Míg a rendszeres testmozgás, illetve egyes tápanyagok, vitaminok, gyógyító hatóanyagok tudatos bevitele csökkenti a stressz érzését és mellékhatásait, mások kifejezetten rontják az állapotot, erősítik a szorongással járó tüneteket, emelik a pulzusszámot, fokozzák az alvászavarokat. Ezeket jobb kerülni, különösen a nagy megterheléssel járó időszakokban.
Cukros ételek és italok
A hozzáadott cukor az általános szorongást erősíti a vércukorszint hullámzása révén, hangulatromlás, ingerlékenység léphet fel. A süteményektől kezdve a reggeli gabonapelyheken át az energiaitalokig számos ételben kiugróan magas a cukormennyiség. Bár a gyümölcsökben levő rostok és vitaminok szükségesek a szervezetnek, a rost nélküli gyümölcslevek a cukros italokhoz hasonlóan hirtelen vércukorszint-ingadozáshoz vezetnek. A gyorsan emelkedő és leeső szint fokozza a stresszt és a szorongásos tüneteket.
Diétás italok
A diétás italok sem jó választások a szorongásra hajlamosaknak. Korábban kimutatták, hogy miután a szervezet az ízérzékelés után várt cukrot nem kapja meg, étvágynövelő hatással bírnak. Az aszpartámot pedig kapcsolatba hozták az ingerlékenység, az álmatlanság és a kortizolszint emelkedésével, így a depresszió kockázatát is megnöveli. A koffeintartalom ugyancsak erősíti a szívritmust és a stresszt.
Szószok, ketchupok
A szószok, ketchupok általában magas cukortartalommal bírnak, a light változatok pedig tele vannak mesterséges édesítőszerekkel, így a már említett aszpartámmal készülnek, így mindegyik erősítheti a szorongásos panaszokat, valamint az emésztésnek sem tesznek jót. A házi salsa, ketchup és zöldségmártás a jó választás helyettük.
Kávé
Napi két-három csésze kávé számos előnnyel bírhat, ám a koffeintartalommal számolni kell annak, aki szorongásra hajlamos, és későn fogyasztva az alvásminőséget is megzavarhatja. Nem árt tudni, hogy a függők számára a hirtelen koffeinmegvonás is hangulatromlással járhat. A cukorral ízesítés sem javasolt.
Transzzsírokban gazdag élelmiszerek
A magas transzzsírtartalmú és hidrogénezett olajokkal készülő ételek is kerülendők, ám a legtöbb feldolgozott élelmiszerben, készételben ott vannak, de még a desszertekben, kekszekben is. Kutatások szerint ez is növelheti a stressz és szorongás hatását, míg az omega-3 zsírsavak éppen enyhítik a tüneteket, így a halak, a diófélék javasoltak.
Alkohol
Alkoholból már egy kis mennyiség is képes megzavarni az alvásminőséget és megnövelni a pulzust. Cukortartalma a vércukorszintet emeli, hangulatzavarokat generál, erősítheti a szorongásos tüneteket. A mértékletesség fontos, egy pohár italnál több nem javasolt.
Fehér lisztes pékáru
A fehér lisztekből készült pékáruk és kenyerek egyszerű szénhidrátban gazdagok, és ugyancsak ugrásszerűen emelik meg a vércukorszintet, majd az hirtelen is esik vissza. A teljes kiőrlésű változatok hasznosabbak, mivel kisebb kiingást eredményeznek.
Forrás: Femina; Fotó: Pixabay/Pexels