+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

6 immunrendszer-romboló rossz szokás, amit járvány idején különösen kerüljünk!

Egészség - Rendszeres alkoholfogyasztás, kevés alvás, egészségtelen táplálkozás - csak pár a sok rossz szokás közül, amellyel gyengítjük immunrendszerünket. Felsoroljuk a legtipikusabbakat, amelyeket érdemes kerülni egészségünk védelme érdekében, különösen most, koronavírus járvány idején, amikor az erős immunrendszer kulcsfontosságú!

Az immunrendszer a szervezet védekező rendszere, melyet szokásainkkal erősíthetünk, de ugyanúgy gyengíthetünk is.  Felsoroljuk, mely tevékenységekkel gátoljuk egészséges működését.

1, Rendszeres alkoholfogyasztás

A rendszeres alkoholfogyasztás épp úgy károsítja az immunrendszert, mint az alkalmanként, nagyobb mennyiségben fogyasztott szeszes ital. A nagyobb mennyiségű alkohol hatására a szervezet fogékonyabbá válik a fertőzésekre és a szív- és érrendszeri, máj, és hasnyálmirigy betegségekre.

2, Magas zsírtartalmú ételek

A magas zsírtartalmú étrend hatására szintén romlik az immunrendszer működése. Számos kutatás bizonyítja, hogy a kevesebb zsírt tartalmazó étrend hatására javul a T-sejtek, vagyis a fehérvérsejtek bizonyos típusának működése, így a fertőzések elleni védekezésben játszott fontos szerepüket jobban el tudják látni.

3, Egészségtelen életmód

Az egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód következtében jelentkező túlsúly szintén fogékonyabbá tehet a fertőzésekre. A test zsírszövetei ugyanis olyan hormonokat állítanak elő, melyek aktiválják az immunrendszer gyulladásos válaszát. Hatására csökken a T-sejtek működése és megnő az olyan súlyos betegségek, mint a szív-és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések valamint a diabétesz kockázata.

4, Folyamatos stressz

A folyamatos stressz és annak fel nem dolgozása előbb-utóbb megbosszulja magát. Az állandó nyugtalanság, idegesség alvászavart okoz. A stressz és az alvászavar együtt akár a hormonháztartás felborulásához is vezethet, mely szintén gyengíti az immunrendszerünket.

5, Túl kevés alvás

A túl kevés alvás önmagában is kockázati tényező. Alváshiány esetén megemelkedik a stressz hormon – a kortizol - szintje, mely az immunrendszerben gyulladásos választ provokál. A gyulladás az immunrendszer láncreakción alapuló válasza egy fertőzésre vagy irritációra. Tartós fennállása azonban már a saját szövetek károsodását is okozhatja.

6.  Vitamin- és ásványianyag hiány

Az immunrendszer megfelelő működéséhez fontos a nélkülözhetetlen vitaminok, így az A, C, B6, D és E vitaminok és a folsav pótlása. Az ásványi anyagok közül a fertőzések elleni védekezés hatékonyságát szelén, réz, cink és vas segítségével növelhetjük. Ha a szükséges mennyiséget étrendünk nem tartalmazza, azt javasolt külső forrásból, táplálékkiegészítők segítségével biztosítani.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Sleepwell - 2022 március 10.
 

 

Így tegyünk az alvásproblémák ellen koronavírus idején!

Egyre többen panaszkodnak alvásproblémákra, alvásminőségük drasztikus romlására, mióta kitört a koronavírus járvány. Nem tudnak aludni, akik pedig eleve elalvási vagy átalvási zavarokkal küzdöttek, azoknak még inkább fölerősödhetnek az alvási nehézségeik.

Csökkentse a koronavírus okozta megbetegedés kockázatát alvással!

A nem megfelelő minőségű vagy mennyiségű alvásnöveli az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri megbetegedések. Tudjuk, hogy ezek a krónikus betegségek különösen nagy kockázatot jelentenek a koronavírus-járványban, hiszen a vírus okozta Covid-19 betegségben elhunyt áldozatok majd mindegyike szenvedett valamelyiktől a felsorolt kórokból.