+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Az éjszakai higiénia aranyszabályai

Érdekességek - Ilyen gyakran cseréljünk ágyneműt, pizsamát az egészségünk megőrzése érdekében! Hasznos tanácsok allergiában szenvedőknek a nyugodt éjszakákhoz.

Alvóruha

Az intimhigiéniával foglalkozó szakemberek szerint, akárcsak a napközben hordott ruháinkat, úgy a hálóruhánkat is érdemes gyakran cserélni. Igaz, hogy a pizsamát nem feltétlenül szükséges minden nap kimosni, de legalább kétnaponta ajánlott, nem csak az éjszakai izzadás miatt, hanem mert bőrünk természetes hámlása következtében a mikroorganizmusok melegágyává válhat.

Ágynemű

Az ágyneműnket hetente érdemes áthúzni és minden nap ügyelni arra, hogy beágyazás előtt jól átszellőztessük. Ki lehet rázni alaposan a párnákat, a takarókat, s ha nem vagyunk allergiásak a pollenekre, akkor napközben kis időre ki is tehetjük azokat, hogy jól átjárja őket a nap és a szél. Nagy melegben a párnahuzatot akár minden nap cserélhetjük, hiszen a fokozott verejtékezés miatt egy éjszaka alatt is átnedvesedhet, és az ember hajáról vagy például szájából könnyen kerülhetnek rá kórokozók akkor is, ha ügyel rá, hogy mindig tisztán, fürdés után bújjon csak be az ágyba.

Léteznek persze kivételes esetek, mikor gyakrabban válik szükségessé a csere és a mosás. Betegség esetén a beteg környezete is nagyobb törődést igényel, nem véletlen, hogy sokan akár naponta is lecserélik az ágyneműt. Ez különösen fontos, ha valaki lázzal, köhögéssel, tüsszögéssel és orrfolyással járó, fertőző betegségben szenved.

Ha allergiánk van…

Ha allergiánk van, érdemes pollenszűrős berendezést beszereltetni a hálószobába, de az is sokat segít, ha allergia szezonban inkább a légkondicionálót használjuk és nem nyitott ablak mellett alszunk. Az ágyneműt ne kint, szabad levegőn szárítsuk, hanem a lakásban, mert a kinti szárításnál a ruhanemű beszívja a polleneket és ez a tüneteink súlyosbodását okozza.

Az ágynemű mindig természetes anyagú legyen, a legjobb, ha 100 % pamut vagy lennel kevert pamut és mosásához hipoallergén mosószert és öblítőt használjunk!

Ezen kívül a hálószobát az allergiásoknak érdemes akár minden nap kiporszívózni, felmosni és amilyen gyakran csak szükséges, letörölgetni a port az ágykeretről, polcokról, éjjeliszekrényről és kiporszívózni a matracokat. Időnként bérelhetünk komolyabb takarítógépet, amely száraz vagy nedves gőzzel számolja fel a matracban megtelepedett poratkákat, szennyeződéseket.

 

Jean Orsolya - 2019 május 02.
 

 

7 módszer a járványhelyzet miatt kialakuló fásultság, alvászavar és kiégés-érzés leküzdésére

Egyre többen panaszkodnak a régóta tartó járvány miatti fásultságról, motiválatlanságról, ingerültségről és alvásproblémákról. Nem is csoda, hiszen a munka, a stressz ellenpólusának számító minőségi pihenés lehetetlenedett el már jó ideje: se szórakozni nem mehetünk, se a barátainkkal nem találkozhatunk és még utazni is tilos.

Kínzó fáradtság – Az óraátállítás az oka?

Múlt hétvégén ismét téli időszámításra tértünk át. Bár csak egy óráról van szó, ez a kicsinek tűnő módosítás is megzavarhatja a cirkadián ritmusunkat, ugyanakkor nagyon fontos tisztázni, hogy valóban csak erről van-e szó, vagy valami más áll állandó fáradtságunk háttérben.