+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ha így alszunk, másnap jobban fog az agyunk

Egészség - Egy módszer, ami biztosítja a zavartalan alvást, ezáltal segít, hogy másnap top formában legyünk.

A módszer lényege: aludjunk alvómaszkban!

A módszer nagyon egyszerű elven működik: biztosítani kell a testünknek a nyugodt, zavartalan alvást. Ehhez pedig egy jó alvómaszk hatékony segítséget nyújt.

Az alvómaszkot elsősorban arra használjuk, hogy ne zavarjon minket a fény, és nyugodtabban tudjunk aludni. Kiderült azonban, hogy ennek a hasznos kiegészítőnek további előnyei is lehetnek. Egy friss tanulmány szerint az alvómaszk viselése javíthatja a kognitív funkciókat, beleértve az éberségi szintet, az emlékezőképességet és a reakcióidőt. A Sleep című tudományos folyóiratban publikált tanulmány keretében a kutatók két kísérletet végeztek annak meghatározására, hogy a környezeti fény miként befolyásolhatja a memóriát és a reakcióidőt.Az első kísérlet során a résztvevők egy héten át minden este maszkot viseltek az ágyban, majd a következő héten anélkül aludtak. Az eredmények azt mutatták, hogy éberségük, memóriájuk és információmegőrzési képességük egyaránt javult a maszk viselése után.

A második kísérletben az alanyok két éjszakán át maszkot használtak, majd másik kettőt maszk nélkül töltöttek, miközben a kutatók alváskövető segítségével gyűjtöttek információkat róluk. Ez rávilágított, hogy a maszk viselésekor a résztvevők több időt töltöttek a mély alvás fázisában, valamint javult a memóriájuk és információfeldolgozási készségük is.

Így befolyásolja a fény az alvást

A tanulmány eredménye arra utal, hogy az alvómaszk használata meghosszabbítja a REM alvási fázist, és a fény blokkolása révén – beleértve a környezeti fényeket, például az utcai világítást, amely megzavarhatja az alvást – megnöveli a szervezetben az alvási ciklust irányító melatonin nevű hormon szintjét. A fényszennyezés csökkentheti a mély alvásban töltött időt, ami negatívan befolyásolhatja a kognitív funkciókat, köztük a memóriát, az információtárolást és az éberséget.

Íme néhány további tipp, ami hozzájárulhat, hogy maszk hiányában is megfelelő körülményeket teremtsünk a hálószobában az alváshoz:

  • Vegyünk sötétítőfüggönyt, vagy szereltessünk fel redőnyt.
  • Lefekvés előtt kapcsoljuk ki a számítógépeket, képernyőket és monitorokat.
  • Kapcsoljuk le a folyosón lévő lámpákat is, amelyek az ajtó alatti résen keresztül bevilágíthatnak a szobába.
  • És végül, de nem utolsósorban, próbáljunk ellenállni a kísértésnek, hogy a lefekvés előtt az ágyban mobilozzunk, mert annak a fénye is megzavarhatja az alvásunkat.

 

Forrás; Fotó: Pixabay/R-region

Sleepwell - 2023 szeptember 28.
 

 

Vegyen egy esti fürdőt, hogy jól aludjon! Mutatjuk a pozitív hatásait!

Télvíz idején nincs jobb egy kád meleg fürdőnél. Kellemesen ellazít és a jól megválasztott hőfok még az alvásban is segíthet!

Nem tud aludni? 5 módszer, hogy gyorsan álom jöjjön a szemére

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) jelentése szerint 3 felnőttből 1 alváshiányos - ami azt jelenti, hogy nem alszik eleget és alvása nem megfelelő mimőségű, pedig a szervezetének szüksége lenne rá.