+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

A leggyakoribb gyermekkori alvásproblémák

Egészség - A legtipikusabb alvásproblémák gyermekkorban és egy különös alvászavar: a pavor nocturnus. Mit kell tudni az éjszakai felriadásról és mikor kell orvoshoz fordulni vele?

Az alvászavarok bármelyik életkorban megjelenhetnek, már egészen kicsi gyerekeknél is. Az alváshiány a felnőtteknél is súlyos problémákat okozhat, de a fejlődésben lévő szervezetben még veszélyesebb következményekkel járhat! Mivel a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hosszú távon komoly betegségek kialakulásához vezethet, nem szabad félvállról venni.

Alvásproblémák 3 éves kor alatt

Az egyik leggyakoribb kérdés, amit egy újszülöttel kapcsolatban feltesznek az anyukának, hogy jó alvó-e a baba. Igaz, hogy vannak nyugodtabb vérmérsékletű és izgágább babák, de az mindegyikükre igaz, hogy az idegrendszerük rendkívül érzékeny, és a sok alvással védekeznek a túl sok ingerrel szemben. Mint ahogy a felnőtteknél, úgy a piciknél is vannak különbségek temperamentumban: van, aki türelmetlenebb és izgága, minden apró zörejre felriad, mások nyugodtak és még akár hangos zajok közepette is képesek mélyen aludni. Tudomásul kell vennünk, ha a mi kicsikénk nyűgösebb, elevenebb alaptermészetű.

A nagyon piciknél általában az alapvető testi szükségletek kielégítése elegendő a nyugodt alváshoz: ha rendesen szopik a baba, nem hasfájós, tiszta a pelusa és érzi az anya közelségét, valószínűleg az alvással sincs gond.

Ha nagyon sokat sír a baba és nem az életkorának megfelelő az alvásmintázata – töredezett, azaz gyakran megébred, nagyon keveset alszik egyszerre-, érdemes utánajárni, mi okozhatja a problémát. Első körben a szervi problémák kizárása a cél, s ha ez megtörtént, érdemes megvizsgálni, hogy elegendő-e az anyatej számára, nem nyel-e sok levegőt szopizás közben és nem a puffadás okozza-e a diszkomfort-érzetét.

Később a kibújó fogacskák miatt megduzzadt és fájdalmassá vált íny gátolhatja a baba nyugodt alvását és rendszerint a fejlődési ugrások – például amikor kúszni-mászni kezd- is kihatnak a pihenésére.
8-9 hónapos kor tájékán alvásproblémát okozhat a szeparációs szorongás megjelenése. A babák nem mernek elaludni az anyától való elszakadás miatt még akkor sem, ha már nagyon álmosak. Ha pedig sikerül álomba szenderülniük, akkor is gyakran sírva ébrednek.

Ahogy cseperedik a kicsi, minden változással - például a közösségbe kerüléssel- megjelenhetnek újra az alvásproblémák, ám ezek általában nem alvászavarok, hanem életkori sajátosságnak tekinthető jelenségek.

A gyermekkori alvászavarok lehetséges okai

Az esetek többségében szerencsére nem alvászavarról van szó, hanem alvásproblémáról. Míg az előbbi komolyabb kivizsgálást, kezelést és terápiát igényel, addig az utóbbi esetében néha az is elég a kellemetlen tünetek enyhítéséhez, ha változtatunk pár rossz szokáson.

Genetikai tényezők

Sajnos a veleszületett tulajdonságokon lehet a legkevésbé változtatni. Egyszerűen vannak olyan gyerekek, akik rossz alvók. Szerencsére ezt később akár ki is nőheti a gyerek.

Környezeti hatások, pszichés okok

Felnőttként is megtapasztaljuk, hogy ha nagy nyomás nehezedik ránk a munkahelyünkön,vagy párkapcsolati problémáink vannak, bizony rosszul alszunk, annak ellenére, hogy rettentően fáradtnak érezzük magunkat. Nehezen alszunk el, csak forgolódunk az ágyban, miközben a problémáink járnak a fejünkben, s ha nagy nehezen el is alszunk, alvásunk felszínes lesz vagy rémálmok gyötörnek bennünket. A gyerekeknek ugyanígy megvannak a maguk félelmei, problémái, melyek nem hagyják őket nyugodtan aludni.
A gyerekeket nagyon megviseli, ha a megszokott életük valami miatt felborul: ha a szüleik válnak, valamelyik, szeretett nagyszülő megbetegszik, vagy költözik a család. Olyankor elveszítik biztonságérzetüket és ez kihat az éjszakáikra is. Nagyon sokat segíthetünk a kicsiknek rendszeres meséléssel, beszélgetésekkel, és azzal, ha meghallgatjuk a félelmeiket.

Rossz szokások

Vannak bizonyos rossz szokások, melyeket a gyerekek a felnőttektől tanulnak, és megnehezíti az elalvást és a nyugodt pihenést egyaránt. Ha a családnak nincs igazi napirendje, a biológiai óra nem tud megfelelően működni, de ugyanígy gondot okozhat az egészségtelen életmód – a nehéz vagy cukros ételek mértéktelen fogyasztása, a rendszeres mozgás hiánya – vagy a túlzásba vitt tévézés, számítógépezés.

Betegségek

A gyerekek majdnem 10 százaléka horkol bizonyos esetekben. Okozhatja krónikus megfázás, megnagyobbodott mandulák, allergia vagy elhízás. Ha azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk rendszeresen horkol, már reggel fáradt, koncentrációs nehézségei vannak, romlik a teljesítménye, mindenképpen forduljunk szakemberhez!

Éjszakai felriadás

Ritkán, de előfordulhat, hogy a gyermek egy különleges alvászavarral – az ún. pavor nocturnus-szal - küzd, ami a paraszomniák csoportjába tartozik, és amelyre az alvás folyamatának minőségi zavarai jellemzőek. A gyermek minden ok nélkül hirtelen felriad az éjszaka közepén, és sikít, sír, összefüggéstelenül beszél, olyan heves testi tüneteket produkál, mint a hirtelen izzadás, légszomj, a levegő kapkodása, remegés. A rohamnak akkor lesz vége, amikor a gyermek hirtelen "eszméletéhez tér" és semmire nem emlékszik a történekből. Kialakulásának körülményei még mai napig nem tisztázottak. Nagyon fontos, hogy ha ez rendszeresen előfordul, szakemberhez vigyük a gyermeket, hogy a komolyabb betegségek – epilepszia, idegrendszeri elváltozás, apnoe- illetve a pszichés problémák is kizárásra kerüljenek.

 

 

 

Sleepwell - 2020 augusztus 27.
 

 

Önnek megfelelő az alvása? Biztos benne!?

Aluszékony? Napközben nincs energiája és állandóan fáradtnak érzi magát? Lehet, hogy alvászavar okozza a problémáit! Ezek azok a tünetek, amelyekkel érdemes orvoshoz fordulni!

Ezek az alváshiány negatív hatásai!

A statisztikák szerint az emberek csaknem harmada szenved alvászavarban, de alváshiánya ennél jóval többnek van! Pedig az alváshiány nagyon alattomos, mert hosszú távon az egészségünket teljes alááshatja.