+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

7 dolog, ami ahhoz szükséges, hogy az agyunk sokáig egészséges maradjon

Egészség - A 81 éves amerikai idegtudós, Richard Restak tapasztalatait és a tudományos tényeket foglalta össze, hogy kiderüljön, mit érdemes tenni az agyunk egészségének megőrzése érdekében. A HVG.hu cikke.

Mint bármely más testrészünket, az agyunkat is folyamatosan karban kell tartani, hogy minimalizáljuk az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint az Alzheimer-kór, vagy a demencia más formái. Richard Restak az amerikai Georgetowni Egyetem 81 éves idegtudósa hosszú évtizedeken át kutatta, mivel tehetünk a legtöbbet az agyunk egészségéért, a szerinte hét legfontosabb szempontot – amit ő maga is betart – pedig a CNBC-n megjelent cikkében foglalta össze.

Olvassunk szépirodalmat

Restak szerint a szépirodalmi művek olvasása remekül tornáztatja az agyunkat: olvasás közben nemcsak a cselekmény részleteit, de a karaktereket is meg kell jegyeznünk. Munkája során pedig nagyon sokszor tapasztalta azt, hogy a korai demenciában szenvedők felhagynak az olvasással, ha állapotuk romlani kezd. Így ha nem olvasunk, a betegséget is lehet, hogy később fedezzük fel.

Teszteljük a memóriánkat

A szakember szerint ha például elmegyünk egy múzeumba, és megnézzük a festményeket, érdemes tesztelni, hogy mi mindenre emlékszünk belőlük. Fel tudjuk-e idézni a színeket? Hogy a kép bal alsó sarkában mit láttunk? Hogy hogyan volt elrendezve a tér, amiben kiállították? Egy ilyen teszt remekül megmutatja, mennyire tudunk figyelni az apró részletekre, és mennyire működik jól a memóriánk. A tesztet bármilyen másik műalkotással is elvégezhetjük.

Szundikáljunk egy keveset

Restak szerint a kutatások kimutatták, hogy ha 30–90 perc közötti alvási időt iktatunk be 13 és 16 óra között, az segít rögzíteni az alvás előtt bevitt információkat, így később könnyebben elő tudjuk azokat hívni. A szakember szerint azért is hasznos a szunyókálás, mert kompenzálhatja az éjszakai rossz alvást, álmatlanságot. Restak az évek során úgy trenírozta magát, hogy délután csak 30 percet aludjon.

Játsszunk minél többet

A szakember szerint érdemes minél több olyan játékot játszani, ahol az agyunkat is tornáztatni kell, ehhez kiváló elfoglaltság lehet például a sakk vagy a bridzs. Emellett társaságban érdemes csoportos barkochbát játszani. Ilyenkor egy személynek 20 kérdésből kell kitalálnia, hogy a többi résztvevő milyen személyre, helyre vagy történésre gondolt. A játékkal az illetőnek az összes válaszra koncentrálnia kell, ami serkenti az agy működését.

Étkezzünk egészségesen

Az unalomig ismételt tanács mellett, hogy étkezzünk egészségesen, Restak néhány konkrét ételt is felsorolt, amelyek fogyasztása segítheti az agyunk működését:

  •  erdei gyümölcs és bab,
  • mindenféle zöldség és gyümölcs,
  • antioxidánsok,
  • sovány és növényi alapú fehérjék,
  • dió,
  • rostban gazdag és fermentált élelmiszerek,
  • olajok,
  • omega zsírsavakban gazdag ételek,
  • tejtermékek,
  • fűszerek.

Emellett egy 2020-as tanulmány azt is megállapította, hogy a kakaóban lévő flavonoidok (az étcsokoládé összetevője) javíthatja az emlékezőkészséget a fiatal felnőtteknél.

Használjunk képeket

Restak azt javasolja, hogy ha van egy nehezen megjegyezhető szó, akkor használjunk képeket, amelyeket nézve eszünkbe fog jutni az adott szó. Vagy ha úgy tetszik: állítsunk össze magunknak képrejtvényt.

Ne üldögéljünk egész nap

Egy 82 872 önkéntes bevonásával nemrégiben elvégzett kutatás megállapította, hogy azoknál a 80+ éveseknél, akik közepes vagy erőteljes fizikai aktivitást végeznek, kisebb eséllyel alakul ki a demencia, mint az 50–69 éves inaktív felnőtteknél.

Még az is változást jelenthet, ha az ülő életmód helyett elkezdünk mozogni: sétálunk, lépcsőt mászunk, álldogálunk. Emellett a házimunka végzése az idősebb felnőttek számára a jobb figyelemmel és memóriával, valamint a jobb szenzoros és motoros funkcióival is összefüggésbe hozható.

Forrás: hvg.hu; Fotó: Pixabay

 

 

Sleepwell - 2023 február 16.
 

 

Ha így alszunk, másnap jobban fog az agyunk

Egy módszer, ami biztosítja a zavartalan alvást, ezáltal segít, hogy másnap top formában legyünk.

Az alvás és más hatékony módszerek a memóriazavar megelőzéséért

A memóriazavart egykor az idősek betegségének hívták, a legújabb vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy egyre több fiatal küzd hasonló problémákkal. Vajon mi ennek az oka és mi tehetünk a memóriazavar megelőzéséért?