+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Alvásprobléma kezelése gyógyszermentesen

Egészség - Bizonyos esetekben, például, ha nem szervi okok, betegség áll a háttérben, az alvásprobléma életmód váltással és alternatív módszerekkel, gyógyszermentesen is orvosolható. Ezek a leghatékonyabb módszerek!

Miért fontos a jó alvás?

A szervezetünk alvás közben regenerálódik, agyunk is ekkor dolgozza fel a beérkezett információkat. A tobozmirigyünkben termelődő hormon, a melatonin segít ebben. A melatoninról viszont tudni kell, hogy csak teljes sötétségben termelődik, a fény (a természetes és a mesterséges egyaránt) megakadályozza a termelődését. Így például kifejezetten ártunk magunknak azzal, ha egy apró fényforrást égve hagyunk a hálószobában, és nagyon káros a tévé villogására is elaludni. Az éjszakai műszak, a váltott műszak is radikálisan csökkenti a melatonin termelődését.

A krónikus alváshiánynak nagyon komoly, hosszú távú egészségügyi következményei is vannak: megnő a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás kockázata, sőt, vannak szakemberek, akik a daganatos megbetegedésekkel is összefüggésbe hozzák a melatoninhiányt.

A melatonin szintet életkorunk is befolyásolja, gyerekkorban magasabb, mint felnőttkorban, idősebb korban pedig csökkenni kezd: ez lehet az egyik oka az olyan gyakori időskori alvásproblémáknak is.

Életmód tanácsok rossz alvóknak

Az alábbi tanácsok segítenek, hogy kis változtatásokkal javulás legyen elérhető az alvás minőségében és/vagy mennyiségében.

  • Mindig azonos időben feküdjünk le és keljünk fel! Ha így teszünk, egy idő után akár már óra nélkül is felébredünk nagyjából ugyanabban az időpontban és este mindig ugyanakkor kezdünk elálmosodni. Ha ezt érezzük, ne halogassuk a lefekvést, bújjunk ágyba mielőbb!
  • Kísérletezzük ki, mikor tudunk legkönnyebben elaludni, és azt tartsuk is be! Ahogy a kisbabáknál, a felnőtteknél is vannak álmos és éber periódusok. Ha elszalasztjuk az álmos periódust, meg kell várni a következőt, és akár 1-1,5 óráig is álmatlanul forgolódunk majd.
  • Az optimális melatonintermelés érdekében tökéletesen sötétítsük el a hálószobát vagy használjunk alvómaszkot!
  • Figyeljünk oda a kényelmes fekhelyre, a megfelelő minőségű matracra! A rossz matrac akár krónikus hátfájáshoz is vezethet. Általában a keményebb, de rugalmas ágybetét az ideális. Az ágyneműnk és a pizsamánk is legyen puha, természetes anyagú, ami jól szellőzik!
  • A rendszeres testmozgás a szabadban segít az elalvásban. De nem csak a mozgás miatt van ez így, hanem azért is, mert ha napközben több természetes fény éri az embert, az szintén megkönnyíti az elalvást. Már napi 30 perc séta is sokat számít!
  • A hálószobát szellőztessük ki lefekvés előtt! A friss, oxigéndús levegő és a megfelelő (kicsit hűvösebb) hőmérséklet is segít, hogy jobban aludjunk.
  • Este már ne terheljük le az emésztőrendszerünket, inkább csak egy könnyű vacsorát fogyasszunk! Üres, korgó gyomorral azonban soha ne feküdjünk le!
  • Este már semmiképpen ne igyunkélénkítő hatású teát, kávét! Vannak, akik megérzik a napközben fogyasztott kávét is, ha érzékenyek vagyunk erre, váltsunk koffeinmentes kávéra!
  • Este ne fogyasszunk alkoholt, és ne cigarettázzunk! Az alkohol erősen vízhajtó hatású, a cigaretta pedig megterheli a méregtelenítő szerveket és felprögető hatással is bír.
  • Lefekvés előtt már ne használjuk a számítógépet, és ne nyomkodjuk az okos telefonunkat. A hálószobában ezeknek a készülékeknek nincs helye! A képernyő éles, fehéres-kékes fénye gátolja a melatonin termelődését, összezavarja a bioritmust, fokozza az éberséget.
  • Relaxáljunk! Sokszor az elménk pörög, és ezért nem tudunk elaludni, holott a testünk fáradt. Tanuljunk meg relaxálni! Van olyan jóga póz is (nyúl-póz), ami szintén segít megemelni a melatonin-szintet és ezáltal segít, hogy könnyebb legyen az elalvás.
  • Talpreflexológiás állapotfelméréssel fény derülhet olyan problémára, amely az alvási nehézségeinket okozza és ha nincs szervi elváltozás, betegség, ami orvosi kezelést igényelne, akkor reflexológiás masszázzsal, akupunktúrával is javítható az alvásminőség.

Gyógynövények alvásproblémákra

Az alvásnak öt szakasza van: 1. szendergés, 2. felületes alvás, 3. középmély alvás, 4. mély alvás, 5. REM fázis. A rossz alvók közül sokan nem szeretnének tablettát szedni, és ebben igazuk is van.  Az eddig ismert és használt altatószerek ugyanis sem a mélyalvási szakaszt, sem a REM-fázist nem tudják meghosszabbítani, és nem képesek megjavítani a sérült alvási struktúrát. A hagyományos altatók általában csak a 2. fázist, a felületes alvási szakaszt nyújtják meg.

A népgyógyászatban mindig is használtak gyógynövényeket a különféle alvászavarokra. Ezek általában nyugtató növények, a belőlük készült gyógyteát este, lefekvés előtt kell langyosan elkortyolgatni. Ezeket a teák azoknak ajánljottak, akik természetes módon szeretnék visszanyerni éjszakai nyugalmukat.
 
Citromfű

A legenyhébb nyugtató-altatószer a citromfű, ezt akár kismamák is fogyaszthatják. Hatása enyhe, kíméletes.

Orbáncfű

Az orbáncfüvet szintén hangulatjavító, stresszoldó szerként használják, de a nyugodt alváshoz is hozzásegít. Fontos tudni róla, hogy 6 hét után szünetet kell tartani a fogyasztásában.

Macskagyökér teakeverék

A macskagyökér teakeverék - Gyuri bácsi, a füvesember által kifejlesztett keverék- az alvásproblémákkal küszködők számára lett kifejlesztve, macskagyökeret, komlót, citromfüvet, orbáncfüvet, fekete ribizli levelet tartalmaz, vagyis összetevői között több nyugtató-altató hatású gyógynövényt is találunk, melyek egymás hatását erősítik.

Forrás: A gyógyteákra vonatkozó információk forrása a gyorgytea.hu.

 

Jean Orsolya - 2019 június 17.
 

 

Az egyetemisták kétharmada alváshiánnyal, rossz alvásminőséggel küzd

Az új kutatások szerint a mai diákok nincsenek túl jól. Egy friss tanulmány eredményei bizonyították, hogy az egyetemisták körülbelül kétharmada rossz alvásminőséget tapasztal, ami befolyásolja a tanulmányi teljesítményüket, miközben mentális egészségügyi problémák kialakulásához vezethet.

4 hatékony illóolaj, ami segíti az elalvást

Az illóolajok hatékony, természetes nyugtatóként szolgálhatnak, hogyha a megfelelő módszerrel használják őket. A gyógynövények illóolaja sokat segíthet alvászavar, stressz esetén párologtatóba csepegtetve és más formában is.