+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Így csökkenthető a bölcsőhalál kockázata!

Egészség - Mi okozza a bölcsőhalált és mit tehetünk a megelőzésére? Íme a válaszok!

Mi okozza a bölcsőhalált?

A bölcsőhalál azért kapta ezt a nevet, mert rendszerint alvás közben csap le, a látszólag teljesen egészséges babákra is. Ilyenkor a kisbabának minden előzetes figyelmeztető tünet nélkül, alvás közben egyszer csak leáll a légzése. Ha ilyenkor nem kap segítséget, kihűl és rövid időn belül bekövetkezik a tragédia. Bár az oka ismeretlen, a kutatók hosszú évek óta próbálják megfejteni, mi idézheti elő. Ami a legijesztőbb, hogy még tünetei sincsenek, így a szülőket teljesen váratlanul éri.

Egy harvardi kutatás szerint agyi rendellenesség lehet felelős a hirtelen csecsemőhalálozások csaknem feléért. De egyes kutatások szerint a baba neme is fontos tényező lehet, hiszen több fiú esik áldozatául a bölcsőhalálnak, mint lány. A bölcsőhalál kialakulásának a kockázatát a dohányzás is növeli. Éppen ezért nem véletlen, hogy azt ajánlják, a várandós kismama ne dohányozzon, de az újszülött csecsemő környékén se gyújtsanak rá a felnőttek.

Fokozott kockázatot jelentenek:

  • koraszülöttség
  • ikerterhesség
  • szülői drog-, alkoholfogyasztás és dohányzás
  • nem biztonságos környezet
  • GOR (Gastrooesophagealis reflux - gyomortartalom visszacsorgása a nyelőcsőbe)
  • genetikai okok

Mit tehetünk a megelőzésére?

Bizonyos kiváltó okot sajnos nem tudunk megszüntetni, de van néhány intézkedés, amelyet érdemes megtenni a baba védelme érdekében.

A szülő közelsége

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia legújabb ajánlása szerint a babának az első 6 hónapban (vagy még jobb, ha az első egy évben) a szülőkkel egy szobában kellene aludniuk. A legfrissebb statisztikák azt mutatják, hogy ez 50%-kal csökkenti a bölcsőhalál bekövetkeztének esélyét. Arról nem beszélve, hogy így az édesanyának is könnyebb szemmel tartania, táplálnia és megnyugtatnia a csecsemőt.
Ezzel együtt a közös ágyban alvást már nem javasolják a szakértők, ugyanis ez hozzájárulhat a baba légzésének leállásához különösen, ha a szülő/szülők rendszeresen dohányoznak, drogot (receptre felírt gyógyszereket pl. antidepresszánst) vagy alkoholt fogyasztanak.

Biztonságos ágy

A babát egy külön kis rácsos ágyban, bölcsőben vagy ágyhoz csatolható ún. oldalkocsiban tanácsos altatni. Ami nagyon fontos, hogy a csecsemő ágyában a lepedőn kívül ne legyen semmi! Se rácsvédő, se paplan, se párna, se kis plüssállatkák, se olyan játékok, amik a rácsos ágyra vannak aggatva, sem pedig babakitámasztó eszközök. Győződjünk meg róla, hogy a matrac se nem túl puha, se nem túl kemény, és a lepedő is tökéletesen kifeszül rajta. A puha ágyneműk - a baba alatt vagy a babán - elzárhatják a légutakat, ezzel fulladást okozva.

Háton altatás

Ne hagyjuk a csecsemőt a kanapén, bébihintában vagy bárhol máshol aludni a kiságyán kívül. A legbiztonságosabb, ha mindig a hátára fektetjük a babát, és mindaddig a hátán is alszik, amíg magától meg nem tanul a hasára vagy az oldalára fordulni. A különböző kitámasztó eszközök (speciális elfordulásgátlók vagy akár csak egy felgöngyölt takaró is) jó ötletnek tűnhetnek, azonban ezek elmozdulhatnak a helyükről, és a baba arca elé kerülve akadályozhatják a légzést.

Biztonságos ruházat

Szakértők szerint a legjobb, ha egy egyrészes rugdalózóban vagy hálózsákban altatjuk a csecsemőt. Évszaktól függően ez lehet vastagabb vagy vékonyabb, a takaró vagy paplan használatát azonban mindenképpen javasolt kerülni! Inkább öltöztessük melegebben a babát, ha félünk, hogy megfázik.

Szoptatás

Számtalan tanulmány igazolta, hogy a szoptatott babák sokkal kisebb eséllyel esnek a bölcsőhalál áldozatául. Ez az egyik legjobb módja a megelőzésnek, hiszen még a rövid ideig szoptatott csecsemők is részesülnek ebben a védelemben. Arra azonban figyeljünk, hogy soha ne szoptassunk széken vagy kanapén ülve, ha nagyon álmosnak érezzük magunkat, hiszen nagy bajt okozhat, ha véletlenül elalszunk.

Légzésfigyelő

Érdemes beszerezni egy légzésfigyelő eszközt, amely pontosan beállítható, hogy hány másodperces légzéskimaradást jelezzen sípoló hanggal.

Megfelelő hőmérséklet

A babaszobában sose legyen több 20-21 foknál és gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról is (legyen körülbelül 40 százalékos).

Forrás: pregnancyvideo

Sleepwell - 2020 szeptember 10.
 

 

Ezért jó, ha együtt alszik anya és a baba!

Számtalan kutatás igazolja, hogy a baba és az anya számára is kifejezetten előnyös az együttalvás. Lássuk, mit mond Dr. James J. McKenna Ph.D, a téma szakértőjé és kutatója!

7 tipp, hogyan vészeljük át a forró nyári napokat a babával

A nagy hőség a babákat még jobban megviseli, mint a felnőtteket. Éjszakai ébredések, étvágytalanság, nyűgösség kíséri a napjainkat ilyenkor, ami mindkét félnek nagyon megterhelő. Kánikula tippek következnek, amik segítenek átvészelni a hőség okozta kellemetlenségeket mind a szülőnek, mind a babának.