+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Kihagyjuk vagy sem a vacsorát a jó alvás érdekében?

Egészség - A szakértők egybehangzó véleménye, hogy lefekvés előtt pár órával már nem ajánlatos nehéz, zsíros ételeket magunkhoz venni, mert megterheli az emésztőrendszert és nem hagyja pihenni a szervezetet. De mi a helyzet akkor, ha túl későre csúszik a vacsora, ám úgy érezzük, muszáj valamit ennünk, mert nagyon éhesek vagyunk? Melyik előnyösebb az alvásunk minőségére nézve: ha kihagyjuk a vacsorát és korgó gyomorral fekszünk le vagy ha mégis eszünk valamit?

A kérdés eldöntésénél – legyen-e késői vacsora vagy sem- a következőket érdemes figyelembe venni:

Figyeljük a testünk jelzéseit!

Ha éhesek vagyunk, korog a gyomrunk, mindenképpen együnk valamit, hogy ne üres hassal feküdjünk le, mert úgysem fogunk tudni elaludni. Ráadásul, ha már ebéd óta egyáltalán nem ettünk semmit, a vércukor szintünk is valószínűleg nagyon alacsony lehet, ami semmiképpen sem egészséges. Az éhség figyelmen kívül hagyása ugyanis akár nagyobb problémákhoz vezethet hosszabb távon - ilyen lehet a falás, a túlevés és más táplálkozási zavarok.

Tanács: Bármikor is kerüljön sor a vacsorára, ne hagyjuk ki, de arra figyeljünk oda, hogy inkább fehérjedús táplálékot fogyasszunk, például rántottát egy kis zöldséggel, sajttal vagy igyunk meg egy banán-turmixot.

Válasszuk meg a lefekvés előtti falatokat!

Az elfogyasztott étel tápértéke fontosabb, mint az, hogy mikor fogyasztjuk. A késő este nem szerencsés időpont a hamburger- sült krumpli és a cukros édességek elfogyasztására - ezek a magas szénhidrát- és cukortartalmú, zsíros, vagy túl fűszeres ételek - nem támogatják a nyugodt, pihentető alvást. Inkább valami könnyűt válasszunk és kerüljük az előbb említetteket.

Tanács: Jó választás lehet a pulykahús - ez triptofánt tartalmaz, vagy a cukormentes tejtermékek, saláta - zsírszegény fehérje párosítások.

Próbáljuk tartani a napirendet!

Szervezetünknek nagy segítség, ha minden nap nagyjából ugyanabban az időintervallumban vannak a főétkezések. Ha rendszeresen ugyanabban az időben reggelizünk, ebédelünk és vacsorázunk, elegendő mennyiségű kalóriát és minőségi ételeket veszünk magunkhoz, elkerülnek bennünket a falási rohamok is.

Tanács: Ha néha úgy alakul, hogy lefekvés előtt megéhezünk és eszünk, az sem "katasztrófa". Egy könnyű, egészséges, fehérjében, gyorsan emészthető zöldségekben gazdag vacsora jó választás, és néha meglepően kicsi mennyiség, akár pár falat is elegendő.

Ne sanyargassuk magunkat!

Ha sanyargatjuk magunkat, az csak visszaüt és akár kóros tápanyaghiányhoz is vezethet. Ehelyett inkább figyeljünk oda a bevitt tápanyagok minőségére és hogy az étkezésünk változatos és kiegyensúlyozott legyen.

Tanács: Minden tápanyag csoportból fogyasszunk rendszeresen! A szénhidrát ugyanúgy fontos alkotórésze a táplálkozásnak, mint a fehérje és a rostok, ezért ne iktassuk ki az étrendünkből, inkább arra figyeljünk, hogy ne egyszerű, hanem összetett szénhidrát legyen, például teljes kiőrlésű pékárú, rozs, köretnek pedig édesburgonya vagy bulgur, köles.

Sleepwell - 2023 augusztus 22.
 

 

Melyiket válasszam az alvásproblémámra: gyógynövényt vagy gyógyszert?

Mi okozhat alvásproblémát? Mikor kell orvoshoz fordulni és milyen esetben elegendő a növényi hatóanyagot tartalmazó készítmény? Cikkünkben megtalálja a válaszokat!

Csak 16 perc, de az egészségünk múlhat rajta!

Azzal eddig is tisztában voltunk, hogy az alvás mennyisége és minősége egyaránt fontos tényezője egészségünk megőrzésének. Egy új kutatás azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy már 16 perccel kevesebb alvás is veszélyt jelenthet az immunrendszerünkre, testi-szellemi fittségünkre.