+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Az alváshiány 5 csalhatatlan jele

Egészség - Ha ezeket a jeleket észleli, biztosan nem alszik eleget!

Az alváshiány népbetegségnek mondható, hazánkban minden ötödik embert érint. Pedig a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás kulcsfontosságú ahhoz, hogy egészségesek és fittek maradhassunk és a teljesítőképességünk is nagyban függ tőle! Mégis sokan úgy tekintenek az alvásra, mint időpocsékolásra, és amikor választani kell, inkább az alvás mennyiségéből csípnek le a munka vagy éppen a szórakozás javára.

Sokan cigarettával, kávéval, energiaitallal próbálják becsapni a szervezetüket és mindössze 5-6 órát alszanak. Mások sokat alszanak ugyan, ezért azt gondolják, kielégítő az alvásuk és nem figyelnek a figyelmeztető jelekre: álmosak, már reggel fáradtak, nem tudnak koncentrálni, egész nap ásítoznak.

A legújabb kutatások szerint az alváshiány, azon kívül, hogy megnöveli olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, mint a cukorbetegség, szív- és keringési betegségek, magas vérnyomás, sokkal súlyosabb következményekkel járhat, mint korábban gondolták: az agysejtek elhalását okozhatja. Amerikai kutatók egerekkel folytatott kísérletei szerint a hosszan tartó alváshiány bizonyos agysejtek 25 százalékának elhalásához vezet - írták a Pennsylvaniai Egyetem orvostudományi karának kutatói a The Journal of Neuroscience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Vegyük sorra, melyek az alváshiány egyértelmű jelei!

Idegesség, ingerlékenység

Ha az utóbbi időben úgy érzi, rosszabbul tűri a stresszt, nem biztos, hogy a nyomás nagyobb, az lehet az alváshiány tünete is. Ha kialvatlan, sokkal nehezebben viseli a hétköznapi terheket és kihívásokat, és a tűréshatára is sokkal alacsonyabb lesz. Mindez összefügg azzal, hogy a kevés alvás következtében  az agy, így az idegrendszer sem tud regenerálódni.

Állandó éhség és evéskényszer

Az étvágyat befolyásoló hormonok termelődése és szintje alvás közben változik. Ha nem alszunk eleget, felborul az egyensúly és ezeknek a hormonoknak a szintje ingadozni fog, amelynek egyenes következménye az állandó éhségérzet. A kialvatlan embereknek magasabb az éhséget jelző hormonszintje, és alacsonyabb a jóllakottságért felelős. Az agy kialvatlan állapotban kevésbé képes felhasználni a cukrot, így azt jelzi, hogy további kalóriabevitel szükséges. A kutatások közvetlen kapcsolatot mutattak ki az elhízottság és a kialvatlanság között. Az alváshiányos embereknek kétszer akkora esélyük van az elhízásra, mint a normális alvási szokásokkal bíróknak. A kialvatlanság jelentős idegi megterhelést is jelent, amit rágással próbálunk kompenzálni, köztudott ugyanis, hogy a folyamatos rágás nyugtatja az idegeket (többek között ezzel is magyarázható a stresszevés is).

Memóriazavar

Ha sokszor tapasztalja, hogy képtelen megjegyezni dolgokat, mindent fel kell írnia, mert egyszerűen minden kimegy a fejéből, elfelejt találkozókat, fontos eseményeket, lehet, hogy az alváshiány egyik jelét tapasztalja magán. Ha túl keveset alszik, vagy gyakran felébred éjszaka, túl kevés időt tölt a mélyalvási szakaszban. A mélyalvásban töltött alvásidő szoros kapcsolatban van a memória felfrissülésével. A kevesebb alvás meg is szakíthatja az idegsejtek közti kapcsolatokat, ezzel roncsolva a memóriát.  Az alvás mély, azaz REM szakaszában történik az érzelmileg felkavaró élmények feldolgozása is. Ha huzamosabb ideig nem tudja kipihenni magát, az hosszútávon növeli az Alzheimer-kór vagy más idegrendszeri megbetegedések kockázatát is.

A koncentrációs képesség romlása

A krónikus alváshiány bizonyítottan visszafordíthatatlan károsodásokat okoz az agyban, és az agysejtek pusztulásához is vezet. Különösen azok a neuronok vannak veszélyben, melyek a figyelemmel és a tanulási képességekkel foglalkoznak. Alváshiány hatására a motorikus reakciók is rosszabbodnak, a koordináció és a koncentrációs képesség romlik. Minél súlyosabb mértékű az alváshiány, annál ügyetlenebbek leszünk. Egy kutatás szerint, amelyet az Oxford Egyetemen végeztek, az agy zsugorodásának mértéke is összefügg az alváshiánnyal. Az már korábban is ismert volt, hogy az agy zsugorodásának mértéke a fizikai aktivitástól, a vérnyomástól és a koleszterin szintjétől is függ, de most már azt is tudjuk, hogy az alvás - illetve annak hiánya- is jelentős szerepet játszik az agy méretének csökkenésében.

Ügyetlenség

Kutatások szerint egy átvirrasztott éjszaka után a mozgáskoordináció pont olyan szintű, mint azoké, akik éppen a detoxikálóból jönnek. Ha alváshiányban szenved, nehezére esik megformálni a szavakat, így az elmosódott, halk beszéd, a monoton hangszín is a kialvatlanság jelei lehetnek. Nehezen tudja megfogni és kézben tartani a kisebb tárgyakat, és bizonytalanabbul áll a lábán.
Ilyen állapotban az agy nyelvi készségekért felelős centruma is blokkolódik, bár a beszédközpont még működik. A reakcióidő is hosszabbá válik, és a kutatások szerint a lassulás előbb következik be, mint a pontosság elvesztése.

Jean Orsolya - 2018 március 22.
 

 

Reggel gyakran ébred kiszáradt szájjal és fejfájással? Alvási apnoe is lehet az oka!

Az alvás alatti légzészavart nem szabad félvállról venni, kezelés nélkül ugyanis több súlyos betegséggel is összefüggésbe hozható.

Ezért ne az altatóhoz nyúljunk azonnal!

Amit mindenképpen mérlegelni kell, ha altatót kezdünk szedni!