+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

8 természetes alvássegítő praktika kicsiknek és nagyoknak

Egészség - Mennyi egy egészséges kisgyerek alvásigénye? Miért nem tud elaludni? Összegyűjtöttünk pár természetes módszert, hogy az elalvás könnyen menjen!

Ha gyermekünk rendszeresen nem tudja kialudni magát, rossz lesz az általános közérzete, fáradttá, kedvetlenné, nyűgössé válik, ráadásul az immunrendszere sem tud hatékonyan működni, ezért fogékonyabb lesz a betegségekre is és a testsúlya is növekedhet – összefüggés van ugyanis a gyermekkori elhízás és a nem elegendő alvásidőtartam között-. Ő maga sem tudja, miért érzi magát rosszabbul, miért nincs semmihez sem kedve. Iskolás gyerekeknél pedig az alváshiány dekoncentráltságot, romló teljesítményt okozhat.

Mennyi alvás szükséges a gyerekeknek?

Általánosan az alábbi értékek tekinthetők kiindulási alapnak, de eltérések természetesen lehetnek, hiszen az alvásigény nagyban függ a gyermek habitusától, szokásaitól – például, hogy mennyit mozog, sportol-:


- Újszülött (0-2 hónap): 12-18 óra
- Csecsemő (3-11 hónap): 14-15 óra
- Kisgyermek (1-3 év): 12-14 óra
- Óvodás (3-5 év): 11-13 óra
- Kisiskolás (6-10 év): 10-11 óra
- Tinédzser (10-17 év): 8,5-9,25 óra
- Felnőtt: 7-9 óra

Az alvás mennyisége mellett nem mindegy az sem, hogy a pihenés mennyire intenzív vagy éppen felületes, vagyis a minőség is számít! Szülőként a mi feladatunk, hogy kialakítsuk gyermekünk helyes alvási szokásait, ez ugyanis kihat a teljes jelenlegi életére, fejlődésére és a későbbiekben a felnőttkori életére is.

8 természetes alvássegítő praktika

  1. Vannak olyan gyógyteák – citromfű, levendula, kamilla-, melyek már egészen pici kortól adhatók. Ezek nyugtatnak, ellazítanak, úgyhogy elalvás előtt érdemes adni egy csészényit, lehetőleg cukor hozzáadása nélkül.
  2. A meggylé a benne lévő triptofán tartalmának köszönhetően elűzi az álmatlanságot, ezért esténként érdemes adni a gyereknek 1 pohárral.
  3. Ugyancsak alvássegítő a banán, melynek magnézium és kálium tartalma segít ellazítani az izmokat, ráadásul növeli a szervezetben a szerotonin szintet, ami kiegyensúlyozottság érzetet ad.
  4. A sajt is nyugtatólag hat a kicsikre, mégpedig a benne található kalcium miatt, melynek hiánya nyugtalanságot, éberséget okozhat. Vacsorához érdemes egy darabkát adni gyermekünknek belőle!
  5. A dió és a mandula ugyancsak kiváló magnézium-forrás - ennek az ásványi anyagnak a hiánya idegességet okozhat-, ezt megelőzendő elrágcsálhat a gyerek pár szem magvat is elalvás előtt.
  6. Néhány csepp nyugtató hatású illóolaj a párologtatóba ugyancsak segít gyermekünknek az ellazulásban. Arra figyeljünk, hogy az illat ne legyen zavaró, túl intenzív, mert akkor ellenkező hatást érünk el. A levendula, a citromfű, a narancs, a kamilla és a bergamott illata jó szolgálatot tesz az altatásnál.
  7. Ha nyugodt éjszakát szeretnénk, este már ne adjunk gyermekünknek koffein- vagy csokoládé tartalmú ételetek és italokat! A kóla kifejezetten tiltólistás és a magas cukor- és zsírtartalmú ételek is!
  8. A megfelelő mennyiségű mozgás a friss levegőn szintén nélkülözhetetlen a jó alváshoz! Figyeljünk oda, hogy gyermekünk minél többet legyen kint a szabadban és nagyokat játsszon, szaladgáljon, így estére garantáltan elfárad és sokkal könnyebben el fog tudni aludni.

 

Jean Orsolya - 2020 március 16.
 

 

Ezért jó, ha együtt alszik anya és a baba!

Számtalan kutatás igazolja, hogy a baba és az anya számára is kifejezetten előnyös az együttalvás. Lássuk, mit mond Dr. James J. McKenna Ph.D, a téma szakértőjé és kutatója!

Így csökkenthető a bölcsőhalál kockázata!

Mi okozza a bölcsőhalált és mit tehetünk a megelőzésére? Íme a válaszok!