+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

A kamaszok és az alvás

Egészség - Minden, amit a kamaszok alvásáról tudni érdemes!

A kamaszok alvásigénye

Alváskutatók szerint egy átlagos tinédzsernek minimum 9 óra alvásra lenne szüksége. Míg egy felnőtt viszonylag kipihenten ébred fel reggel 7-kor, addig egy kamasz számára ez az időpont teljesen alkalmatlan arra, hogy frissen és üdén keljen ki az ágyból.

A tinik alvási szokásai egyébként is eltérnek a gyermekkori és felnőttkori mintázattól, mert míg kisgyerekként már 8-9 körül ágyban vannak, és reggel viszonylag hamar felébrednek maguktól, addig kamaszkorba érve inkább a későn fekvést és későn kelést preferálják. Ezzel a nyári szünetben nincs is gond, de iskolaidőben annál több problémát és kialvatlan, nyűgös napot okoz.

Miért fontos, hogy kialudja magát?

Számos kutatás bizonyítja, hogy a túlsúly, a gyerekkori szívbetegségek (szívritmuszavar, magas vérnyomás) a cukorbetegség, valamint a depresszió is összefüggésbe hozható a tartós kialvatlansággal. A National Health Institute kutatásai szerint a kialvatlan emberek agyában az éhségközpont bekapcsolt állapotban marad, nagyobb mértékű éhséget és folyamatos eszegetést kiváltva ezzel.

A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás gátolja az agy hatékony munkáját is, a kialvatlan ember kevésbé képes koncentrálni, problémát megoldani és a kreativitási mutatók is drasztikusan romlanak, ha valaki nem aludt eleget és fáradtan ül be az iskolapadba.

A kevés alvás a társas kapcsolatokra is rossz hatással van, hiszen a kialvatlan ember mogorvább, ingerültebb és pesszimistábban látja a világot, mint kipihent társai.

Ezen kívül az agy az alvási szakaszban regenerálódik és dolgozza fel, kapcsolja össze egymással az információkat, a minket ért benyomásokat és az érzéseinket. Ilyenkor törli a felesleges adatokat és építi be a gyakran ismételt információkat a hosszú távú memóriába.

Ne a koffein legyen a megoldás!

Német kutatók 2012-ben végzett vizsgálata szerint a kialvatlan emberek sokkal több alkoholt és koffeintartalmú italt fogyasztanak, mint kipihent társaik. A kávénak, energiaitaloknak illetve magának a koffeinnek nagyon rossz hatása van az alvásra: nemcsak a szívizomzatot terheli meg, de akár 9-12 órán keresztül is jelen van a szervezetben és kifejti hatását. Minél több koffeintartalmú italt fogyaszt valaki, annál biztosabban kijelenthető, hogy nem megfelelő minőségű és mennyiségű lesz az alvása és indokolatlan sokknak teszi ki a szervezetét.
Ennél már csak az alkohol rosszabb, amely nem csak szárítja, dehidratálttá teszi a szervezetet, de töredezett és felületes alváshoz vezet, ami szintén ront az alvás minőségén.

Így javítsunk alvásunk minőségén!

  • Legyen napirendünk! Ügyeljünk rá, hogy minden nap nagyjából ugyanabban az időben ágyba kerüljünk!
  • Az ágyba ne vigyük be az okostelefont, laptopot, a közösségi oldalakon való jelenlétet intézzük el már hamarabb! Ezekből a készülékekből ugyanis az alvást megnehezítő kék fény sugárzik, ami az elalvást segítő melatonin hormon termelődését akadályozza.
  • Délután 3 óra után már ne igyunk kávét vagy más koffeintartalmú italt!
  • Sportoljunk és tartózkodjunk minden nap legalább egy órát a friss levegőn! Arra azért figyeljünk, hogy ne este, hanem lehetőleg napközben mozogjunk, hogy az edzést követő felpörgés lecsenghessen, mire elérkezik az alvásidő.
  • Iktassunk ki minden zavaró fényt és zajforrást a hálószobából!

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2019 július 15.
 

 

Mit tegyünk, ha alvajáró a gyermekünk?

Az alvajárás lehetséges okai és kezelése

Kiadták a riasztást: erre most rengeteg szülőnek kell figyelnie, a gyerekek egészsége a tét

A Magyar Alvás Szövetség azonnali cselekvésre szólítja fel a szülőket, a pedagógusokat az elektronikus médiát használó gyerekek és serdülők egészségének védelme érdekében.