+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Az egyetemisták kétharmada alváshiánnyal, rossz alvásminőséggel küzd

Egészség - Az új kutatások szerint a mai diákok nincsenek túl jól. Egy friss tanulmány eredményei bizonyították, hogy az egyetemisták körülbelül kétharmada rossz alvásminőséget tapasztal, ami befolyásolja a tanulmányi teljesítményüket, miközben mentális egészségügyi problémák kialakulásához vezethet.

Az Annals of Human Biology című folyóiratban publikált, új tanulmányban a szakemberek összesen 1113 főiskolai korú, 16 és 25 év közötti, egyetemi nappali tagozatos hallgatóval beszélgettek: kiderült, hogy a kétharmaduk rossz alvásminőséggel küzd.

A résztvevőket alvásminőségükről, az esetleges alvászavaraikról és a társadalmi-gazdasági állapotukról kérdezték, miközben a testtömeg-indexüket (BMI) is megmérték.

A kapott adatok azt mutatták, hogy a depressziós tünetekről beszámoló diákok csaknem négyszer nagyobb valószínűséggel beszéltek arról is, hogy „rosszul alszanak". Mindez viszont számos egészségügyi szövődményhez vezethet, és ronthatja a tanulók tanulmányi teljesítményét. Az alvászavarok különösen károsak az egyetemisták számára, mivel számos negatív hatással járnak az egyetemi életre nézve – mondta Dr. Paulo Rodrigues, a brazil Mato Grosso Szövetségi Egyetem Táplálkozástudományi Karának munkatársa, a tanulmány vezető szerzője a ZME Science online tudományos portálnak. – Ezek közé tartozik a figyelem és az észlelés hiánya, a magas hiányzási arány, és néha a képzésről való lemorzsolódás. A szakemberek szerint a tanulmány megállapításai riadalmat kelthetnek amiatt, hogy az egyetemi élethez kapcsolódó stressztényezők, mint például a felvett tárgyak magas száma, a vizsgaidőszak vagy a néhány órás alvási periódusok fokozott kockázatot jelenthetnek a diákok számára az alvászavarok kialakulása tekintetében.

Az ilyen rendellenességek viszont valódi veszéllyel járhatnak a tanulmányi teljesítményre és általános egészségi állapotra nézve. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy az egyetemeknek kell lépéseket tenniük a diákjaik egészséges alvási szokásainak előmozdítása érdekében, és tovább is kell gondolniuk a feladataikat a diákok mentális egészségének megőrzése érdekében.

Forrás: origo.hu

Sleepwell - 2021 december 16.
 

 

Kínzó fáradtság – Az óraátállítás az oka?

Múlt hétvégén ismét téli időszámításra tértünk át. Bár csak egy óráról van szó, ez a kicsinek tűnő módosítás is megzavarhatja a cirkadián ritmusunkat, ugyanakkor nagyon fontos tisztázni, hogy valóban csak erről van-e szó, vagy valami más áll állandó fáradtságunk háttérben.

Kiadták a riasztást: erre most rengeteg szülőnek kell figyelnie, a gyerekek egészsége a tét

A Magyar Alvás Szövetség azonnali cselekvésre szólítja fel a szülőket, a pedagógusokat az elektronikus médiát használó gyerekek és serdülők egészségének védelme érdekében.