, akik fogékonyak tudtak maradni az örömteli érzelmekre.

Mérsékelten szorongó és jutalomra érzéketlen típus

Ez a típus nem igazán reagált az örömteli érzelmekre.

Enyhén szorongó, magas reakciókészségű típus

Ennél a csoportnál az inszomnia tüneteit erősen befolyásolta a környezet és az életesemények.

Enyhén szorongó, alacsony reakciókészségű típus

Ezen típus tüneteire nem hatottak a külső körülmények és életesemények.

A kutatók azt is megállapították, hogy az öt inszomniatípus különbözött a gyógyszeres kezelésre és a kognitív viselkedésterápiára adott válaszuk tekintetében is. Ezenkívül a depresszió kialakulásának kockázata is erősen eltért az egyes típusoknál.

Az álmatlanság okát kell kideríteni

Bármilyen alvászavarról, vagy alváshoz kapcsolódó problémáról van szó, elsősorban azt kell kideríteni, milyen okok vannak a háttérben. Az orvosi kivizsgálás során fény derülhet olyan alvásbetegségre vagy egyéb belgyógyászati, pszichiátriai, fül-orr-gégészeti, kardiológiai, pulmonológiai, urológiai eltérésekre, melyek kezelésével az álmatlanság is megszüntethető. Az álmatlanságot kiváltó okok felderítése után a kezelőorvos feladata annak meghatározása, hogy a kezelés a továbbiakban gyógyszeres vagy pszichoterápiás módszerek segítségével, esetleg a kettő kombinációjával történjen.

Forrás: femina.hu; Fotó: Pixabay

 

 

Sleepwell - 2023 május 25.
 

 

Hány órakor kellene elaludnunk? Hallgassunk a testünkre!

Alvászavarra utal, ha bármikor is fekszünk le, még lefekvés után egy órával is csak forgolódunk és képtelenek vagyunk elaludni illetve ha ez a probléma már több hete fennáll. Érdemes ilyenkor kicsit jobban odafigyelni testünk jelzéseire, mert mutatja, mi a teendő.

5 reggeli szokás, amelyek javítják az éjszakai pihenés minőségét

A napi ritmusunk az éjszakai alvásunk minőségét is jócskán befolyásolhatja.