+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Aludjunk, hogy zsírt égessünk!

Érdekességek - Így segít az alvás az álomalak elérésében

A Columbia Egyetem kutatásából kiderült, hogy az ideális alak eléréséhez minden nap legalább 7 órát kell aludni. Azok, akik ennél kevesebbet alszanak, hajlamosabbak lesznek a hízásra, ráadásul nehezebben is tudnak fogyni. Az izzasztó edzések és a diéta mellett a megfelelő mennyiségű és minőségi alvás is kulcsfontosságú, ha fogyni szeretnénk. Elmagyarázzuk, miért!

Fáradtság ellen nassolunk

Minél tovább vagyunk ébren, annál valószínűbb, hogy több kalóriát veszünk magunkhoz, mint amennyire valójában szükségünk lenne. A fáradtságot ugyanis sokszor nassolással próbáljuk elnyomni, ez pedig hetente akár 1 kg hízást is eredményezhet (legalábbis ezt állítják a Pennsylvania Egyetem kutatói). A hét napos megfigyelés során azt találták, hogy azon a résztvevők, akik sokáig fent maradtak, éjjel 11 és hajnal 4 óra között átlagosan 550 kalóriát vittek be a szervezetükbe.

Kiadós alvást követően zsírégető üzemmódba kapcsol a szervezet

Pihentető alvás után nemcsak tele leszünk energiával, de a szervezetünk ráadásként beindítja a kalóriaégetést, még akkor is, ha nem kezdjük aktívan a napot. Egy kutatás során megállapították, hogy a normál alvóknak az alapanyagcseréjük több mint 5%-kal magasabb volt, mint azon résztvevőké, akik kevesebb időt szántak az esti pihenésre. Étkezések után pedig 20%-kal több kalóriát használtak fel, mint azok, akik az éjszakát nem fordították elegendő alvásra.

Nincs zsírégetés alvás nélkül

Ha nem alszunk annyit, amennyire a szervezetünknek szüksége van, hiába diétázunk, nem hozza meg a kívánt eredményt. A Chicago Egyetem legfrissebb kutatása során összehasonlították a fogyás mértékét azoknál, akik 8 és fél órát aludtak éjszakánként, és azoknál, akik csak 5 és felet. Mindkét csoport ugyanannyit, azaz 1450 kalóriát evett naponta. Átlagosan mindannyian 3 kilót fogytak, azonban a leadott súlynak a fele zsír volt a jól alvóknál, míg a fáradtabb résztvevők a lerakodott zsírnak csak a negyedétől szabadultak meg.

A kevés alvás túlevést eredményezhet

Az agyi funkciók egészen másként működnek, ha nem alszunk eleget. A harvardi kutatók különböző agyi vizsgálatokat folytattak azoknál, akik egész nap kialvatlansággal küzdöttek és vizsgálták az agy jelzéseit a kalóriában dús ételekre. Azt találták, hogy sokkal kevésbé tudják korlátozni a túlevést a fáradt emberek. Egy másik kutatás is megerősítette az eredményeiket, mivel a Columbia Egyetem kutatói szerint is eltérően reagálnak az emberek az ételre, attól függően, hogy mennyire kipihentek.  Ha nem alszunk eleget, inkább egészségtelen ételeket választunk a wellness táplálékok helyett, és hajlamosabbak leszünk a gyorséttermek és a csokiautomata felé venni az irányt.

 

Sleepwell - 2023 május 02.
 

 

Ezért fontos, hogy gyermeke mindig időben feküdjön le!

Ha gyakran rosszul alszik gyermeke, éjszaka többször felébred, este nehezen alszik el, lehet, hogy az alvási szokásaival vagy éppen azok hiányával van a gond. Végigvettük, mi minden állhat az alvással kapcsolatos problémák hátterében!

Ezért jó, ha együtt alszik anya és a baba!

Számtalan kutatás igazolja, hogy a baba és az anya számára is kifejezetten előnyös az együttalvás. Lássuk, mit mond Dr. James J. McKenna Ph.D, a téma szakértőjé és kutatója!